Tabu
Image default
HEALTH Slider

Ionograma | În ce constă acest test și de ce este important să-l facem

Medicul v-a prescris un test de sânge, inclusiv o ionogramă. Din acest articol veți afla ce este mai exact și cum să vă interpretați rezultatele.

Ionograma este un test foarte frecvent solicitat de medici. Analiza de sânge constă în măsurarea constituenților ionici ai sângelui: sodiu (Na), potasiu (K), calciu (Ca) și clor (Cl ). Determinările plasmatice ale proteinelor și bicarbonatelor pot fi, de asemenea, efectuate în timpul aceleiași examinări. Când prezența constituenților ionici este măsurată în urină, aceasta se numește ionogramă urinară.

De ce se cere o ionogramă?

Scopul ionogramei sanguine este de a monitoriza echilibrul electrolitic furnizat de rinichi, piele, sistemul respirator și sistemul digestiv. De obicei, este prescris pentru boli inexplicabile, simptome sugestive ale unui dezechilibru al electroliților din sânge (edem, aritmii cardiace), simptome nespecifice precum oboseală extremă, greață și vărsături sau dacă se suspectează insuficiență renală. Pentru a acoperi cel mai larg spectru, medicul solicită, în același timp cu ionograma din sânge, o determinare a zahărului din sânge, a nivelului de proteine ​​și a proteinei C-reactive (CRP) produse de ficat. Acestea crește atunci când există o inflamație sau o infecție în organism.

Ionogramă sanguină: care sunt valorile de referință?

Valorile biologice indicate aici pot varia în funcție de referințele laboratorului care efectuează examinarea. Numai un medic poate interpreta aceste rezultate și poate prescrie, dacă este necesar, alte teste sau tratament.

  • Potasiu: 3,5 – 5,1 mmol / L (adult). Dacă rata este prea mare, vorbim de hiperkaliemie, dacă este prea mică de hipokaliemie. Potasiul nu este niciodată dozat singur, cu excepția faptului că a fost deja detectat un dezechilibru.
  • Sodiu: 136 – 145 mmol / L (adult)
  • Clor: 98-107 mmol / L (adult) Dacă nivelul este prea mare vorbim de hipercloremie, prea scăzută de hipocloremie.
  • Calciu: 2,10 – 2,55 mmol / L (adult). Dacă rata este prea mare vorbim de hipercalcemie, prea mică de hipocalcemie.

Ce reprezintă sodiul la un test de sânge?

Concentrația de sodiu din sânge se numește natremie. Este deosebit de importantă în cazul bolilor renale sau pentru a monitoriza efectele anumitor medicamente, inclusiv diuretice. Când rata este prea mare, se numește hipernatremie. Mai multe simptome și patologii pot fi cauza: deshidratare în urma pierderilor digestive (diaree, vărsături), aport redus de apă, transpirație excesivă, exces de sodiu în organism. Invers, dacă această concentrație de sodiu din sânge este prea mică, vorbim de hiponatremie. Este de obicei cauzată de un deficit al aportului de sodiu, o creștere a aportului de apă și poate fi un semn al insuficienței renale cronice sau al problemelor hepatice, edemului, insuficienței cardiace.

ARTICOLE SIMILARE

Toni Garrn și-a făcut singură machiajul de mireasă! Cum obții sprâncene „la modă” pentru ziua nunții

Andreea Damian

Cât câştigă Adelina Pestriţu din postările de pe internet?

Tabu Tabu

După câte spălări își pierde, de fapt, masca de protecţie capacitatea de filtrare

Andreea Damian

Colecția Chanel Haute Couture Primăvară 2021. Petrecere de nuntă cu o listă de invitați foarte exclusivă

Andreea Damian

Obiective de cuplu, expresia care a invadat rețelele de socializare

Andreea Damian

Louis Tomlinson de la One Direction, îngenunchiat de durere, la doi ani de la decesul mamei sale

Andreea Damian

Scrie un comentariu