Home > Agenda > Schimbările climatice provoacă răspândirea virusurilor fatale la mamiferele marine

Schimbările climatice provoacă răspândirea virusurilor fatale la mamiferele marine

Topirea gheții marine arctice a creat toate condițiile de care avea nevoie virusul fatal să călătorească peste oceane, spun oamenii de știință.

Schimbările climatice au fost legate de o altă schimbare periculoasă majoră în sănătatea globală a lumii, oamenii de știință descoperind recent impactul pe care creșterea temperaturilor globale îl au asupra mamiferelor marine. După ce cercetătorii au început să observe că apare un virus mortal printre animalele marine din Europa și Alaska, au stabilit o legătură între cele două zone: gheața topită din Arctica. Potrivit The Weather Channel, apariția virusului distorsionant Phocine, sau PDV, în Oceanul Pacific a fost motivul unui nou studiu în jurnalul Scientific Reports, care a urmărit urmărirea virusului de la ocean – la ocean. După ce au măsurat timp de 15 ani înregistrări și eșantioane de la 2.500 de mamifere marine, cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbările climatice sunt principalele vinovate pentru virusul călător. Pe măsură ce temperatura Pământului crește, gheața mării din Arctica se topeste,  iar mamiferele migrează în zone noi și răspândesc virusul.

„Pierderea stratului de gheață determină animalele sălbatice marine să caute să se hrănească în noi habitate. Pe măsură ce animalele se mișcă și vin în contact cu alte specii, acestea oferă oportunități de a introduce și transmite noi boli infecțioase, cu impacturi potențial devastatoare” a declarat Tracey Goldstein, director asociat al One Health Institute în raport, conform NBC News.

Deoarece gheața nu mai acționează ca o barieră, animalele sunt capabile să călătorească liber prin Cercul Arctic de la Atlantic la Oceanul Pacific. Un indicator major al acestui fapt a fost găsit din înregistrările din august 2002, când a existat o topire record de gheață, a informat CBS News. La scurt timp după acest incident, în 2003 și 2004 a existat un focar imens de PDV la leii de mare din Pacificul de Nord, în care 30% dintre animale s-au îmbolnăvit.

Se crede că virusul nu este transmisibil la om, potrivit NBC News, deși face parte din familia rujeolei. La mamiferele marine, un simptom al bolii se poate manifesta în înotul neregulat. „Problema majoră este reprezentată de faptul că pe măsură ce gheața continuă să se topească, oportunitățile ca acest virus și alți agenți patogeni să ajungă cu ajutorul mamiferelor marine din Atlanticul de Nord și Pacificul de Nord pot deveni mai frecvente”, menționează raportul.

Articole asemanatoare
Grecia
Schimbările climatice amenință ruinele antice din Grecia, spun cercetătorii
schimbări climatice
Expert ONU: Bogații vor plăti ca să scape de caniculă și foame
pește
Meniul preferat și de români care dispare de la fast-food, din cauza schimbărilor climatice
Criza climatică dăunează grav sănătății umane, inclusiv prin răspândirea bolilor infecțioase

Comenteaza acest articol

Schimbările climatice provoacă răspândirea virusurilor fatale la mamiferele marine

by realitatea   1 min
0