Tabu
HEALTH

Recomandări pentru români, în plin sezon de alergie la ambrozie

Sezonul alergiei la ambrozie este în plină desfășurare. Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) transmite recomandări privind identificarea, prevenția și tratamentul acestei afecțiuni tot mai răspândite, care afectează semnificativ calitatea vieții.

Sensibilizarea la polenul de ambrozie provoacă rinoconjuctivită și astm, iar creșterea duratei sezoanelor polinice provoacă creșterea duratei simptomelor și afectează calitatea vieții pacienților alergici. 

În România, durata sezonului în care se manifestă alergia la ambrozie poate varia în funcție de factorii de mediu, dar se manifestă cu precădere în lunile august-septembrie și se prelungește uneori și în luna octombrie. 

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomele tipice în timpul expunerii la polen includ: strănut (frecvent în salve), obstrucție nazală, prurit nazal și rinoree apoasă anterioară sau posterioară. Inflamația alergică poate progresa și la nivelul ochilor, urechilor, sinusurilor feței și la nivelul faringelui, cu apariția unor simptome adiționale în aceste zone. Cel mai frecvent se asociază simptomele oculare, manifestate prin prurit, înroșirea ochilor, lăcrimare și edem palpebral bilateral. În formele severe de rinită alergică apare și alterarea calității somnului, a capacității de concentrare și desfășurare a activităților zilnice, sportive sau școlare. 

Unii pacienți dezvoltă și astm, manifestat prin episoade de tuse seacă, senzație de lipsă de aer sau de compresiune toracică, respirație dificilă și zgomotoasă, simptome care se pot exacerba în crizele de astm. De asemenea, copiii cu rinită alergică pot dezvolta sinuzită recurentă, otită medie sau eczemă. 

Pacienții alergici la ambrozie pot dezvolta reacții la consumul unor alimente nepreparate termic, precum pepene galben, pepene verde, banană, castravete, cartoful alb, zuchini, ceai de mușetel și păpădie. Cel mai frecvent simptom este reprezentat prin prurit la nivelul buzelor, limbii sau faringelui. Aceste simptome sunt cauzate de reacția încrucișată dintre alergenele din polenul de ambrozia și alimentele menționate.

Recomandări și soluții pentru românii alergici la ambrozie

Oamenilor li se recomandă păstrarea ferestrelor mașinii și ale casei închise, evitarea expunerii la polenuri în perioadele cu nivelul cel mai ridicat, limitarea drumețiilor, limitarea greblării frunzelor, utilizarea aparatelor de aer condiționat în casă și în mașină și instalarea filtrelor de aer portabile, cu particule de înaltă eficiență.

 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Cât de adevărată este zicala „un măr pe zi ţine doctorul departe”. Descifrarea expresiilor medicale

Andreea Damian

Taping bucal | Metoda controversată care pretinde că vindecă sforăitul și apneea de somn

Andreea Damian

Ghid de consumabile medicale și spitalicești – Produse de îngrijire pentru mame și copii

Andreea Damian

Social media nu îi face nefericiți pe tineri. Studiul care demontează tot ce se știa până acum

Andreea Damian

Pierderile repetate de sarcină pot fi provocate de calitatea slabă a spermei

Andreea Damian

10 mușcături de insecte pe care oricine ar trebui să le poată identifica

Andreea Damian

Scrie un comentariu