Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ca in comunism exista taxa pentru celibat?

Din categoria "ce aberatii mai facea comunismul", am aflat de curand ca, in perioada aceea, daca nu aveai copii pana la 30 de ani plateai un fel de taxa. Si asta indiferent daca erai sau nu casatorit. Implineai varsta si nu procreasesi, ti se retinea direct din salariu. Evident aceasta era numai una dintre numeroasele metode de a controla viata intima a populatiei. Alta, cel putin la fel de grava si mult mai cunoscuta era aceea care le interzicea femeilor sa faca avort.
Dar revenind la "taxa pe celibat", desi poate parea amuzanta, nu este chiar asa. La vremea aceea se cunosteau cazuri de femei care obtinusera de la medic adeverinte medicale care dovedeau ca nu pot avea copii. Ei bine, ele erau scutite de taxa, dar nu acelasi lucru se intampla cu sotii lor care puteau avea copii. Si nu cred ca doar mie mi se pare ca asta era o aberatie din moment ce clar impingea la infidelitate.
O alta problema care rezulta din plata acestei taxe a fost aceea ca a dat nastere la multe cupluri formale: homosexuali care s-au casatorit din cauza de persecutie si pentru a scapa de "gura lumii".
Potrivit declaratiilor unei persoane care a trai acele vremuri, taxa pe celibat nu era una de neglijat ca si parte din salariu. Se pare ca suna era undeva in jurul valorii de 165 lei in conditiile in care salariile de baza erau pentru un inginer stagiar de 1965 lei, pentru un economist 1865 lei, pentru un maistru 3060 lei, pentru un muncitor calificat 1828 lei si pentru un muncitor necalificat 1525 lei. In orice caz taxa reprezenta cam 10% din salariu.
Daca mai incalzeste pe cineva, in Australia lucrurile stau exact invers. Recent a fost propusa o lege pentru a plati o taxa suplimentara pentru toti cei ce au mai mult de 2 copii.
Legea nu a fost inca votata, dar se considera ca fiecare copil este o reala cheltuiala nu numai pentru parinti , dar si pentru toti contribuabilii, prin scoala gratuita, ingrijire medicala, concedii medicale ale parintilor,etc.
Si nu in ultimul rand, fiecare fiinta in plus, distruge intr-o anume proportie Planeta si bunastarea celorlalti , prin consum de resurse, poluare, deseuri suplimentare si celelalte.
Deci este un lux sa ai mai mult de 2 copii si sa ii educi bine, sa ii faci oameni. Prin urmare, daca doresti asta, trebuie sa platesti statului.

ARTICOLE SIMILARE

Joaquin Phoenix aduce un omagiu „actorului său preferat, Heath Ledger”, în discursul de la Premiile SAG 2020

Andreea Damian

Plouă plastic: fibrele microscopice cad din cer în regiunea Munților Stâncoși

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Cum a devenit celebru Laurențiu Duță? Solistul a făcut 44 de ani

Tabu Tabu

În iunie Cotidianul îți aduce clasicii & literatura XXX

realitatea

Apple va produce un film despre Napoleon Bonaparte

Ciocîrlan

6 comentarii

Cristina 7 February 2012 at 16:09

Nu este adevarat, nu a existat “taxa pentru celibat”. Desigur ca suna frumos sa criticam tot ce era in perioada comunista, dar ce nu e adevarat, nu e adevarat.
Este vorba de impozit, se calcula un procent din salariu.
Tinerii pana in 25 de ani, precum si salariatii care aveau copii, aveau o scutire de 20% din impozit, deci plateau doar 80% din impozit. Acesta era un ajutor din partea statului.
Totul depinde de cum pui problema: paharul este pe jumatate plin, sau pe jumatate gol.

Răspunde
andrei 9 July 2015 at 10:52

Exista taxa pe celibat. Exista, exista…

Răspunde
MIHAELA 1 March 2019 at 14:23

A EXISTAT.
EU AM PLATIT DE LA 25 DE ANI PANA IN 1990.

Răspunde
lucian 25 May 2012 at 15:35

Buna, imi poti spune si mie te rog unde se afla prevederea aceasta(de scutire de impozit ) in vechea legislatie comunista?

Răspunde
Fil 6 November 2016 at 15:24

Este adevarat. A existat taxa de celibat,iar din sumele încasate se dădeau nişte sporuri celor până în 25 de ani care aveau copii. Aşa era , eu am trăit vremurile alea, impozit nu plătea salariații.

Răspunde
PARSAN ION 7 May 2020 at 19:44

Cine nu a trait in acea perioada si nu cunoaste despre ce este vorba, este bine sa se abtina! DA, a existat aceasta taxa. Nu se numea taxa pe celibat ci taxa pentru persoanele fara copii. Nu conta daca erai sau nu casatorit. Daca erai barbat sau femeie. Exista o grila precisa in functie de salariu, cea mai mare suma fiind 920 lei (suma maxima) pe luna pentru salariile peste un anumit cuantum. Aceasta taxa s-a incasat si de catre “democratii de dupa 1989” mai precis pana in octombrie 1990. Din gresala au “uitat” sa abroge aceasta anomalie desi au combatut-o ulterior cu tarie, insa asa cum spunea cineva : “banii n-au miros”. Cine a platit-o a trait frustrarea unei taxe inumane, cine a profitat de ea, nu l-a interesat, fiind multumit ca avantajele celor cu copii,erau multumitoare. Solidaritatea s-a aplicat unilateral. Dupa 1989 au aparut fel de fel de “revendicatori” care au solicitat fel de fel de despagubiri, compensatii si alte asa zise drepturi incalcate de regimul comunist, unele de tot rasul. Despre aceste sume, platite de o parte a populatiei, nimeni n-a spus niciodata nimic. OARE DE CE??????

Răspunde

Scrie un comentariu