Tabu
CULTURE

Expoziţia ÎNCEPUTURILE SPORTURILOR DE IARNĂ ÎN ROMÂNIA

În data de 13 februarie 2023, la sediul Secției Consulare din cadrul Ambasadei României în Regatul Belgiei, a avut loc vernisajul expoziției ”Începuturile sporturilor de iarnă în România”, al cărei curator este dl. Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Organizată de către Ambasada României, împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, expoziția poate fi admirată în perioada 13 februarie – 15 martie 2023. 

Aceasta cuprinde fotografii din prima presă sportivă de pe teritoriul României și fotografii inedite din portofoliul celor mai mari fotografi montani din Transilvania antebelică (K. Mushalek, H. Lehmann, A. Adler). Textele, selectate din documentația proiectului, prezintă în premieră națională și internațională, la nivel expozitional, începuturile popularizării sporturilor de iarnă în Transilvania și Vechiul Regat. De asemenea, este prezentat și începutul romantic al casei Reuniunii de Patinaj din Brașov (Olimpia), viitoare gazdă pentru Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan. 

Sporturile de iarnă au, pe teritoriul României, o tradiţie de peste un secol. Încă de la început, epicentrul sporturilor montane a fost zona delimitată de Munţii Bucegi şi Postăvarul, respectiv localităţile montane ale Ţării Bârsei (Braşov şi Râşnov) şi cele din partea superioară a Văii Prahovei (Sinaia şi Predeal). 

În Vechiul Regat al României, în statutul primei societăţi turistice româneşti, Societatea carpatină „Sinaia”, înfiinţată în 1893, întâlnim şi preocupări pentru sporturile de iarnă. Au fost, însă, încercări timide. Primele manifestări sportive organizate iarna la sud de Carpați au apărut sub patronajul Familiei Regale Române la începutul secolului XX. De altfel, până la începutul Primului Război Mondial, patinajul, schiul, bobul, hochey-ul pe gheaţă au apărut în Vechiul Regat numai în mediul aristocratic, sub patronajul Familiei Princiare moștenitoare. 

În Transilvania, deși majoritatea membrilor asociațiilor montane au fost schiori pasionați, popularizarea și practicarea schiului într-un cadru organizat au presupus o organizare specifică. În acest context a fost înfiinţată la Brașov, pe 3 noiembrie 1905, ,,Der Kronstädter Skiverein” (K.S.V.), cea mai veche și mai importantă asociaţie transilvană pentru sporturile de iarnă. Scopul membrilor fondatori era ,,de a răspândi practica schiului, minunat mijloc de recreere şi cunoaştere a frumuseţilor iernii în munte”. În 12 februarie 1912, ziarul bucureştean Ecoul Sportiv lăuda activitatea asociației sașilor braşoveni deoarece ,,acolo sportul de iarnă nu se restrânge la un anumit cerc de prieteni, al unei anumite clase sociale, ci e practicat de toţi iubitorii lui”.   

Expoziția este înscrisă în agenda de evenimente a Muzeului Județean de Istorie Brașov care pregătesc momentul lansării secției muzeale ,,Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”, un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate” și are ca parteneri Consiliul Județean Brașov și Institutul Cultural Român Bruxelles.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Electric Castle 2022 | Noi headlineri anunțați la ediția a 8-a

Andreea Damian

Benedict Cumberbatch va juca rolul Satanei în serialul fantasy al lui Neil Gaiman – Good Omens

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Astrocafe. ro te invita la workshopul “Usurinta in relatia cu banii”

Artistul care și-a vândut colecția de chitare pentru o sumă record și a donat banii unui ONG de mediu

Andreea Damian

Cat Music recomandă artiștilor săi să nu participe la Gala Premiilor Muzicale Romanian Top Hits 2009

realitatea

Scrie un comentariu