Tabu
Image default
HEALTH Slider

Italia: concert pentru pian în timpul unei operații chirurgicale

O echipă de medici italieni de la spitalul Salesi din Ancona a efectuat o operație chirurgicală pe…muzică. Emiliano Toso a cântat la pian în timp ce doctorul Roberto Trignani și echipa sa de medici extirpau o tumoare de pe măduva spinării a unui băiețel de doar 10 ani.

Intervenția chirurgicală a durat patru ore, timp în care Emiliano Toso, pianist și biolog molecular, a ținut un concert chiar în sala de operații. Obiectivul experimentului a fost de a evalua efectele muzicii asupra activității cerebrale chiar și în situația în care pacientul se află sub anestezie generală. 

Personalul medical a supravegheat și consultat electroencefalograma pacientului în decursul operației. Concluzia este categorică: s-au observat modificări la nivelul activității cerebrale a tânărului pacient de doar 10 ani, pe care medicii le-au atribuit stimulilor proveniți de la muzica interpretată de pianist. Operația s-a derulat fără probleme, iar tumoarea a fost extirpată cu succes.

„Am încercat să oprim, iar apoi să dăm drumul muzicii din nou, observând răspunsul pacientului. Chiar și sub anestezie generală, creierul său a perceput muzica.”, declară bucuros Emiliano Toso pentru agenția de presă Ansa

În 2015, o analiză publicată în The Lancet confirma efectele pozitive pe care le are muzica asupra pacienților în timpul recuperării postoperatorii, ca de pildă, reducerea anxietății. Cu toate acestea, muzica nu scurtează și perioada de spitalizare. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Lumea preferă loțiunea de plajă preparată după rețete de pe Pinterest. Avertismentul medicilor

Andreea Damian

Aerul curat şi filtrat din interior – un lux la modă în China

realitatea

837 000 € pentru cortina lui Chagall de la Met Opera

Ciocîrlan

Discutii despre fotografie subacvatica si sporturi nautice

realitatea

Tina Turner a luat o decizie importantă. S-a întâmplat abia acum, după 40 de ani

Andreea Damian

O actriță celebră, despre ce a însemnat să lucreze cu Tom Cruise: A fost o adevărată rușine

Andreea Damian

Scrie un comentariu