Tabu
Image default
lifestyle

Povestiri din Miserupia – fragment în exclusivitate

După cum v-am anunţat săptămâna trecută, azi, la ora 20.00, e avanpremiera primei piese de teatru scrise de mine, Povestiri din Miserupia, în regia, mişcarea scenică şi stress management-ul Ruxandrei Enache, o producţie Teatrul Tabu / Legere Live, Piaţa Rosetti, Nr. 5, subsolul Hotelului Banat. După reprezentaţie, facem sesiune de Q & A cu supravieţuitorii, ca să primim un feedback mai onest şi mai uman decât aplauzele politicoase, iar după aia, o sesiune de bere pe terasă.

Iată apartamentul meu părintesc. Câteva elemente de bază. « Fam. Popescu », ăştia suntem noi. Adică, la momentu’ ăla, taică-miu şi cu mine. Că maică-mea n-a mai suportat foamea şi urletele lu’ taică-miu şi a tirat-o la lucru în străinătate. Fraiera credea că se duce la baby-sitting, da’ socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de peste hotare.
Taică-miu a fost dintotdeauna un mare făcător de umbră pământului degeaba, da’ de când a plecat maică-mea, bea chiar mai mult decât înainte – chiar mă întreb cum reuşeşte – şi îl caută toţi vecinii cu « auzi, când căcat are de gând jigodia de tac-tu să-mi dea ăia cin’zeci de mii? ».
Iar asta e Angelina. Format poster. Am desprins-o din hol de la « Cinema Cultural ». Conform actelor, nu face parte din familie, deşi toată lumea zice că semănăm. Ce părere aveţi, semănăm? Dar ea are tot ce n-am eu : iubire, personalitate, farduri
L”Oreal, pentru că merită, talent, noroc, şi ce-i mai important: un rost pe lume. Pentru mine, Angie e tot ce vreţi : mamă, soră, prietenă, consultant de imagine, Dumnezeu, şi profesor de mate.
(Îşi aminteşte brusc.) Aoleu, o să întârzii la şcoală ! Română, istorie, mate, biologie… La naiba, mi s-a terminat şi caietu’ de biologie. Iar o să râdă toată clasa de mine. (Găseşte un capăt de radieră, şi răsfoieşte caietul.) Asta nu-i în programa de capacitate… (Începe să şteargă foile respective, în timp ce bombăne): Ieri, profu’ de mate a făcut o băşcălie teribilă că, în acelaşi caiet de patru’ş’opt de file, îmi scriu şi la chimie, şi la mate, şi la franceză. Bine, el o să mă lase corigentă oricum, că nu mă duc la el la meditaţii, cum face toată clasa. Degeaba am stat să învăţ toată seara, de-am înnebunit cu parapili… paralili… ăia, din care nu înţeleg nimic! (Închide furioasă caietul.)

Angie, ţie ţi-a plăcut matematica ? Ai stat şi tu să-ţi toceşti coatele cu parapipi… Nu ştiu cum erai tu, dar eu, de câte ori tre’ să mă duc la şcoală, simt aşa un junghi în stomac . Zi de zi, acelaşi circ:
“Tu, Popescu, vii în fiecare zi în blugii ăia uzaţi, şi cu bluzele de pe vremea lu’ Pazvante Chioru’!” “Tu, Popescu, nu ţi-ai luat în viaţa ta o revistă «Elle», sau o bere de la baru’ de vizavi.” “Tu, Popescu, vezi că îţi rânjesc ghetele.” “Tu, Popescu, vezi că ţi s-a bulit de doi ani fermoaru’ la penar.” “Tu, Popescu, să pui mâna s-aduci banii de fondu’ clasei!”

Da… dar cine îndrăzneşte să-i ceară bani lu’ taică-meu? Ştii şi tu, Angie, că şi tu ai avut un tată beţiv, ca şi mine. Niciodată n-are bani, nici măcar de pâine. Iar dacă am tupeu’ să-i cer de fondu’ clasei, există două posibilităţi : dacă-i beat, râde şi te ia la mişto, dacă-i treaz, urlă şi te ia la bătaie. Da’ bătaie, nu glumă; bătaie de-ţi sună apa-n cap, deşi ne-au debranşat de mult. Singura cale de a rezista e să închid ochii şi să repet în gând: mi se rupe, mi se rupe, mi se rupe… Până mi se rupea filmul.

ARTICOLE SIMILARE

Alessandra Ambrosio de la Victoria’s Secret își arată abdomenul perfect

realitatea

James Franco și Anne Hathaway, coprezentatori la Oscar

realitatea

Gwyneth Paltrow, acuzată de plagiat

realitatea

Amy Winehouse a căzut pe scenă – VIDEO

realitatea

Alina Cojocaru și Opera București, la Madrid

realitatea

Alexa de la Amazon râde din senin şi îi sperie pe utilizatori

Dora Constantinovici

2 comentarii

Scrie un comentariu