Tabu
FASHIONSlider

De la Juliette Gréco la Steve Jobs, ascensiunea puloverului pe gât

Toate tendințele au o poveste. La început de an, cei în pas cu moda așteaptă, pe lângă părerile designerilor în materie de ce se mai poartă sezonul acesta în materie de combinații vestimentare.

Puloverul pe gât este o piesă vestimentară dedicată activității fizice în aer liber. De la sfârșitul secolului al XIX -lea până în anii 1950, muncitori, marinari, și sportivi îl purtau împotriva frigului, mai mult de necesitate decât de plăcere. După cel de-al Doilea Război Mondial, o tânără intrigă, atât prin aspectul și ideile sale, cât și prin manierele sale.

Ne referim la cântăreața Juliette Gréco, vedeta cartierului parizian Saint-Germain-des-Prés. Ea poartă pulover pe gât, punând astfel bazele unui dulap existențialist care îi va interesa pe poeții Beat de peste Atlantic.

Juliette Gréco (1927-2020)

Apare apoi un stil nonconformist, pe care îl vom numi „beatnik”. Yves Saint Laurent va veni cu propria lui interpretare în 1960, când lansează colecția Beat Look. Audrey Hepburn în filmul Funny Face, Bob Dylan, Velvet Underground sau Beatles, sunt câteva din personalitățile care poartă pulovere pe gât.

Din anii 1960 și 1970, gulerul a jucat un rol important în mai multe sectoare. E misterios, modest, face apel la activiști și gânditori critici, de la Panterele Negre la Michel Foucault.

De-a lungul spectrului, de la Ali MacGraw, în Love Story, până la Steve McQueen, în Bullit, puloverul pe gât se strecoară într-un dulap BCBG relaxat, sigur pe sine. Grație vedetelor de la Hollywood, imaginea ei destul de cerebrală este încărcată de sex appeal. Douăzeci de ani mai târziu, Sharon Stone, în Basic Instinct, sau Leonard Cohen, în videoclipul piesei First We Take Manhattan, vor face o demonstrație emblematică. Până și Kim Kardashian sau Drake i-a găsit un loc în garderoba sa.

Să-i amintim și pe fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, Hillary Clinton prin anii 1990, Prințesa Diana sub privirea atentă a lui Patrick Demarchelier și, bineînțeles, Steve Jobs, care îl vor transforma în cea mai apreciată piesă vestimentară.

Mai mult, Emmanuel Macron, afectat de Covid-19, a ales să îl strecoare sub sacou pentru prima sa apariție video. Avangardist, fashion, cochet, plin de farmec, kitsch sau politic, acest pulover satisface toate dorințele.

Larg sau mulat, negru sau colorat, din lână sau sintetic, alegerea foarte codificată a unui articol vestimentar își plasează proprietarul în societate.

ARTICOLE SIMILARE

Demi Moore, confesiuni „din suflet” despre Hollywood, dependenţe şi abuzuri

Andreea Damian

Sandalele cu crabi de la Moschino

realitatea

Britney Spears, nevoită să renunțe la carieră. A ajuns într-o situație dramatică

Andreea Damian

Un nou designer de bijuterie contemporana de autor: Izabella Petrut

realitatea

Dureri de picior care trebuie tratate fără întârziere

Andreea Damian

Alexander Wang, noul designer H&M

Scrie un comentariu