Tabu
Image default
CULTURESlider

Istituto Italiano di Cultura Bucarest ⎥ Proiecție de film online

Miercuri, 17 februarie, începând cu ora 19:00, pe platforma vimeo, Institutul Cultural Italian București va pune la dispoziție, în regim gratuit,  filmul „The Sky Over Kibera”, regizat de cineastul italian Marco Martinelli și inspirat de „Divina Comedie” a lui Dante Alighieri. 

Divina Comedie din Nairobi

The Sky Over Kibera este un film de artă în care este readusă la viață Divina Comedie în vasta mahala din Nairobi, Kibera, unde regizorul Marco Martinelli a lucrat cu 150 de copii și adolescenți, reinventând capodopera lui Dante în limbile engleză și swahili. Și a făcut-o în stilul său poetic și vizionar, alternând filmări ale spectacolului cu alte imagini, secvențe surprinse intenționat în mahala pentru a realiza o operație de alchimie prin care teatrul se transformă în film.

Trei adolescenți din Nairobi dau chipul și vocea lui Dante, lui Vergiliu și Beatricei: sunt călăuzele care-l conduc pe spectator prin labirintul din Kibera, unde „pădurea-ntunecată” în care se rătăcește poetul este mai mult decât o simplă metaforă: în swahili, Kibera înseamnă „pădure”. 

În jurul lor, un cor fremătând de corpuri recită tumultul conviețuirii dintre fiare și damnați, hoți și asasini, diavoli și politicieni corupți care arată căile salvării: între cânturi și recitare, curse frenetice și dansuri dezlănțuite, cei 150 de protagoniști dau viață unei fresce pline de o poezie emoționantă, ce reconfirmă universalitatea capodoperei lui Dante.

Filmul va fi disponibil online din data de 17.02.2021, ora 19.00, până în data de 19.02.2021, ora 19.00, pe canalul vimeo al Teatrului delle Albe, accesând link- ul cu parolă temporară (valabilă timp de 48 de ore): IICbucarest.

Despre regizor

Marco Martinelli, scriitor, dramaturg și regizor, este fondatorul și directorul artistic al Teatrului delle Albe (1983), împreună cu Ermanna Montanari, actriță și regizoare multipremiată, cu care pune în scenă de mai mulți ani spectacole și proiecte dantești de amploare, din România până în Statele Unite, printre care ediția integrală a Divinei Comedii pentru Ravenna Festival, 2017-2021. 

I-au fost acordate nenumărate premii la nivel național și internațional. A semnat regia a peste 50 de producții, iar textele sale au fost publicate și puse în scenă în Italia, Franța, Belgia, Germania, România, Slovacia, Chile, Brazilia, Senegal, Rusia și Statele Unite. Martinelli este fondatorul non-școlii, o practică teatral-pedagogică cu adolescenții care a devenit un punct de referință în Italia și în mai multe colțuri ale lumii, și a debutat în cinematografie în 2017 cu lungmetrajul Vita agli arresti de Aung San Suu Kyi.

În 2019 a apărut, la editura Ponte alle Grazie, volumul Nel nome di Dante. Diventare grandi con la Divina Commedia (În numele lui Dante. Să creștem cu Divina Comedie) în care Martinelli asociază amintiri autobiografice și evenimente contemporane unei sclipitoare lecturi a operei și vieții lui Dante, într-un itinerariu care își are originea în transformarea Comediei în limbaj teatral.

ARTICOLE SIMILARE

Scrisorile de dragoste dintre Proust și compozitorul Hahn se vând într-o licitație la Paris

realitatea

Detaliul surprins în primele imagini oficiale cu Prințul Louis la botez. Puțini l-au observat

Andreea Damian

De ce alergarea cu telefonul mobil în mână este o practică riscantă

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 8 aprilie

realitatea

Londra ⎢ Concert de Anul Nou în Picadilly Circus

Ciocîrlan

Termenii de dating pe care trebuie să-i cunoști și de care să te ferești în 2020

Andreea Damian

Scrie un comentariu