Tabu
CULTURESlider

N-a fost războiul nostru – despre adevărata participare a femeilor la război

W-endul acesta se mai joacă trilogia “1918” care își propune să provoace o dezbatere despre contextul, urmările și semnificațiile evenimentelor din 1918, la MACAZ.

„N-a fost războiul nostru” (care se poate vedea sâmbătă, 16 iunie, ora 19:00) este al doilea episod din seria „1918”, e echipei teatrului MACAZ. Spectacolul se concentrează pe situația socială și economică din România începutului de secol XX, pe schimbările provocate de Primului Război Mondial și pe impactul acestor evenimente istorice asupra femeilor, din diferite clase sociale. Am văzut spectacolul și îl recomand tuturor celor care vor să înțeleagă istoria care a fost și nu o istorie estetică, cu floricele, ușor de digerat.

Încă de la început vi se va propune să vă imaginați cum arăta România în 1912: populația era de 7.234.919. Și dacă ne gândim doar la cei cu vârsta peste 8 ani, care mergeau la școală, era vorba e de 5 milioane și ceva: aproximativ jumătate bărbați și jumătate femei. Veți observa că (datorită unei opțiuni regizorale, împărțirea se poate vedea foarte bine) zona urbană era reprezentată cam de 13 persoane (care vor participa la piesă). În zona urbană au fost cam 70% bărbați alfabetizați și numai 48% femei alfabetizate. Mai exact opt persoane dintre spectatori, 5 bărbați și 3 femei. În rândul populației de la sate, dintre bărbații peste 8 ani, 50% știu carte. Raportat la această sală, vor fi cam 13 bărbați „cu diplomă”. Din cele peste 2 milioane și jumătate de fete și femei care aveau peste 8 ani, doar 15% erau alfabetizate. Adică, raportat la cele 26 de femei care reprezintă în sală populația rurală feminină, doar patru știu să citească. În total, doar șapte persoane din 66, adică o persoană din zece, o femeie din cinci, reprezintă femeile care știau să scrie și să citească. Sunt singurele care puteau să lase mărturii ale participării femeilor la război. Și dintre acestea doar câteva au făcut-o.

Ei bine, în spectacol, printre alte subiecte, se pun în paralel cele două mărturii (jurnale) ale celor două femei care au fost alese pentru acest experiment: Regina Maria și Ecaterina Arbore. Prima povestește despre ororile războiului aproape ca despre încă un accesoriu care vine să-i întregească o imagine artificială despre ea însăși ca martiră în slujba dreptății, în fața supușilor săi. Cea de-a doua vorbește despre puroaie, durere, neputință în fața morții și ororilor unui război care taie din carnea supușilor primei femei cu cruzime. Pe regina Maria o știe și o (mai) iubește aproape toată țara. Despre Ecaterina Arbore nu știm aproape nimic. Poate ar fi timpul să mai aflăm câte ceva despre și din istoria reală.

Regia: David Schwartz, Text: Mihaela Michailov, Cu: Mădălina Brândușe, Alice Monica Marinescu, cu participarea: Mihai Burcea, Veronica Lazăr, Scenografia: Mișa Dumitriu și Alex Horghidan, Vârsta recomandată: AG, Durata: 90 de minute

Spectacolul include o dezbatere cu publicul.

Programul complet al trilogiei 1918: VINERI, 15 IUNIE | ORA 19:00 | ALTĂ ISTORIE NU SE PUTEA SCRIE! ​

SÂMBĂTĂ, 16 IUNIE | ORA 19:00 | N-A FOST RĂZBOIUL NOSTRU!

DUMINICĂ, 17 IUNIE | ORA 19:00 | RĂZVRĂTIȚII

Intrarea este liberă, pentru rezervări completați formularul de aici sau sunați la 0728072362.

ARTICOLE SIMILARE

Au fost anunțati primii prezentatori de la Oscar 2020

Andreea Damian

O actriță din „Two and a Half Men”, membră a familiei regale britanice

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 28 iulie!

realitatea

Ce scrie pe biletul așezat între florile de pe sicriul Reginei Elisabeta a II-a, mesaj semnat de regele Charles al III-lea

Andreea Damian

Lora se întoarce acasă în România într-o zi specială

Tabu Tabu

Incepe Summer Beauty Tunnel!

realitatea

Scrie un comentariu