Tabu
HEALTHSlider

Lumea preferă loțiunea de plajă preparată după rețete de pe Pinterest. Avertismentul medicilor

Pinterest este o platformă care oferă numeroase sugestii, la îndemână, care vă ușurează viața când aveți un buget redus. Din păcate, foarte multă lume promovează și produse de protecție solară, unele preparate în casă, care nu corespund standardelor de siguranță. Și ce este îngrijorător e faptul că există destule persoane credule cad în această capcană și se îmbolnăvesc fără știrea lor.

Un studiu recent realizat de cercetătorii americani a analizat cu atenție cele mai populare rețete de pe Pinterest ale unor loțiuni și creme de protecție solară. Nu toate sugestiile găsite aveau aprobare din partea autorităților sanitare iar asta reprezintă o mare problemă! Internetul este locul excelent să-ți găsești inspirațiq pentru proiecte de artă dar nu pentru a obține produse de îngrijire personală.

Doar 5% dintre rețete îndeplineau standardele de siguranță și calitate. În medie, fiecare rețetă a fost salvată de un alt cititor de peste 800 de ori. Un pin a avut și 21700 de salvări. Experții au descoperit că 68% dintre rețetele homemade nu respectau standardele de care avem nevoie pentru a ne proteja de soare. Multe rețete includ ulei de cocos, ulei de măsline, ulei de argan, ceară de albine. Nu se folosesc substanțe chimice în prepararea produselor, e adevărat, dar uneori factorul de protecție este mic.

Iată produse naturale care oferă protecție solară:

  • ulei de migdale – SPF 5
  • ulei de nuca de cocos – SPF 4 – 6
  • oxid de zinc – SPF 2 – 20, depinde de cât de mult folosești
  • ulei de semințe de zmeură – SPF 25 – 50
  • ulei de semințe de morcov – SPF 35 – 40
  • unt de shea – SPF 4 – 6

 Rețeta unei creme cu protecție solară cu ulei de măsline, nucă de cocos și ceară de albine!

Ingrediente

  • jumătate de cană de ulei de măsline
  • 1/4 cană de ulei de nucă de cocos
  • 1/4 cană de ceară de albine
  • 2 linguri de oxid de zinc (ai grijă să nu inhalezi praful)

Opțional:

  • cel mult 1 linguriță de ulei de semințe de zmeură
  • cel mult 1 linguriță de ulei de semințe de morcov
  • cel mult 1 linguriță de ulei de vitamina E
  • 2 linguri de unt de shea
  • uleiuri esențiale, extract de vanilie sau orice alt extract natural

Amestecă toate ingredientele, cu excepția oxidului de zinc, într-un borcan de sticlă de dimensiuni mai mari. Pune apă într-o cratiță și las-o la foc mediu. Acoperă borcanul cu un capac și bagă-l în apă. Când apa se încălzește, ingredientele vor începe să se topească. Amestecă din când în când, iar când toate ingredientele sunt complet topite, adaugă și oxidul de zinc, amestecă bine și răstoarnă conținutul într-un recipient în care vei păstra crema. Ţine cont de fapul că nu va fi lichidă, deci sticluțele cu pompă nu sunt recomandate. Această cremă pentru protecție solară va rezista 6 luni dacă este păstrată la rece. Rețeta are SPF 20 fără oxidul de zinc, care îi crește și mai mult eficacitatea.

Deși câteva rețete garantează că produsul obținut are factor de protecție, specialiștii sunt îngrijorați că oamenii ar putea folosi aceste versiuni DIY în locul produselor care au aprobarea autorităților sanitare. Cercetătorii susțin că rodusele de protectie solară obținute în casă sunt riscante, deoarece acestea nu sunt reglementate sau testate cum sunt cele din comerț. Există însă o mare dilemă, care pune în dificultate consumatorul: ce ar trebuie să aleagă între un produs de protecție solară natural, preparat după o rețetă tradițională, și unul din comerț, care conține substanțe chimice, dar are aprobarea autorităților sanitare?

Este absurd, dar oamenii de știință le recomandă pe cele din urmă, pentru că substanțele chimice nu permit radiațiilor ultraviolete să pătrundă în piele, reducând semnificativ șansele de vătămare. Produsul nu trebuie absorbit imediat în piele, el trebuie să rămână pe suprafața ei mult timp.

ARTICOLE SIMILARE

Kristen Bell spune că doar două cuvinte îi țin căsnicia în viață

Andreea Damian

Cu cine s-a măritat văduva lui Sergiu Nicolaescu. E cu 47 de ani mai mică decât marele regizor 

Andreea Damian

Cele 9 vaccinuri de care au nevoie adulții

Andreea Damian

Sutienul viral: irezistibililul „Bradigan” din cașmir purtat Katie Holmes

realitatea

Reverse eyeliner | Tendința de machiaj pe care toate femeile doresc s-o adopte în acest sezon

Andreea Damian

„Colectiv”, cel mai bun documentar la ”Oscarurile europene”

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu