Tabu
Image default
HEALTH Slider

Vaccinul anti-Covid | De ce nu experimentăm cu toții aceleași reacții adverse

Efectele secundare ale vaccinurilor Covid-19 variază de la individ la individ. O persoană va putea simți multe reacții, în timp ce alta nu se va confrunta cu niciuna.

La injectarea primei doze de vaccin anti-Covid-19, a doua și chiar a ambelor, este posibil să experimentați reacții adverse. Aceste efecte sunt neplăcute, dar nu sunt grave și dispar spontan după câteva zile, spun specialiștii.

Febra, durere la locul inoculării, dureri musculare, oboseală, toate aceste manifestări pot apărea, prin urmare, după administrarea unui vaccin anti-Covid-19. Dar, în timp ce unii oameni resimt efectele vaccinului, alții nu prezintă absolut niciun efect secundar. Cum se explică acest fenomen?

Vaccinul Covid-19: fiecare sistem imunitar reacționează diferit

Răspunsul constă în reacția corpului fiecărei persoane la vaccin. Vaccinurile tradiționale sunt făcute cu bucăți de virus inactivat sau atenuat care declanșează un răspuns imun. Scopul majorității serurilor anti-Covid-19 este de a face corpul să producă proteina Spike a Sars-CoV-2, pentru a declanșa răspunsul imun. Această proteină, situată la suprafața virusului, este poarta de intrare a virusului în corp.

Există apoi două etape în reacția imunitară, așa cum explică Veenu Manoharan, imunolog la Cardiff Metropolitan University (Marea Britanie) în The Conversation: cea a imunității înnăscute și cea a imunității adaptative. Prima „reacționează aproape imediat la proteina virală spike”, care provoacă efecte secundare, explică el. La unii oameni, răspunsul inflamator al sistemului imunitar înnăscut și adaptativ este exagerat și se manifestă ca efect secundar. La alții, deși funcționează normal, nu atinge niveluri care ar putea provoca reacții adverse.

Vaccinul și efecte secundare: diferențe legate de vârstă, sex sau starea de sănătate?

Mai mulți factori ar putea fi la originea acestui fenomen, inclusiv vârsta, sexul, starea de sănătate sau tipul de vaccin. Acest lucru ar face ca persoanele în vârstă să aibă mai puține șanse să experimenteze efecte secundare.

„Există adesea mai multe reacții la tinerii care au un sistem imunitar mai eficient”, explică Mathieu Molimard, șeful departamentului de farmacologie medicală de la Spitalul Universitar Bordeaux. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu boli inflamatorii cronice, care „iau medicamente imunosupresoare pentru a-și controla simptomele”, spune Veenu Manoharan în The Conversation. Prin urmare, acestea sunt mai puțin susceptibile de a experimenta reacții legate de vaccin.

De asemenea, ar exista disparități între bărbați și femei. Acestea din urmă ar semnaliza mai multe efecte secundare, iar explicația ar fi de natură hormonală. „Testosteronul tinde să fie un hormon imunosupresor, iar estrogenul tinde să fie un rapel imunitar”, a declarat Vivek Cherian, un medic din SUA, pentru Business Insider .

Nu vă panicați: absența efectelor secundare nu înseamnă că vaccinul nu protejează împotriva coronavirusului. „Efectele secundare ale vaccinurilor nu trebuie luate ca o măsură a eficacității vaccinului. În ciuda diversității răspunsurilor imune după injectare, majoritatea oamenilor obțin imunitate la coronavirus la vaccinare, indiferent de condiție”, spune Veenu Manoharan.

ARTICOLE SIMILARE

Jason Momoa şi-a ras barba şi mustaţa pentru a promova reciclarea

Andreea Damian

Următorul agent 007 ar trebui să fie o femeie, spune fostul Bond, Pierce Brosnan

realitatea

Când vor trăi bărbații la fel de mult ca femeile? Prin 2032, spun experții

realitatea

Ocean Cleanup a colectat pentru prima dată deșeuri din plastic în Oceanul Pacific

Andreea Damian

Cum ne influențează prietenii virtuali alegerile alimentare

Andreea Damian

Inedit: există găini modificate genetic care fac ouă cu medicamente anti-cancer

realitatea

Scrie un comentariu