Tabu
HEALTH

Tot ce trebuie sa stii despre tensiunea arteriala la gravide

Pe intreaga perioada a sarcinii este extrem de important sa monitorizezi in permanenta nivelul tensiunii arteriale, deoarece acest indicator poate spune foarte multe lucruri despre sanatatea ta. Atat la fiecare vizita la medicul tau, cat si acasa, poti afla rapid nivelul tensiunii tale arteriale, pentru a afla cat de bine decurge sarcina ta.

In cazul in care apar fluctuatii neobisnuite de nivel ale tensiunii tale arteriale, iti recomandam sa iei legatura imediat cu medicul tau, pentru a afla exact cauza acestor schimbari de nivel. Iata asadar tot ce trebuie sa stii despre tensiunea arteriala din timpul sarcinii, la ce semnale de alarma trebuie sa fii atenta si care sunt cauzele care duc la un nivel ridicat al tensiunii arteriale:

Tensiunea normala pe durata sarcinii

Inainte de a prezenta valorile normale ale tensiunii arteriale, pe intreaga durata a lunilor de sarcina, sa vorbim putin despre cum se calculeaza aceasta valoare. In primul rand, trebuie sa intelegem 2 notiuni importante: tensiunea sistolica si tensiunea diastolica. Prima masoara nivelul presiunii sangelui pompat in artere, iar cea de-a doua este valoarea inregistrata cand inima se odihneste intre 2 batai.

Raportul dintre cele doua este valoarea tensiunii arteriale. O valoare normala se situeaza sub 120/80, in timp ce o hipotensiune este oferita de valori sub 90/50. Hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii apare atunci cand valorile inregistrate depasesc 140/90.

Valori prea mari/Valori prea mici

In cazul in care te confrunti cu o hipertensiune severa in timpul sarcinii, nu trebuie sa stai cu mainile in san. In acest caz, poti suferi de preeclampsie, o afectiune extrem de severa ce se poate manifesta, in cazul in care nu este tratata, prin convulsii sau chiar deces.

Travaliul prematur, restrictia de crestere intrauterina sau placenta abruptio sunt doar cateva dintre efectele pe care hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii le poate cauza. Valorile prea mici ale tensiunii arteriale sunt de asemenea un motiv de ingrijorare pentru viitoarele mamici, deoarece pot duce cu usurinta la ameteli si pierderea cunostintei.

De aceea, iti recomandam ca pe intreaga perioada a lunilor de sarcina sa iti iei in fiecare zi tensiunea, iar aparatul perfect in acest sens este un tensiometru digital, cu care poti afla valoarea exacta a tensiunii tale, cu doar o simpla atingere de buton.

Cum sa eviti riscurile

Asa cum am vazut in randurile de mai sus, tensiunea arteriala poate cauza probleme foarte mari femeilor gravide, atunci cand valorile sale depasesc limite normale. Pentru a evita pe cat de mult posibil aceste scenarii nedorite, incearca sa faci cat mai multe vizite medicului tau si sa pastrezi legatura cu acesta prin telefon sau mesagerie.

Respecta absolut toate medicamentele prescrise si incearca sa ai o dieta sanatoasa, atat pentru tine cat si pentru copilul tau. Este extrem de important sa faci miscare, de aceea apuca-te de o activitate fizica benefica pentru femeile insarcinate, ce te poate ajuta in acelasi timp sa nasti mult mai usor.

Tensiunea arteriala trebuie sa fie un lucru extrem de important pentru tine, pe intreaga durata a sarcinii, de aceea este important sa tii cont de sfaturile noastre, pentru a avea o perioada incredibil de frumoasa in toate lunile de sarcina, presarata cu amintiri de neegalat si lipsita de episoade mai putin placute.

ARTICOLE SIMILARE

Dimineața sau după-amiaza: la ce oră din zi este cel mai bine să vă vaccinați?

Andreea Damian

Analize pe care o femeie trebuie să le facă înainte de a rămâne însărcinată

Andreea Damian

Se anunță un antibiotic promițător în stil “cal troian” care ar putea distruge bacteriile mai eficient

realitatea

În Spania trăiesc cei mai sănătoși oameni din lume

Andreea Damian

Prima zonă a corpului pe care o speli la duș spune multe despre personalitatea ta

Andreea Damian

De ce alergarea cu telefonul mobil în mână este o practică riscantă

Andreea Damian

Scrie un comentariu