Tabu
Image default
CULTURE Slider

Nu, porcii nu sunt îngropați de vii în România din cauza pestei porcine

Pentru că circulă pe rețelele de socializare o poză cu porci îngropați de vii și toată lumea crede că poza a fost făcută în România, s-a declanșat o mini-isterie care are șansele să devină mega-isterie în curând. Așadar, câteva lămuriri.

Poza nu este din România și nici nu este făcută recent. Măcelul s-a întâmplat și animalele chiar au fost îngropate de vii, dar acest lucru s-a întâmplat în Malaezia, între septembrie 1998 și mai 1999 – știrea este aici. 1,1 milioane de porci au fost omorâți atunci din cauza virusului Nipah – denumit așa după satul în care a fost descoperit pentru prima dată în 1998-1999. Virusul cauza encefalită virală atât la animale cât și la oameni. La 24-48 de ore de la primele simptome (febră și dureri de cap) se instala în unele cazuri direct coma. Virusul se transmitea cu ajutorul liliecilor ale căror fecale ajungeau la porci. Rata de mortalitate în rândul oamenilor era de 52%, la unii oameni simptomele puteau să apară și după 4 ani. În orice caz, dacă te îmbolnăveai, chiar dacă nu mureai, existau șanse mari să rămâi cu probleme neurologice pe viață.

Rata mortalității virusului Nipah

Măcelul da, a existat. Și da, putea fi evitat dar oamenii s-au panicat, virusul se transmitea extrem de rapid.

În urma uciderii porcilor, economia din Malaezia a suferit o pierdere de 105 de milioane de dolari în industria porcină și 36 d emii de oameni și-au pierdut locurile de muncă în urma închiderii fermelor de porci. În continuare nu există vaccin sau tratament eficient împotriva virusului Nipah.

S-a dovedit în timp că izbucnirea acestui virus într-o formă atât de agresivă și neașteptată avea legătură cu faptul că omul a distrus habitatul liliecilor care au migrat spre pomii fructiferi aflați în apropierea fermelor de porci. Sigur că n-a plătit nimeni pentru asta.

 

Sigur că e îngrozitor ce s-a întâmplat cu porcii dar nu mai credeți toate prostiile despre pesta porcină aruncate aiurea de către oricine. Verificați sursele pozelor, e ușor, salvați poza și o căutați pe google. Poate oricine.

ARTICOLE SIMILARE

Melodii interpretate de DIANA SPANU / Videoclipuri

Sărbătoritul zilei de 9 ianuarie

realitatea

Povestea celei mai râvnite rochii de mireasă din lume

Andreea Damian

Ce sunt alimentele anti îmbătrânire?

Andreea Damian

Istoria celor mai scumpe rochii de mireasa

realitatea

Fotografie Sorin Onisor- despre oameni!

realitatea

Scrie un comentariu