Tabu
Image default
LIFE & LOVE Slider

Recesiunea sexuală a generației Z pare mai degrabă o relansare decât o criză

E posibil ca tinerii din generația Z (cei născuți după 1995) să facă mai puțin sex decât cei din generațiile anterioare. Dar atitudinile lor în schimbare arată mai mult ca o perturbare creatoare decât ca o criză. În 2019 ideea de „recesiune sexuală” a generației Z a devenit realitate. Sau a devenit versiunea din 2019 a unui fapt: ceva pe care îl absorbem cu toții după ce am citit titluri virale pe Facebook.

Cu siguranță există un sâmbure de adevăr aici. Studiile din întreaga lume au arătat o scădere moderată a activității sexuale. Un sondaj realizat în Statele Unite ale Americii a constatat că între 1991 și 2017, numărul liceenilor care au avut relații sexuale a scăzut de la 54% la 40%. Acestui fenomen I s-a pus și un nume: tinerii „se retrag în intimitate”. Acest lucru este folosit acum pentru a explica și, de cele mai multe ori, pentru a critica și comportamentele tinerilor din întreaga lume.

Spre exemplu, un raport al Japan Fertility Survey dezvăluie că virginitatea în Japonia este în creștere; unul din 10 bărbați trecuți de 30 de ani este încă virgin. Aceasta pune rata virginității din Japonia mult înaintea altor națiuni industrializate. Pentru Japonia, aflată deja într-un declin fără precedent al populației, „seceta sexuală” este o nouă veste rea. Dacă se menține tendința actuală, populația Japoniei se va înjumătăți în următoarea sută de ani. Scăderea în sex și nașteri este pusă pe seama orelor lungi de muncă, a timpului mult petrecut online și a fetișizării japoneze a companiei digitale care se manifestă prin popularitatea roboților și a „partenerilor” holografici.

Cazul Japoniei poate servi drept poveste alarmantă pentru SUA și alte țări industrializate. Recesiunea sexuală ar putea aduce economia în depresie, deoafece afectează foarte multe sectoare economice, de la imobiliare şi îmbrăcăminte, până la preservative.

Frecvența sexuală nu s-a schimbat cu adevărat. Există o mulțime de tineri care nu fac sex. Un studiu realizat în Asutralia a dezvăluit că tinerii din generația Z sunt la fel de activi sexual ca și persoanele de peste 75 de ani. Doar 37% au raportat că au făcut sex o dată pe lună sau mai mult. Aceasta este o diferență uriașă față de obiceiurile sexuale actuale ale milenarilor (persoane născute între 1980 și 1995): 62% dintre cei cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani fac sex cel puțin o dată pe lună, la fel ca 67% dintre cei trecuți de 30 de ani. Dar aceasta nu este dovada schimbării. Generațiile X și Y au avut, de fapt, ceva mai puține relații sexuale în adolescența lor decât generația Z. Datele arată că o elevă în ultimul an de liceu, în 2018, a avut 11,3% mai multe șanse să facă sex decât una din 1992.

S-a observat totuși că practica sexuală nu mai e un tabu. Tot mai mulți tineri preferă să nu mai facă sex normal, ci oral sau chiar anal. Experții în sex au mai observant că tinerii din generația Z se identifică mai degrabă ca fiind homosexuali, bisexuali sau de altă natură. A crescut conștientizarea și pozitivitatea față de diversitatea sexuală.

Cifrele care arată scăderi ale frecvenței actelor sexuale provin de fapt din populația generală. Se crede că termenul de „recesiune sexuală” este „probabil un pic extrem”. Specialiștii sugerează că aceste „modificări ușoare” ar putea proven de la persoanele care aleg calitatea și nu cantitatea.

ARTICOLE SIMILARE

Nicole Scherzinger a fost dată afară din juriul X Factor. Cine o va înlocui?

Andreea Damian

Primavara in Romania, fotografiata de Sorin Onisor

realitatea

Gala Oscarurilor va fi foarte diferită anul acesta

Andreea Damian

Fotografie Sorin Onisor – Marea Neagra

realitatea

Povestea unei materialiste

realitatea

Lady Gaga va juca rolul principal feminin într-un film despre asasinarea nepotului fondatorului casei Gucci

Andreea Damian

Scrie un comentariu