Tabu
HEALTHSlider

Hantavirus | Ce este, cum se transmite și ce simptome apar

Sindromul pulmonar cu hantavirus este o boală infecțioasă caracterizată prin simptome asemănătoare gripei sau Covid-19, cu diferența că, progresul rapid al problemelor de respirație ar putea pune în pericol viața bolnavului.

Există mai multe tipuri de hantavirus care pot provoca boala. Hantavirusul este un virus răspândit de șobolani. Experţii au asigurat publicul că acesta nu e un virus nou şi se crede că oamenii îl iau în circumstanţe rare, spre deosebire de COVID-19, care a stârnit o pandemie.

Oamenii pot lua virusul venind în contact cu excremente de rozătoare infectate, urină şi salivă. De asemenea, dacă o rozătoare cu virusul mușcă pe cineva, virusul poate fi răspândit la acea persoană, dar acest tip de transmisie este rar.

Ce este Hantavirusul?

Hantavirusurile sunt virusuri din familia Bunyaviridae. Până în prezent, au fost identificate 48 de hantavirusuri, prezente în întreaga lume. Rozătoarele sunt principalele gazde ale hantavirusurilor – în Europa și Asia, acești viruși afectează în mod special șoarecii de câmp; pe continentul american, se găsesc mai degrabă la șoareci și șobolani.

La rozătoarele infectate, hantavirusurile nu se manifestă: se spune că rozătoarele sunt „purtători sănătoși”. Cu toate acestea, ele pot infecta oamenii și pot fi cauza a două boli, numite zoonoze virale: în Europa și Asia, ele sunt responsabile de febra hemoragică cu sindrom de insuficiență renală, în timp ce în Statele Unite există sindromul pulmonar cu hantavirus.

Hantavirus vs. coronavirus

La fel ca virușii din familia coronavirusului, hantavirusurile sunt transmise oamenilor prin intermediul animalelor și sunt responsabile de zoonoze virale (FHSR sau SCPH pentru hantavirusuri, Covid-19 pentru virusul SARS-CoV-2). Dar asemănarea se termină aici: hantavirusurile nu se transmit între oameni, potrivit experților și nu există vaccin împotriva hantavirusului.

Hantavirus: simptome

Perioada de incubație a virusului este de una până la 6 săptămâni, după care se observă următoarele simptome:

  • febră peste 38 °C , însoțită (sau nu) de frisoane
  • dureri de cap
  • dureri musculare semnificative (în special dureri de spate, toracice și/sau abdominale)
  • tulburări de vedere
  • trombocitopenie (adică un număr de trombocite în sânge anormal de scăzut)
  • afectarea rinichilor
  • probleme grave cu respiraţia
  • tuse

ARTICOLE SIMILARE

Premieră TNB ⎢ 1989. Jurnalul unei Revoluții

Ciocîrlan

Cum afectează durerile menstruale productivitatea femeii la locul de muncă

Andreea Damian

Top 7 motive pentru care insala femeile!

realitatea

Celebritati nascute pe 19 iulie!

realitatea

Noua tendință de frumusețe lansată pe Tiktok

Andreea Damian

Legătura neștiută dintre Doina Teodoru și Mihai Bendeac

Andreea Damian

Scrie un comentariu