Tabu
Image default
HEALTH Slider

Pentru binele tău, încetează să mai bei suc de fructe!

Sărace în fibre, bogate în zaharuri, sucurile de fructe nu sunt atât de sănătoase pe cât ai crede. Doi specialiști în nutriție ne explică motivele.

Nu ai timp să mănânci o bucată de fruct, așa că optezi pentru un suc. Chiar dacă este de casă, un suc nu oferă aceleași beneficii ca și fructul. Și adesea, sucul de fructe, în special cel din comerț, este la fel de mult sau chiar mai dulce decât băuturile carbogazoase.

Un studiu american, publicat în mai 2019 în revista Jama Network Open, indică faptul că mai mult de un pahar de suc pe zi ne poate dăuna sănătății. Cercetătorii au observat că consumul a încă două pahare este asociat cu o creștere a mortalității cu 11%. Este esențial să consumați sucuri de fructe cu moderație, potrivit specialiștilr.

Beneficiile fructelor nu se regăsesc și în sucuri

Un fruct este bogat în vitamine, minerale, fructoză și fibre. Când este transformat în suc, își pierde majoritatea elementelor sale nutriționale, care sunt esențiale pentru organism. „Cea mai mare pierdere este în fibre, care contribuie la buna funcționare a tranzitului intestinal, stimulează imunitatea și elimină o parte din colesterol. Fibrele conțin și polifenoli (antioxidanți) necesari sistemului cardiovascular, precum și carotenoizi (de asemenea antioxidanți)”, informează dr. Philippe Pouillart, profesor și cercetător în practică culinară și sănătate la Institutul Politehnic UniLaSalle din Beauvais, potrivit Madame Le Figaro.

În paharul nostru există apoi apă, o cantitate mare de zahăr și câteva vitamine și minerale. Dar ultimele două sunt evaporate rapid prin oxidare dacă sucul nu este consumat imediat. „Chiar dacă este un suc proaspăt de casă, trebuie băut în maximum o oră, altfel va rămâne doar zahăr”, comentează dr. Pouillart.

Pentru a obține un pahar de suc de cca 100 ml, este nevoie în medie de două portocale. Pentru sucul cumpărat din supermarketuri, este nevoie de aproximativ patru până la cinci portocale. Prin urmare, consumăm mult mai multă fructoză, subliniază Olivia Szeps, nutriționist francez. Fructoza, cu alte cuvinte zahărul din fructe, este un combustibil natural pentru organism. Dar dacă este consumat în cantități mari (peste 25 g pe zi) „se transformă și se depozitează ca grăsime”, precizează expertul.

Ca să nu mai vorbim că atunci când fructul este transformat în suc sau compot, nu mestecăm. Pentru a îmbunătăți sistemul digestiv și a avea un sentiment de plenitudine, mestecatul este esențial. În plus, „indicele glicemic (nivelul zahărului din sânge) este mai mic dacă mâncarea este mestecată”, adaugă nutriționistul.

ARTICOLE SIMILARE

Un nou membru în familia regală a Marii Britanii. Regina e în al nouălea cer

Andreea Damian

FYRE: de câte ori un copil de bani gata își ia țeapă, unui înger îi cresc aripi

Dora Constantinovici

5 motive pentru care călătoria solo este bună pentru relația ta

Andreea Damian

„The Dolly Parton Challenge” este provocarea care a înnebunit vedetele în ultimul timp

Andreea Damian

Cea mai provocatoare tendință de a poza pe Instagram. Au lansat-o cele mai populare vedete

Andreea Damian

Ce tendințe de primăvară/vară 2021 să adopți dacă ai peste 50 de ani

Andreea Damian

Scrie un comentariu