Tabu
LIFESTYLE

Schimbare la SGR. Ce trebuie să ştie românii care reciclează ambalaje

Sunt schimbări la Sistemul de Garanţie-Returnare, în privința sticlelor reciclabile cu simbolul ambalaj cu garanție.

Termenul-limită pentru vânzarea produselor ambalate în sticle sau alte ambalajele vizate de SGR, dar care nu au marcajul SGR, a fost prelungit cu şase luni, potrivit unei decizii a Guvernului. 

Este vorba despre stocurile de sticle sau alte ambalaje rămase înainte ca mecanismul să intre în vigoare.

HG nr. 1074/2021 a stabilit că este interzisă introducerea pe piaţa din România a produselor ambalate în ambalajele vizate de SGR, dacă acestea nu sunt inscripţionate cu marcajul prevăzut de lege, cu excepţia produselor care se află în stocul producătorilor, distribuitorilor sau comercianţilor la data de 30 noiembrie 2023. 

Iniţial, s-a prevăzut că aceste stocuri pot fi introduse pe piaţă, respectiv comercializate, cel târziu până pe 30 iunie 2024, dată după care introducerea acestora pe piaţa naţională, respectiv comercializarea lor este interzisă.

„Având în vedere multiplele solicitări de anulare/modificare a dispozițiilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 (…) venite din partea operatorilor economici, se impune introducerea unui termen rezonabil de introducere pe piată și comercializare a produselor în ambalaje fără marcaj SGR, adaptat la realitățile economice și la dinamica relațiilor de afaceri din societate. 

Luând în considerare complexitatea sistemului și dificultățile operatorilor economici de a se adapta la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate, semnalate MMAP, a devenit mai mult decât necesar modificarea termenului impus prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, pentru a nu pericilita nu doar unele întreprinderi, ci pentru a nu duce la destabiliza economiei naţionale întregi”, transmitea Ministerul Mediului în nota de fundamentare ce însoțea inițiativa de prelungire a termenului-limită de punere pe piață a produselor care nu au marcajul SGR până la final de an.

Guvernul a dat vineri undă verde prelungirii, astfel că sticlele reciclabile şi celelalte ambalaje fără marcaj mai pot fi vândute până la 31 decembrie 2024, conform HG nr. 580/2024, care modifică HG nr. 1074/2021. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

O altă cântăreaţă şi-a ASCUNS SARCINA! Peste două luni va naşte…

Sexul oral este vinovat de cancerul faringial

realitatea

Drama femeii care are un iubit mult mai frumos decat ea!

Trucuri pe care le poți învăța de la Meghan Markle pentru a fermeca pe toată lumea

Andreea Damian

Cum să ai un abdomen plat

PUTIN la pat – grav bolnav?

Scrie un comentariu