Tabu
Image default
CULTURESlider

Feministele atacă melodia „sexistă” a Spaniei la Eurovision

Opinia publică este împărțită în privința versurilor lui „Zorra”, folosită de obicei pentru a însemna „curvă”, a duo-ul electropop Nebulossa.

Considerată de unii drept o insultă la adresa femeilor, piesa care va reprezenta Spania la Eurovision a fost catalogată de prim-ministrul Pedro Sanchez provocatoare – în sensul bun, relatează The Guardian.

La câteva zile după ce Spania a ales melodia cu care va participa la concursul Eurovision din acest an, cântecul electropop „Zorra” a ajuns pe prima poziție în topurile muzicale ale țării și a divizat publicul. 

În inima dezbaterii se află utilizarea excesivă a cuvântului „zorra”, care se traduce prin „vulpe”, dar care este mai degrabă utilizat cu sensul de „târfă” sau „curvă”. 

Autoritățile spaniole au dezvăluit presei în această săptămână că au fost depuse peste 300 de plângeri cu privire la melodia interpretată de duo-ul Nebulossa. În ultimele zile, Mișcarea feministă din Madrid s-a alăturat celor care au solicitat ca melodia să fie retrasă din concurs, considerând că este vorba de „violență verbală împotriva femeilor”. 

Termenul considerat jignitor apare de 45 de ori în cântec, a precizat organizația într-un comunicat. „Cinstirea unui termen care este folosit ca instrument de umilire de către agresorii sexiști este o formă de revictimizare publică”, a precizat organizația. 

Cu toate că radioteleviziunea spaniolă de stat RTVE și Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care organizează concursul, au anunțat că aprobă participarea Spaniei, organizația feministă a afirmat că promovarea melodiei de către televiziunea publică riscă să normalizeze acest termen în rândul copiilor și adolescenților. 

Totuși, solista formației Nebulossa, în vârstă de 55 de ani, a calificat cântecul – care descrie modul în care femeile sunt numite „zorra” indiferent de ceea ce fac – drept o încercare de a schimba sensul acestui cuvânt. „Am fost numită de multe ori „zorra””, a declarat Maria Bas pentru RTVE. „Acest cântec este o modalitate de a transforma acest cuvânt în ceva frumos”. 

Bas și soțul ei, Mark Dasousa, în vârstă de 49 de ani, au înființat trupa în 2018, după mai bine de două decenii de căsnicie. Cuplul, care are doi copii, a lansat primul single în 2020. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Andreea Bălan se iubește cu unul dintre cei mai cunoscuți sportivi români 

Andreea Damian

Eco Rom, programul de colectare selectivă a ambalajelor

realitatea

O asistentă medicală este considerată sosia lui Meghan Markle

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Relatii constiente – Transformarea semnificatiilor

realitatea

Înotul în ocean modifică microbiomul de pe piele şi creşte riscul de infecţii

Andreea Damian

Scrie un comentariu