Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ca textele Agathei Christie functioneaza ca un drog?

Se pare ca am stiut eu ce am stiut sa nu ma apuc de romane politiste, dat fiind ca am o personalitate adictiva. Pentru ca, iata, mai multe universitati au studiat romanele Agathei Christie si au ajuns la o concluzie surprinzatoare legata de popularitatea imensa a scriitoarei. 

Cercetatorii neurolingvisti de la universitatile din Londra, Birmingham si Warwick au studiat romanele Agathei Christie si concluziile lor au fost ca scriitoarea isi presara textele cu fraze care functionau ca un resort pentru a ridica nivelul de serotonina si endorfine, substantele din creier care induc senzatii de placere si satisfactie. Doctorul Roland Kapferer, care a coordonat cercetarea, a declarat ca modelul de limbaj folosit de Christie stimuleaza activitatea cerebrala mai mult decat ar face-o alte carti sau chiar alte activitati.

The Agatha Project, cum se numeste studiul, a ajuns si la concluzia ca, datorita vocabularului extrem de limitat pe care il folosesc scrierile, cititorul se poate focusa direct si fara intreruperi asupra intrigii si a indiciilor pentru rezolvarea ei. De asemenea, desi povestile au drept subiecte, de obicei, crime, limbajul folosit este unul foarte bland, care nu streseaza cititorii. 
Christie, au mai observat cercetatorii, a folosit repetitiile intr-un mod foarte eficient. In textele ei apar des cuvinte ca “she”, “yes”, “kind”, “smiled”, “suddenly” sau expresii ca “can you keep an eye on this” sau “something like that”.
De asemenea, se stie ca Agatha Christie nici nu exceleaza in detalii, o tehnica pe care cei care i-au studiat cartile spun ca ajuta ca cititorul sa nu fie distras si sa ramana focusat pe ceea ce este esential.

Totusi, nepotul Agathei Christie, Mathew Prichard, s-a declarat sceptic in fata rezultatelor studiului, spunand ca nu exista niciun mister legat de scrierile bunicii sale, care era pur si simplu o scriitoare foarte buna si atat. Iar multi altii s-au grabit sa ii demaste pe participantii la The Agatha Project drept diletanti, deci, pana la urma, popularitatea lui Christie ramane tot un mister.

ARTICOLE SIMILARE

JAY SEAN CANTA PE SCENA ROMANIAN MUSIC AWARDS!

PASTILA de ARTĂ ⎢ Autoportretele lui Marisol

Ciocîrlan

VARCIU – imagini incredibile de la aniversarea lui (fara Adelina!) TORT …in chiloti!

Bill Gates a făcut o mare greşeală în cariera sa și o regretă enorm

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

De 8 Martie primele femei ale politicii din România au gătit, cele din Spania au protestat

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu