Tabu
Image default
CULTURE Slider

Oxford English Dictionary a ales mai multe cuvinte care să descrie „un an fără precedent”

Anul acesta a fost zguduit de atâtea evenimente, încât Oxford Dictionaries și-a extins cuvântul anului pentru a cuprinde mai multe „Cuvinte ale unui an fără precedent”. OED a transformat titlul de cuvântul anului 2020 într-o listă care să înglobeze 12 luni „fără precedent” şi a stabilit patru categorii, potrivit BBC.

Cuvintele au fost alese pentru a reflecta „spiritul, starea sau preocupările” din acest an.

Între ele se află „bushfires” (incendii de vegetaţie, n.r.), „Covid-19”, „WFH” (work from home, munca de acasă, n.r.), „lockdown” (izolare, n.r.), „circuit-breaker” (întrerupător, n.r.), „support bubbles” (reţea online de sprijin, n.r.), „key workers” (lucrători esenşiali, n.r.), „furlough” (şomaj tehnic, n.r.), „Black Lives Matter” şi „moonshot” (programd e testare în masă, n.r.).

Folosirea cuvântului pandemie a crescut cu peste 57.000% anul acesta.

Casper Grathwohl, preşedinte al Oxford Dictionaries, a spus: „Nu am fost vreodată martorul unui an în limbaj ca cel pe care tocmai l-am avut. Echipa Oxford a identificat sute de cuvinte noi şi utilizări semnificative pe măsură ce anul se încheie”.

„Este şi fără precedent şi puţin ironic – într-un an care ne-a lăsat fără cuvinte, 2020 a fost plin de cuvinte noi, mai mult ca oricare altul”.

Oxford University Press a transmis că s-a folosit de „date bazate pe dovezi” pentru a explora dezvoltarea limbajului anul acesta.

„Am observat noi cuvinte apărând şi cuvinte istorice revenind cu noi semnificaţii, pe măsură ce limba engleză s-a dezvoltat rapid pentru a ţine pasul cu transformările politice şi tensiunile sociale care au definit anul”.

Limbajul Covid-19

Limbajul Covid-19 este prima categorie. Cuvântul „coronavirus” datează din anii 1960 şi era folosit mai ales de specialiştii în ştiinţă şi medicină.

Până în luna aprilie a acestui an, a devenit „unul dintre substantivele cel mai des folosite în limba engleză, depăşind până şi folosirea cuvântului «time» (timp, n.r.)”. Până în luna mai, el a fost depăşit de Covid-19.

Pandemia a făcut ca utilizarea unor cuvinte ca „lockdown” (izolare, n.r.), „face mask” (mască, n.r.) şi „key workers” (lucrători esenţiali, n.r.) să înregistreze o creştere uriaşă. Odată cu apropierea verii, cuvântul „reopening” (redeschidere, n.r.) a avut o frecvenţă mai mare de utilizare, iar „moonshot” a început să fie utilizat, ca nume al programului guvernului britanic pentru testarea în masă.

Telemunca

Tehnologie şi munca de la distanţă reprezintă a doua categorie.

„Remote” şi „remotely” au cunoscut o creştere de utilizare de peste 300%, începând cu luna martie. Având în vedere faptul că majoritatea oamenilor au lucrat de acasă, prin sistem de videoconferinţă, în cazul cuvintelor „mute” şi „unmute” a fost înregistrată „o creştere semnificativă” a utilizării anul acesta.

Alte cuvinte a căror folosire a crescut cu până peste 300% au fost „workcation” – vacanţă în care o persoană munceşte – şi „staycation” – vacanţă acasă.

Mișcări sociale, social media și politică

protest Black Lives Matter

Mişcările sociale, social media şi politica reprezintă a treia categorie.

În ciuda restricţiilor şi a distanţării fizice, activismul şi demonstraţiile au cunoscut de asemenea o creştere anul acesta. „Black Lives Matter” şi „BLM” au înregistrat creşteri de utilizare după decesul lui George Floyd în Statele Unite.

Raportul Oxford mai arată că folosirea „teoria conspiraţiei” s-a dublat aproape între octombrie 2019 şi octombrie 2020, iar în acelaşi interval termenul „QAnon” a fost folosit cu 960% mai mult. Anul acesta, „mail-in” (prin corespondenţă, n.r.), legat de alegerile prezidenţiale din SUA, a cunoscut o creştere cu 3.000% faţă de 2019.

În acelaşi timp, cuvântul „Brexit” a fost folosit cu 80% mai puţin decât anul trecut.

Mediul

Ultima categorie stabilită este Mediul.

Raportul arată că nivelul prezenţei în media al „climate change” (schimbările climatice, n.r.) a scăzut anul acesta din cauza pandemiei. Însă, drept rezultat, un nou cuvânt a intrat în uz: anthropause – ca referire la diminuarea călătoriilor la nivel global şi a altor activităţi umane şi consecinţele ulterioare, precum scăderea poluării fonice şi luminoase.

ARTICOLE SIMILARE

Fotografie Cristiana Apostol – Flowermaker

realitatea

Ingredientul miraculos pentru creșterea părului, dezvăluit de hairstilistul Victoriei Beckham

Andreea Damian

Cum arată acum actrița Diana Dumitrescu

Tabu Tabu

Lumea s-a schimbat din cauza COVID-19! Magazine din București, închise, evenimente, anulate

Tabu Tabu

Cum arata MIREASA lui BUTE la cununia civila / FOTO

Ellen Pompeo prevestește sfârșitul serialului „Anatomia lui Grey”

Andreea Damian

Scrie un comentariu