Tabu
LIFESTYLE Slider

De ce vrem mereu să cumpărăm mai multe lucruri noi

cumparaturi

Există un singur motiv pentru care oamenii cheltuiesc mai mulți bani decât trebuie – vor să se simtă mai bine. Cumpărând o rochie nouă sau chiar ceva mai scump, cum ar fi un smartphone nou, ne distrăm și încercăm să scăpăm de probleme. Și, chiar dacă știm că de fapt nu avem nevoie de acel lucru, uneori poate fi imposibil să rezistăm presiunii de a-l cumpăra.

Acest comportament este denumit „efectul Diderot”. Denis Diderot era un cunoscut filosof francez din secolul 18, care în cea mai mare parte a vieţii a trăit în sărăcie. Pe la 1765, datorită unei conjuncturi în care este nevoit să-şi vândă biblioteca, intră în posesia unei sume de bani substanţiale. Aşa decide să-şi cumpere un halat luxos. Acesta este momentul în care se declanşează nebunia sa de a face o mulţime de cumpărături.

Halatul lui Diderot era foarte frumos şi luxos în comparaţie cu hainele sale vechi şi cu mobila din casă, motiv pentru care începe să achiziţioneze lucruri noi şi frumoase care să înlocuiască pe cele vechi. Numai că, la un moment dat, Diderot rămâne fără niciun ban. După ce s-a trezit din această spirală a cumpărăturilor a scris „Regrete pentru vechiul meu halat” încheind povestea cu această frază: „Înainte eram stăpânul absolut al halatului meu vechi, acum am devenit sclavul celui nou”.

Există câteva motive pentru care nu putem rezista acestui impuls de a cumpăra din ce în ce mai mult.

Speri să impresionezi pe alții.

Resursele naturale sunt limitate și, în ceea ce privește teoria evoluției lui Darwin , oamenii trebuie să concureze și să încerce să dețină cât mai mult pentru propria lor bunăstare. Dar odată ce toate nevoile noastre de bază au fost satisfăcute, consumul ajunge să provină din altceva. Acest lucru a determinat oamenii își arată bogăția și importanța, cumpărând tot mai multe lucruri de care nu au nevoie.

Ești gelos pe oameni care au mai mult.

Ne place să ne comparăm cu oamenii din jurul nostru. Acest lucru face ne determină să cumpărăm lucruri doar pentru că și prietenii noștri le au, nu pentru că de fapt avem nevoie de ele. De asemenea, suntem mai egoiști.

Ești victima marketingului.

Există multe trucuri care pot fi folosite pentru a vă face să cumpărați ceva și nici măcar nu sunteți conștienți de cele mai multe, dar credeți-ne – companiile sunt de vină. Momentul în care dețin fizic un produs nou poate crea un sentiment de proprietate psihologică , făcând oamenii mai predispuși să cumpere.

Simți că nu ai controlul asupra vieții tale.

Credem că deținerea de bunuri materiale ne va face să ne simțim mai în siguranță . Acest lucru este adevărat în cazul nevoilor noastre de bază, cum ar fi o locuință sau îmbrăcămintea, dar avem tendința de a trăi senzația că deținând multe lucruri va duce la o siguranță și mai mare.

Ești plictisit.

Cel mai frecvent motiv pentru care cumpărăm lucruri este plictiseala . Când nu avem altceva de făcut, când nu avem un scop, cumpărăm pur și simplu ceva nou pentru a ne condimenta ziua și credem că acest lucru ne va face fericiți.

ARTICOLE SIMILARE

Unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume, amânat din cauza epidemiei de coronavirus

Andreea Damian

Tendinte in materie de incaltaminte toamna 2016

realitatea

Moda unisex tratează ca egali femeile şi bărbaţii

Andreea Damian

S-a făcut un top al țărilor cele mai nefavorabile pentru expate și România e acolo

realitatea

Cum vei face cumpărăturile în siguranță pe măsură ce magazinele de haine încep să se redeschidă

Andreea Damian

O colecție de modă inspirată de cele mai populare meme-uri a făcut furori la Paris

Andreea Damian

Scrie un comentariu