Tabu
CULTURESlider

Festivalul Anonimul 2021 | Trofeul Anonimul merge la producţia românească „Neidentificat”

Producţia românească „Neidentificat”, regizată de Bogdan George Apetri, a câştigat sâmbătă seară Trofeul Anonimul, în urma votului acordat de publicul festivalului internaţional de film independent care a avut loc la Sfântu Gheorghe.

Anonimul 2021 s-a încheiat sâmbătă seară cu gala de premiere, proiecţia filmului „Quo vadis, Aida?”, producţie cu participare românească semnată de Jasmila Zbanic (Bosnia – Herţegovina) şi nominalizată anul acesta la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar, şi a producţiilor câştigătoare.

Apetri, al cărui film rulează deja în cinematografele din ţară, a primit trofeul în valoare de 3.000 de euro, a mulţumit pentru voturile primite şi şi-a exprimat speranţa ca anul viitor să revină în festival cu următorul său film, care este deja finalizat. Scris de Bogdan George Apetri cu Iulian Postelnicu, „Neidentificat” îi are în distribuţie pe Bogdan Farcaş, Dragoş Dumitru, Vasile Muraru, Emanuel Pârvu şi Kira Hagi. Povestea este centrată pe un caz nerezolvat, un criminal neidentificat şi un poliţist obsedat. Investigaţia îl aruncă într-o lume întunecată şi violentă, trăgându-i după el pe toţi cei din jurul său.

Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Dacin-Sara, a fost acordat filmului „Datoria” (r. Andrei Redinciuc), iar Premiul Publicului pentru cel mai bun scurtmetraj străin, cu aceeaşi valoare, a revenit producţiei „Sticker” (Macedonia de Nord, regizat de Georgi M. Unkovski). „Mihail şi Achim”, de Theodor Ioniţă, este scurtmetrajul căruia Fundaţia Anonimul i-a acordat Premiul „Ovidiu Bose Paştină”, în valoare de 1.000 de euro.

Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care a a debutat pe 9 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, a reunit în selecţia competiţiei de lungmetraj, realizată de Ludmila Cvikova, cinci titluri din Olanda, Kosovo, România, Macedonia de Nord şi Kazahstan. Selecţia competiţiei de scurtmetraj, realizată de Ionuţ Mareş, a fost compusă din 23 de filme, româneşti şi străine, alese din sute de înscrieri.

Timp de şase zile, la Anonimul au fost proiectate 44 de filme, iar mai mult de jumătate dintre ele au fost disponibile şi online, timp de 48 de ore de la momentul premierei în festival. Ediţia a fost deschisă cu proiecţia „Land”, primul lungmetraj regizat de actriţa Robin Wright, care a fost prezentat în premieră naţională. În programul festivalului s-au regăsit şi proiecţii speciale ale unor filme româneşti ce urmează să intre în curând în circuitul cinematografic, precum „#dogpoopgirl”, de Andrei Huţuleac, „Câmp de maci”, de Eugen Jebeleanu, şi „Lebensdorf”, de Vali Hotea, acesta din urmă fiind prezentat aici în premieră mondială.

O avanpremieră mondială la Anonimul a fost cea a lungmetrajului „Respect”, în care Jennifer Hudson o interpretează pe „regina muzicii soul” Aretha Franklin. Proiecţia a fost precedată de un concert în care Luiza Zan a cântat, în manieră jazz, câteva dintre piesele reputatei artiste. Din program au făcut parte şi scurtmetrajele „Interfon 15”, de Andrei Epure, care a avut premiera în secţiunea Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes de anul acesta, şi „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina Daşoveanu, care a avut premiera tot pe Croazetă, în secţiunea Cinéfondation.

Patru poveşti puternice, realizate de tinere regizoare din România, au completat programul festivalului cu o secţiune dedicată: „Empiric” (r. Ioana Ţurcan), „Fragile Codependenţa” (r. Ioana Mischie), „Locuri ascunse” (r. Teona Galgoţiu) şi „Scurtă lecţie de ornitologie” (r. Miruna Minculescu).

ARTICOLE SIMILARE

Puya, prins drogat la volan. Rapperul s-a ales cu dosar penal

Andreea Damian

Nouă poziții de yoga care calmează durerile de spate

Tabu Tabu

Top 5 mame vedete eroine din România

Tabu Tabu

Nicolas Cage ar putea juca rolul lui Nicolas Cage într-un film despre Nicolas Cage

Andreea Damian

Evolutia cazului “ELEVA DISPARUTA” – elemente noi! Manastirea, telefonul, detectivul!

realitatea

Ce conteaza in angajarea de juniori – specializarea studiilor sau programele de internship?

realitatea

Scrie un comentariu