Tabu
CULTURE

Parteneriatele fotografilor sunt hip?

Unde-s doi, puterea creste. Se pare ca sintagma asta functioneaza si in cazul fotografilor. De la Pierre&Gilles la Mert si Marcus, parteneriatele artistice ne-au aratat ca fac toti banii.

Pierre&Gilles, adica Pierre Commoy si Gilles Blanchard, au dat tonul modei cuplurilor de fotografi. Parteneri si in viata reala, cei doi sunt renumiti pentru fotografiile lor intens retusate si pentru decorurile pe care le creaza singuri pentru fotografiile pe care le fac. Motivele cele mai frecvente ale lucrarilor lor sunt simboluri ale culturii gay sau simboluri religioase. Pierre si Gilles nu formeaza un parteneriat artistic obisnuit. Unul dintre ei este fotograf, celalalt – pictor. S-au intalnit in toamna lui 1976, la deschiderea unui butic Kenzo din Paris, si un an mai tarziu au inceput sa lucreze impreuna. Au ajuns in ochii presei prin portretele lui Andy Warhol, Mick Jagger si Iggy Pop publicate in revista Façade. Calatoria pe care au facut-o in India in 1987 i-a influentat major, atunci au inceput sa apara frecvent simbolurile religioase in lucrarile lor. Au fost premiati in 1993 cu Grand Prix de Photographie din partea autoritailor Parisului, iar prima expozitie retrospectiva Pierre et Gilles s-a tinut in 1996 la Maison Europeenne de la Photographie.

Inez van Lamsweerde& Vinoodh Matadin
S-au intalnit in 1986, pe cand Inez van Lamsweerde studia arta la Gerrit Rietveld Academie, si au devenit un cuplu atat in viata privata, cat si in cea profesionala. S-au numarat printre pionierii retusarii digitale, ceea ce le-a permis intotdeauna sa creeze imagini usor critice si deranjante pentru cei carora le erau adresate. In 1997 au colaborat pentru prima data cu duo-ul francez M/M din Paris, si au ajuns sa fotografieze campanii pentru case ca Balenciaga, si sa realizeze videoclipuri pentru alti artisti influenti (ca Hidden Place pentru Bjork).

Mert si Marcus

Mert Alas si Marcus Piggott sunt un cuplu de fotografi influentat puternic de opera lui Guy Bourdin, si sunt considerati, la ora actuala, cei mai respectati fotografi din industria modei. Cei doi s-au intalnit pentru prima data in 1994 in Anglia, dupa ce lucrasera fiecare in domeniul muzicii clasice, respectiv, al graficii digitale. Au inceput sa lucreze cu fotografii si abia apoi au decis sa formeze o echipa. Atunci cand le-au aratat celor de la revista Dazed and Confused cateva fotografii, au ajuns imediat pe coperta. Astazi, cei doi lucreaza pentru mai multe editii Vogue, si reviste ca  W, Pop, Numero si Arena Homme Plus.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Atacăm Oscarul 2009 pe trei fronturi

realitatea

Mega Mall ⎥ Mega Expoziția Mini Mașinilor

Ciocîrlan

SF ECATERINA si fetele nemaritate / Traditii si obiceiuri

Frumoasa păstoriță transformată într-un cartof din desene animate. Încă o restaurare deplorabilă în Spania

Ciocîrlan

Ziggy Stardust alterego-ul lui David Bowie devine păpușă Barbie

realitatea

Scrie un comentariu