Tabu
HEALTH

Urzicile – proprietăți și beneficii. De ce este bine să consumăm urzici

Urzicile se găsesc în aproape toate zonele cultivate sau necultivate, chiar și în supermarketuri. Dacă sunt culese și consumate corect, urzicile au o mulțime de proprietăți miraculoase pentru organism.

Urzicile sunt plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale.

Urzicile se numără printre cele mai apreciate verdețuri de primăvară și se culeg atunci când plantele au atins înălțimea de 15-20 de centimetri. Se culeg cu mănuși și bluză cu mânecă lungă, pentru a preveni înțeparea.

Urzicile – proprietăți 

Diuretice; 
Antiinflamatoare; 
Antihemoragice; 
Imunostimulatoare; 
Antitusive; 
Emoliente; 
Vitaminizante; 
Tonice; 
Cicatrizante; 
Astringente; 
Dezintoxicante; 
Antiseptice; 
Antitoxice; 
Antiinfecțioase; 
Antibronșitice; 
Antianemice; 
Digestive; 
Laxative.

Valori nutriționale pentru 100 grame de urzici 

Acid folic – 14 mcg;
Calorii – 42 kcal; 
Vitamina A – 2.011 IU; 
Vitamina B – 0,103 mg; 
Vitamina K – 498,6 mcg; 
Fibre – 6,9 g; 
Calciu – 481 mg; 
Fier – 1,64 mg; 
Magneziu – 57 mg; 
Fosfor – 71 mg; 
Zinc – 0,34 mg; 
Potasiu – 334 mg;
Proteine – 2,71 mg.

Urzicile – acțiuni terapeutice 

Hemoragii interne; 
Balonaări; 
Enterocolite; 
Indigestii; 
Dizenterie; 
Ulcer duodenal; 
Insuficiență pancreatică; 
Ulcer gastric; 
Hemoroizi; 
Astm bronșic; 
Detoxifierea organismului; 
Prevenirea cancerului; 
Litiază renală; 
Rinită; 
Tuberculoză; 
Cancer gastric; 
Hemoragii uterine; 
Nefrite; 
Uremie; 
Diabet zaharat; 
Stimularea lactației; 
Reumatism; 
Artrite; 
Obezitate; 
Rahitism; 
Cefalee; 
Edemă; 
Osteoporoză.

Urzicile se folosesc pentru uz extern în următoarele afecțiuni

Plăgi; 
Eczeme; 
Arsuri; 
Psoriazis; 
Dermatoze; 
Înțepături de insecte; 
Urticarie; 
Unghii casante; 
Seboree; 
Alopecie; 
Mătreață; 
Gingivită; 
Stomatită; 
Micoze cutanante.

Cum se consumă urzicile 

Pentru uz extern

Într-un litru de apă se adaugă 50 de grame de frunze uscate de urzici și se aplică pe zona afectată, sub formă de spălături sau comprese. 

Pentru uz intern

Se poate prepara infuzie de urzici din: 250 ml de apă caldă, o lingură de frunze de urzici. Se lasă la infuzat pentru 10-15 minute, se strecoară și se consumă infuzia.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

5 motive pentru care iti este mereu foame – partea a III-a

realitatea

Care sunt semnele ce arată că îmbătrânim? Crezi că genele sunt de vină?

realitatea

Cum tratăm alergiile oculare de primăvară

Andreea Damian

Apă rece sau la temperatura camerei? Ce este bine să bei pe caniculă

Andreea Damian

Misoponia: de unde vine această aversiune față de zgomot și cum să trăiești cu ea?

Andreea Damian

Italia: concert pentru pian în timpul unei operații chirurgicale

Ciocîrlan

Scrie un comentariu