Home > Health > „Pacientul din Londra” devine a doua persoană vindecată de virusul HIV

„Pacientul din Londra” devine a doua persoană vindecată de virusul HIV

HIV

Un bărbat din Marea Britanie a devenit al doilea adult din lume care a fost vindecat de virusul HIV după ce a primit un transplant de măduvă osoasă de la un donator rezistent la virus, spun medicii.

La aproape trei ani de la transplantul de celule stem din măduva osoasă a unui donator cu o mutație genetic rară, care rezistă la infecția cu HIV, și la mai bine de 18 luni de la terminarea tratamentului antiretroviral, testele tot nu arată urme de recidivă a virusului HIV în cazul bărbatului.

„Nu există niciun virus pe care să îl putem măsura. Nu putem detecta nimic”, a spus Ravindra Gupta, profesor și biolog specializat în cazuri de infectare cu HIV. Acesta a condus echipa de doctori care a intervenit pentru tratarea pacientului în cauză. Gupta a descris pacientul ca fiind „funcțional vindecat” și aflat „în remisie”, însă a avertizat că este încă mult prea devreme să declare cazul un succes.

Bărbatul a primit denumirea de „Pacientul din Londra” datorită similitudinilor care există între cazul său și primul caz cunoscut de vindecare funcțională a virusului HIV, cunoscut drept cazul „Pacientului din Berlin” – americanul Timothy Brown care a urmat o procedură similară în Germania în 2007 și care a fost vindecat de HIV. Nici în cazul său, infecția cu HIV nu a recidivat până acum.

Pandemia de SIDA a ucis aproximativ 35 de milioane de persoane din întreaga lume din anii ‘80 și aproximativ 37 de milioane de persoane sunt în prezent infectate cu virusul HIV. Cercetarea științifică în domeniul HIV/SIDA a condus la dezvoltarea unor combinații de tratamente care pot menține infecția cu HIV în parametri controlabili la majoritatea pacienților.

„Pacientul din Londra”, al cărui caz va fi în curând prezentat în revista Nature, a cerut echipei medicale ca numele, vârsta și naționalitatea, precum și alte detalii despre el, să nu îi fie dezvăluite.

Articole asemanatoare
Facebook elimină reclamele înșelătoare pentru medicamentele de prevenire HIV
rujul
Rujul care a strâns 500 milioane de dolari pentru combaterea SIDA
Bono
Bono se teme că lupta împotriva SIDA este pierdută
SIDA
Bebelușii modificați genetic – o nouă speranță pentru bolnavii de HIV și SIDA?

Comenteaza acest articol

„Pacientul din Londra” devine a doua persoană vindecată de virusul HIV

by Andreea Damian   1 min
0