Tabu
Image default
HEALTH Slider

Studiu – băuturile îndulcite cresc riscul de cancer

Consumul de sucuri îndulcite poate crește semnificativ riscul de cancer, potrivit unui studiu amplu care a găsit o legătură între consumul obișnuit al tuturor tipurilor de băuturi cu zahăr adăugat și prababilitatea apariției bolii.

O echipă de cercetători din Franţa a dorit să evalueze asocierea, mai puţin studiată până în prezent, între băuturile îndulcite şi riscul de cancer. Băuturile îndulcite, cum ar fi cola, limonada și energizantele, conduc la obezitate, care este o cauză a cancerului.

„Sporirea cu doar 100 de mililitri pe zi, în medie, a consumului de băuturi îndulcite, echivalentă cu un un pahar mic sau cu aproape o treime de doză standard, este asociată cu o creştere de 18% a riscului cancer” în general, a declarat doctor Mathilde Touvier, conducătoarea Echipei de Cercetare în Epidemiologie Nutriţională (EREN). În cazul cancerului mamar, s-a observat o creştere cu 22% a riscului. Studiul, publicat în British Medical Journal, constată că asocierea băuturilor îndulcite cu cancerul este la fel de puternică și la sucurile de fructe, la fel ca și la cola.

Reducerea cantității de băuturi zaharoase pe care o consumăm cu toții, împreună cu taxele pe zahăr și restricțiile privind comercializarea, ar putea contribui la scăderea riscului de cancer, spun autorii. Asta nu înseamnă că nimeni nu ar trebui să bea vreodată. „Ca de obicei, cu alimentația, ideea nu este de a evita alimentele, e vorba doar de a echilibra aportul”, a spus Touvier, potrivit The Guardian.

Recomandarea din partea medicilor este de a consuma mai puțin de o băutură pe zi. Dacă mai consumați din când în când o băutură îndulcită, nu va fi o problemă, dar dacă beți cel puțin un pahar pe zi, acesta poate risucl riscul de boli.

Cercetătorii au intervievat peste 100.000 de adulţi participanţi la studiul francez NutriNet-Santé, aceştia având vârsta medie de 42 de ani şi fiind preponderent de sex feminin (79%). Participanţii monitorizaţi o perioadă de până la nouă ani (2009-2018) au completat cel puţin două chestionare dietetice, validate online, legate de dieta lor obişnuită şi consumul zilnic de băuturi dulci (inclusiv cele 100% naturale) sau îndulcite artificial. Pe parcursul monitorizării, au fost înregistrate 2.193 de cazuri de cancer, în medie, la vârsta de 59 de ani.

Studiul este observațional, astfel încât nu este posibil ca cercetătorii să afirme că zahărul este o cauză a cancerului. Autorii încă investighează. Ei spun că există mecanisme biologice plauzibile, cum ar fi efectul zahărului asupra grăsimilor viscerale stocate în jurul organelor vitale, ficatul și pancreasul, nivelurile zahărului din sânge și markerii inflamatorii, toate fiind legate de creșterea riscului de cancer.

ARTICOLE SIMILARE

Afla cat castiga femeile si barbatii din tenis si fotbal!

realitatea

Restaurantul unui român, din New York, acuzat de sexism: interzice femeilor singure să mănânce la bar

Andreea Damian

Premieră la Teatrelli ⎢Maria de Buenos Aires

Ciocîrlan

Lady Gaga a căzut de pe scenă în timp ce dansa cu un fan

Andreea Damian

Ce schimbată e și cât a crescut fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică

Tabu Tabu

Kim Kardashian și Kanye West se pregătesc de divorț. Starleta a angajat cel mai puternic avocat

Andreea Damian

Scrie un comentariu