Tabu
HEALTH Slider

Italia: concert pentru pian în timpul unei operații chirurgicale

O echipă de medici italieni de la spitalul Salesi din Ancona a efectuat o operație chirurgicală pe…muzică. Emiliano Toso a cântat la pian în timp ce doctorul Roberto Trignani și echipa sa de medici extirpau o tumoare de pe măduva spinării a unui băiețel de doar 10 ani.

Intervenția chirurgicală a durat patru ore, timp în care Emiliano Toso, pianist și biolog molecular, a ținut un concert chiar în sala de operații. Obiectivul experimentului a fost de a evalua efectele muzicii asupra activității cerebrale chiar și în situația în care pacientul se află sub anestezie generală. 

Personalul medical a supravegheat și consultat electroencefalograma pacientului în decursul operației. Concluzia este categorică: s-au observat modificări la nivelul activității cerebrale a tânărului pacient de doar 10 ani, pe care medicii le-au atribuit stimulilor proveniți de la muzica interpretată de pianist. Operația s-a derulat fără probleme, iar tumoarea a fost extirpată cu succes.

„Am încercat să oprim, iar apoi să dăm drumul muzicii din nou, observând răspunsul pacientului. Chiar și sub anestezie generală, creierul său a perceput muzica.”, declară bucuros Emiliano Toso pentru agenția de presă Ansa

În 2015, o analiză publicată în The Lancet confirma efectele pozitive pe care le are muzica asupra pacienților în timpul recuperării postoperatorii, ca de pildă, reducerea anxietății. Cu toate acestea, muzica nu scurtează și perioada de spitalizare. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Inna a filmat scene periculoase cu un șarpe pentru noul ei videoclip

Tabu Tabu

Cei 45 de nutrienți esențiali de care avem nevoie zilnic

Andreea Damian

Iulia Vântur a părăsit Bollywood-ul pentru o capitală europeană. Ce proiecte pregătește vedeta

Tabu Tabu

Un clip publicitar de Crăciun, un tribut adus lui Elton John, deosebit de emoționant

realitatea

Rochia cu care Meghan Markle i-a convins pe toți că va deveni mămică

Andreea Damian

Scrie un comentariu