Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ca textele Agathei Christie functioneaza ca un drog?

Se pare ca am stiut eu ce am stiut sa nu ma apuc de romane politiste, dat fiind ca am o personalitate adictiva. Pentru ca, iata, mai multe universitati au studiat romanele Agathei Christie si au ajuns la o concluzie surprinzatoare legata de popularitatea imensa a scriitoarei. 

Cercetatorii neurolingvisti de la universitatile din Londra, Birmingham si Warwick au studiat romanele Agathei Christie si concluziile lor au fost ca scriitoarea isi presara textele cu fraze care functionau ca un resort pentru a ridica nivelul de serotonina si endorfine, substantele din creier care induc senzatii de placere si satisfactie. Doctorul Roland Kapferer, care a coordonat cercetarea, a declarat ca modelul de limbaj folosit de Christie stimuleaza activitatea cerebrala mai mult decat ar face-o alte carti sau chiar alte activitati.

The Agatha Project, cum se numeste studiul, a ajuns si la concluzia ca, datorita vocabularului extrem de limitat pe care il folosesc scrierile, cititorul se poate focusa direct si fara intreruperi asupra intrigii si a indiciilor pentru rezolvarea ei. De asemenea, desi povestile au drept subiecte, de obicei, crime, limbajul folosit este unul foarte bland, care nu streseaza cititorii. 
Christie, au mai observat cercetatorii, a folosit repetitiile intr-un mod foarte eficient. In textele ei apar des cuvinte ca “she”, “yes”, “kind”, “smiled”, “suddenly” sau expresii ca “can you keep an eye on this” sau “something like that”.
De asemenea, se stie ca Agatha Christie nici nu exceleaza in detalii, o tehnica pe care cei care i-au studiat cartile spun ca ajuta ca cititorul sa nu fie distras si sa ramana focusat pe ceea ce este esential.

Totusi, nepotul Agathei Christie, Mathew Prichard, s-a declarat sceptic in fata rezultatelor studiului, spunand ca nu exista niciun mister legat de scrierile bunicii sale, care era pur si simplu o scriitoare foarte buna si atat. Iar multi altii s-au grabit sa ii demaste pe participantii la The Agatha Project drept diletanti, deci, pana la urma, popularitatea lui Christie ramane tot un mister.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Personajul feminin central din The Irishman spune doar 6 cuvinte în tot filmul de 3 ore și jumătate

Andreea Damian

Lady Gaga va juca rolul principal feminin într-un film despre asasinarea nepotului fondatorului casei Gucci

Andreea Damian

Stiai ca domnita Balasa a fost o printesa tare trista?

realitatea

Sofia Coppola îl regizează pe Bill Murray în primul film Apple

realitatea

“Am încredere în ce simt”

Scrie un comentariu