Tabu
LIFESTYLESlider

România intră în carantină parțială. E momentul să adoptăm HYGGE!

Danezii, despre care se spune că sunt cel mai fericit popor din lume, au un cuvânt, HYGGE, oarecum sinonim cu englezescul cosiness dar care înseamnă mai mult decât o simplă stare de bine şi de confort.

Hygge este un concept care adună în el plăcerile simple prin care viaţa de zi cu zi devine o bucurie, casele mai primitoare și oamenii mai fericiți. Hygge este specific stilului de viață danez care înseamnă sentimente pozitive, bunăstare, confort, ospitalitate, respectul pentru cei din jur, dragostea pentru natură și, nu în ultimul rând, lipsa aspirațiilor lacome.

Oricum îl definești, hygge își face apariția atunci când se apropie noaptea. Danezii fac hygge ca nici o altă națiune. O casă hygge va arăta ca una din suplimentul unei reviste: o mulțime de materiale naturale, cum ar fi lemnul și pielea, lămpi poziționate cu măiestrie pentru a crea bazine de lumină liniștitoare.

Meik este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga şi şi-a petrecut ani din viaţă studiind magia vieţii daneze, de la alegerea corpului de iluminat ideal, la planificarea unei cine sau de la crearea unei truse hygge de urgenţă până la modalitatea în care trebuie să te îmbraci.

„Auzi despre hygge vorbindu-se tot timpul – de toată lumea, indiferent cine sunt. Este ca o formă a lui Tourette.”, explică Wiking, un indicator cheie de performanță al oricărei adunări sociale daneze. „Vorbim despre lucrurile care vor apărea pe care le așteptăm cu nerăbdare; subliniem când se întâmplă ceva hygge chiar acum; apoi ne place să vorbim despre cât de grozat a fost timpul „hyggelit”.

Cele mai bune lucruri din viață sunt cu adevărat gratuite sau au un preț modest, este de părere Luther Vandross. „Danezii s-au dovedit a fi mai puțin materialiști decât alte culturi – și apreciem activitățile cu costuri reduse și lucrurile simple din viață, cum ar fi să beți o cafea și să aprindeți câteva lumânări pentru a crea o atmosferă confortabilă”, spune Wiking.

„Danezii iau în serios iluminarea și designul igienic”, este de acord fost ambasador britanic în Danemarca, Vivien Life. „Luminile sunt folosite pentru a face spațiile să se simtă mai relaxnte și calde”. După cum subliniază diplomatul englez, o astfel de lumină poate fi foarte măgulitoare: scăldată în strălucirea caldă de piersică a lumânărilor sau a lămpilor igienice, pomeții sunt accentuați și pungile de sub ochi imperceptibile.

În afară de căldură, hygge este, de asemenea, considerat un remediu pentru răceala obișnuită sau gripă, medicii prescriind în mod regulat „ceai și hygge” în loc de aspirină. Oricine a urmărit vreodată serialele de televiziune Borgen sau The Killing va fi familiarizat cu cerul plumburiu de care se bucură danezii o mare parte a anului, iar hygge are o legătură puternică cu clima din Danemarca.

Activităţile care aduc confort sufletesc sunt și ele hygge: schimbatul în cei mai comozi și urâței pantaloni, frământatul lent al aluatului de pâine, privitul din canapea al emisiunii preferate, gătitul cinei împreună cu cei mai apropiați prieteni. Bomboanele și prăjiturile sunt hygge. La fel și băuturile calde: ceaiul, cafeaua, ciocolata fierbinte și vinul fiert. O pisică pufoasă care vine și îţi face cozonaci cu lăbuţele în braţe? Hygge. Un pervaz cu perne și păturici, încălzit de caloriferul de dedesubt, de la care poţi privi viscolul de afară? Atât de hygge!

ARTICOLE SIMILARE

“Stiati ca”-uri despre barbati si femei…

realitatea

A fost BOMBA SEXY a anilor ’60! Cum arata GINA LOLLOBRIGIDA la 86 de ani!

realitatea

Un artist a ilustrat cum serviciile secrete ne supraveghază smartphone-urile

realitatea

Acțiunile Tesla scad din nou după ce câteva memorii interne au devenit publice

Motivul pentru care fiicele prințului Harry nu vor moșteni un titlu regal

Andreea Damian

Naomi Campbell a devenit mamă pentru a doua oară, la 53 de ani

Tabu Tabu

Scrie un comentariu