Home > Agenda > Stiai ca in comunism exista taxa pentru celibat?

Stiai ca in comunism exista taxa pentru celibat?

Din categoria "ce aberatii mai facea comunismul", am aflat de curand ca, in perioada aceea, daca nu aveai copii pana la 30 de ani plateai un fel de taxa. Si asta indiferent daca erai sau nu casatorit. Implineai varsta si nu procreasesi, ti se retinea direct din salariu. Evident aceasta era numai una dintre numeroasele metode de a controla viata intima a populatiei. Alta, cel putin la fel de grava si mult mai cunoscuta era aceea care le interzicea femeilor sa faca avort.
Dar revenind la "taxa pe celibat", desi poate parea amuzanta, nu este chiar asa. La vremea aceea se cunosteau cazuri de femei care obtinusera de la medic adeverinte medicale care dovedeau ca nu pot avea copii. Ei bine, ele erau scutite de taxa, dar nu acelasi lucru se intampla cu sotii lor care puteau avea copii. Si nu cred ca doar mie mi se pare ca asta era o aberatie din moment ce clar impingea la infidelitate.
O alta problema care rezulta din plata acestei taxe a fost aceea ca a dat nastere la multe cupluri formale: homosexuali care s-au casatorit din cauza de persecutie si pentru a scapa de "gura lumii".
Potrivit declaratiilor unei persoane care a trai acele vremuri, taxa pe celibat nu era una de neglijat ca si parte din salariu. Se pare ca suna era undeva in jurul valorii de 165 lei in conditiile in care salariile de baza erau pentru un inginer stagiar de 1965 lei, pentru un economist 1865 lei, pentru un maistru 3060 lei, pentru un muncitor calificat 1828 lei si pentru un muncitor necalificat 1525 lei. In orice caz taxa reprezenta cam 10% din salariu.
Daca mai incalzeste pe cineva, in Australia lucrurile stau exact invers. Recent a fost propusa o lege pentru a plati o taxa suplimentara pentru toti cei ce au mai mult de 2 copii.
Legea nu a fost inca votata, dar se considera ca fiecare copil este o reala cheltuiala nu numai pentru parinti , dar si pentru toti contribuabilii, prin scoala gratuita, ingrijire medicala, concedii medicale ale parintilor,etc.
Si nu in ultimul rand, fiecare fiinta in plus, distruge intr-o anume proportie Planeta si bunastarea celorlalti , prin consum de resurse, poluare, deseuri suplimentare si celelalte.
Deci este un lux sa ai mai mult de 2 copii si sa ii educi bine, sa ii faci oameni. Prin urmare, daca doresti asta, trebuie sa platesti statului.


Loading...

4 Responses

 1. Cristina

  Nu este adevarat, nu a existat “taxa pentru celibat”. Desigur ca suna frumos sa criticam tot ce era in perioada comunista, dar ce nu e adevarat, nu e adevarat.
  Este vorba de impozit, se calcula un procent din salariu.
  Tinerii pana in 25 de ani, precum si salariatii care aveau copii, aveau o scutire de 20% din impozit, deci plateau doar 80% din impozit. Acesta era un ajutor din partea statului.
  Totul depinde de cum pui problema: paharul este pe jumatate plin, sau pe jumatate gol.

 2. lucian

  Buna, imi poti spune si mie te rog unde se afla prevederea aceasta(de scutire de impozit ) in vechea legislatie comunista?

 3. Fil

  Este adevarat. A existat taxa de celibat,iar din sumele încasate se dădeau nişte sporuri celor până în 25 de ani care aveau copii. Aşa era , eu am trăit vremurile alea, impozit nu plătea salariații.

Comenteaza acest articol

Stiai ca in comunism exista taxa pentru celibat?

by realitatea   1 min
4