Tabu
CULTURESlider

Oxford English Dictionary a ales mai multe cuvinte care să descrie „un an fără precedent”

Anul acesta a fost zguduit de atâtea evenimente, încât Oxford Dictionaries și-a extins cuvântul anului pentru a cuprinde mai multe „Cuvinte ale unui an fără precedent”. OED a transformat titlul de cuvântul anului 2020 într-o listă care să înglobeze 12 luni „fără precedent” şi a stabilit patru categorii, potrivit BBC.

Cuvintele au fost alese pentru a reflecta „spiritul, starea sau preocupările” din acest an.

Între ele se află „bushfires” (incendii de vegetaţie, n.r.), „Covid-19”, „WFH” (work from home, munca de acasă, n.r.), „lockdown” (izolare, n.r.), „circuit-breaker” (întrerupător, n.r.), „support bubbles” (reţea online de sprijin, n.r.), „key workers” (lucrători esenşiali, n.r.), „furlough” (şomaj tehnic, n.r.), „Black Lives Matter” şi „moonshot” (programd e testare în masă, n.r.).

Folosirea cuvântului pandemie a crescut cu peste 57.000% anul acesta.

Casper Grathwohl, preşedinte al Oxford Dictionaries, a spus: „Nu am fost vreodată martorul unui an în limbaj ca cel pe care tocmai l-am avut. Echipa Oxford a identificat sute de cuvinte noi şi utilizări semnificative pe măsură ce anul se încheie”.

„Este şi fără precedent şi puţin ironic – într-un an care ne-a lăsat fără cuvinte, 2020 a fost plin de cuvinte noi, mai mult ca oricare altul”.

Oxford University Press a transmis că s-a folosit de „date bazate pe dovezi” pentru a explora dezvoltarea limbajului anul acesta.

„Am observat noi cuvinte apărând şi cuvinte istorice revenind cu noi semnificaţii, pe măsură ce limba engleză s-a dezvoltat rapid pentru a ţine pasul cu transformările politice şi tensiunile sociale care au definit anul”.

Limbajul Covid-19

Limbajul Covid-19 este prima categorie. Cuvântul „coronavirus” datează din anii 1960 şi era folosit mai ales de specialiştii în ştiinţă şi medicină.

Până în luna aprilie a acestui an, a devenit „unul dintre substantivele cel mai des folosite în limba engleză, depăşind până şi folosirea cuvântului «time» (timp, n.r.)”. Până în luna mai, el a fost depăşit de Covid-19.

Pandemia a făcut ca utilizarea unor cuvinte ca „lockdown” (izolare, n.r.), „face mask” (mască, n.r.) şi „key workers” (lucrători esenţiali, n.r.) să înregistreze o creştere uriaşă. Odată cu apropierea verii, cuvântul „reopening” (redeschidere, n.r.) a avut o frecvenţă mai mare de utilizare, iar „moonshot” a început să fie utilizat, ca nume al programului guvernului britanic pentru testarea în masă.

Telemunca

Tehnologie şi munca de la distanţă reprezintă a doua categorie.

„Remote” şi „remotely” au cunoscut o creştere de utilizare de peste 300%, începând cu luna martie. Având în vedere faptul că majoritatea oamenilor au lucrat de acasă, prin sistem de videoconferinţă, în cazul cuvintelor „mute” şi „unmute” a fost înregistrată „o creştere semnificativă” a utilizării anul acesta.

Alte cuvinte a căror folosire a crescut cu până peste 300% au fost „workcation” – vacanţă în care o persoană munceşte – şi „staycation” – vacanţă acasă.

Mișcări sociale, social media și politică

protest Black Lives Matter

Mişcările sociale, social media şi politica reprezintă a treia categorie.

În ciuda restricţiilor şi a distanţării fizice, activismul şi demonstraţiile au cunoscut de asemenea o creştere anul acesta. „Black Lives Matter” şi „BLM” au înregistrat creşteri de utilizare după decesul lui George Floyd în Statele Unite.

Raportul Oxford mai arată că folosirea „teoria conspiraţiei” s-a dublat aproape între octombrie 2019 şi octombrie 2020, iar în acelaşi interval termenul „QAnon” a fost folosit cu 960% mai mult. Anul acesta, „mail-in” (prin corespondenţă, n.r.), legat de alegerile prezidenţiale din SUA, a cunoscut o creştere cu 3.000% faţă de 2019.

În acelaşi timp, cuvântul „Brexit” a fost folosit cu 80% mai puţin decât anul trecut.

Mediul

Ultima categorie stabilită este Mediul.

Raportul arată că nivelul prezenţei în media al „climate change” (schimbările climatice, n.r.) a scăzut anul acesta din cauza pandemiei. Însă, drept rezultat, un nou cuvânt a intrat în uz: anthropause – ca referire la diminuarea călătoriilor la nivel global şi a altor activităţi umane şi consecinţele ulterioare, precum scăderea poluării fonice şi luminoase.

ARTICOLE SIMILARE

Cum arată și cu ce se ocupă sora lui Theo Rose. Ea e cea care a îndreptat-o spre muzică

Andreea Damian

Vacanță de primăvară la Muzeul Satului | Ateliere pentru cei mici

Ciocîrlan

În timp ce Andi Moisescu are CoVid19, soția sa dă sfaturi halucinante

Tabu Tabu

Mesajul emoționant al Andreei Bălan pentru mama ei

Tabu Tabu

Jorge, petrecere specială pentru fiica de 18 ani! Ce cadou ar fi trebuit să primească tânăra

Tabu Tabu

Pe firul de borangic. Expoziție-atelier la Muzeul Țăranului Român

Andreea Damian

Scrie un comentariu