Tabu
CULTURESlider

MNAC Live Online ⎢ Lansare „Ion Țuculescu. Reconstituirea”

Miercuri, 7 aprilie, de la 18:00, pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Artă Contemporană va avea loc lansarea volumului „Ion Țuculescu. Reconstituirea”, scris de Cătălin Davidescu. Lansarea va fi urmată de o dezbatere despre propagandă și diplomație culturală, moderată de Călin Dan, la care vor participa autorul cărții împreună cu Ioana Vlasiu și Iulian Bulai. 

Editura MNAC și-a adăugat în colecție o nouă publicație, semnată de istoricul de artă Cătălin Davidescu, cu titlul Ion Țuculescu. Reconstituirea.

Acest volum a fost realizat în colaborare cu Muzeul De Arta Craiova și revizitează expoziția pictorului Ion Țuculescu (1910-1962), ce a fost organizată postum, la Sala Dalles, în 1965. 

Cartea sondează un tip de politică culturală recuperatorie, în care autoritățile comuniste consolidau sistemul de valori oficiale prin metode integrative, fals egalizatoare, de absorbție a tuturor figurilor istorice sub umbrela unor generoase acoperiri tematice ori prin atribuirea unui filon general folcloric, naționalist – un seducător material propagandistic.

Nefiind o carte pentru neofiți, ci un instrument de cercetare pentru pasionați,  Ion Țuculescu. Reconstituirea  e atât un citat cultural (vedeți producția cinematografică cu titlu omonim), cât și un material documentar prețios, cu fotografii de arhivă și mărturii textuale extrase din contextul acestui episod instituțional istoric.

În cadrul evenimentului organizat de MNAC miercuri, 7 aprilie, de la ora 18:00, cu prilejul lansării de carte se va desfășura și o dezbatere publică al cărei subiect incitant poartă titlul  Propagandă și diplomație culturală. Atunci și acum. Perspective asupra politicilor culturale în totalitarism și democrație.

Despre invitați

Ioana Vlasiu este cercetător și doctor în istoria artei, membră în Comitetul consultativ al Revue Roumaine d’Histoire de l’Art, în secţia de critică a Uniunii Artiștilor Plastici din România și AICA (Association internationale des critiques d’art). 

A publicat numeroase articole, studii, cărți despre arta românească modernă în context european și a participat la organizarea unor importante expoziții dedicate artei interbelice.

Iulian Bulai este președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților. De profesie este artist, cu studii universitare în arte vizuale la Academia Națională de Arte din Oslo, Norvegia, cu specializare în diplomaţie culturală şi relaţii internaționale la Universitatea din Siena, Italia. 

Principalele sale obiective politice sunt reforma din domeniul culturii și asumarea de către Statul român a unei politici memoriale legate de trecutul comunist.

Cartea este disponibilă pe rafturile librăriei partenere Seneca AntiCafe (disponibil și pentru vânzare online) și la magazinul Muzeului Național de Artă Contemporană: https://www.shop.senecanticafe.ro/ion-uculescu….

ARTICOLE SIMILARE

Prințul Harry și Meghan Markle, dezvăluiri dureroase într-un interviu pentru Oprah. A fost lansat teaser-ul și este unul intens

Andreea Damian

Smiley se pregătește să joace într-un nou film

Tabu Tabu

Anda Adam, mesaj pentru cârcotașii care o fac grasă: „Ascultă și bagă la cap”

Andreea Damian

PASTILA de ARTĂ ⎪ Édouard Manet și prietenii săi din presă

Ciocîrlan

Deliciul după-amiezii: secretele unui pui de somn perfect

Andreea Damian

Cum să ai grijă de pielea și părul tău în lunile reci de toamnă

Andreea Damian

Scrie un comentariu