Tabu
Image default
HEALTH

Sexul poate declanșa astmul și adesea nu ne gândim la asta

Orice formă de efort fizic prelungit poate declanșa un atac de astm. Nu că asta te împiedică să faci mișcare. Dimpotrivă: pur și simplu este nevoie de puțină mai multă pregătire și grijă pentru a obține toate beneficiile activității fizice, evitând surprizele neplăcute.

Desigur, pentru a fi pregătit trebuie să fii conștient de riscuri. Și nu este întotdeauna așa: de exemplu, este rar să auziți sexul menționat printre activitățile care pot da naștere unei crize de astm, deși este o posibilitate absolut concretă. Acest lucru a fost dezvăluit de un studiu prezentat recent în timpul reuniunii anuale a Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie.

Aproximativ 90% dintre persoanele care suferă de astm bronșic – explică autorii cercetării – se confruntă cu o criză indusă de efort în timpul vieții. Dar, deoarece sexul nu este adesea considerat ca o formă de exercițiu, este rar să auzim despre el în legătură cu activitățile riscante pentru acești pacienți.

„Am vrut să aflăm cât de des cercetările disponibile despre exacerbările astmului menționează activitatea sexuală ca o cauză posibilă”, a spus Ariel Leung, primul autor al cercetării. „Mulți nu își dau seama, dar în ceea ce privește consumul de energie, activitatea sexuală echivalează mai mult sau mai puțin cu urcarea pe două etaje de scări. În ciuda acestui fapt, cazurile raportate în literatura de specialitate sunt foarte puține, probabil pentru că de multe ori pacienții care le experimentează nu-și dau seama că poate fi sexul cel care a declanșat atacul”.

Întrucât este pur și simplu o problemă legată de activitatea fizică, recomandările normale pentru evitarea complicațiilor legate de astm se aplică și în cazul sexului: folosiți bronhodilatatoare cu 30 de minute înainte de activitatea sexuală. Dacă acest lucru nu este suficient, este recomandabil să renunțați la orice îngrijorare și să discutați problema cu medicul dumneavoastră, care ar putea evalua necesitatea unei terapii suplimentare de control a bolii. Cert este, asigură experții, că în niciun caz nu va fi descurajată activitatea sexuală pentru pacienți. Poate implica, cel mult, găsirea de terapii de susținere mai bune pentru a limita apariția crizelor de astm.

ARTICOLE SIMILARE

7 băuturi pentru o hidratare eficientă

Andreea Damian

Ce riscă Meghan Markle dacă va naște acasă

Andreea Damian

Cum se utilizează plantele adaptogene, aliați valoroși împotriva oboselii și stresului

Andreea Damian

Adevărul despre masca medicinală: cât ne protejează, de fapt, împotriva gripei, coronavirusului și poluării?

Andreea Damian

Greșeala pe care o fac toți oamenii! De ce nu ar trebui să mai pui miere în ceai

Andreea Damian

Veste uimitoare de la cercetători: noi neuroni se nasc și la vârste înaintate

Andreea Damian

Scrie un comentariu