Tabu
CULTURESlider

Van Gogh în carantină

Într-o scrisoare emoționantă, Van Gogh se plânge că stă în carantină după ce a fost forțat să părăsească Casa Galbenă.

Noua expoziție de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam este o oportunitate unică de a descoperi corespondența lui Vincent Van Gogh. În mod normal, aceasta este ținută departe de ochii curioșilor, într-un seif al muzeului.

Scrisoarea lui Vincent către fratele său, Theo (ultima parte), 19 martie 1889, în colecția Muzeului Van Gogh, Amsterdam (Fundația Van Gogh), scrisoarea 750

A rămas fără hârtie

În martie 1889, când Van Gogh a fost trimis din nou la spital, la doar câteva săptămâni după ce își mutilase urechea, a rămas fără hârtie de scris.

Soluția a fost să folosească plicul de la o scrisoare pe care tocmai o primise de la fratele său, Theo.

Pe marginea inferioară a plicului, Vincent a așternut ultimele sale cuvinte sub forma unei interogații enigmatice.

Poate mă aflu într-un fel de carantină. Ce știu eu?

Vincent Van Gogh

Izolare forțată

Van Gogh a fost izolat de vecinii săi. După ce și-a tăiat o mare parte din ureche, a fost văzut ca fiind periculos, iar poliția a ordonat să fie trimis la spital. A fost forțat să-și părăsească draga lui Casă Galbenă. Vincent i se plânge lui Theo: „Iată-mă aici, închis cu lacătul, de zile bune.” Insistă că nu este „un nebun, ci fratele pe care îl știi”.

Cu drag, Vincent

Această notă neobișnuită apare în Cu drag, Vincent: Marile scrisori ale lui Van Gogh (Your Loving Vincent: Van Gogh’s greatest letters), expoziția recent inaugurată la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, care este deschisă publicului larg până pe 10 ianuarie 2021. 

Muzeul Van Gogh, Amsterdam

Pe lângă 40 dintre cele mai interesante scrisori ale artistului, expoziția include și câteva schițe, alăturate picturilor:  Mâncătorii de cartofii, Dormitorul și Semănătorul.

O oportunitate rară

Corespondența lui  Van Gogh este una dintre cele mai captivante colecții de scrisori din istoria artișitilor. Din cele 825 care au supraviețuit, 789 se află la Muzeul Van Gogh. Din motive care țin de conservare, ele sunt expuse foarte rar, ceea ce face ca actuala prezentare să fie o oportunitate rară.

Scrisoarea lui Vincent către fratele său, Theo, 2 septembrie 1889, în colecția Muzeului Van Gogh, Amsterdam (Fundația Van Gogh), scrisoarea 798

Câmp cu plugar, 81 mil. dolari

Scrisorile variază de la cele din vremea în care Vincent era un simplu ucenic, în Haga anului 1872, și până la ultima, încheiată cu patru zile înainte de a se împușca la Auvers-sur-Oise, în 1890.

Deși majoritatea operelor de artă expuse aparțin colecției muzeului, două picturi provin din colecții private. Acestea sunt acompaniate de scrisori și schițe. 

În 2017, la casa de licitație Christie’s, tabloul Câmp cu plugar a fost vândut pentru suma de 81 milioane de dolari. 

Vincent Van Gogh, Câmp cu pulgar, colecție privată

Pictând în bordeluri

Alte două scrisori, amândouă achiziționate recent, sunt de mare interes. În iunie, muzeul a plătit 210600 de euro pentru un singur fragment dintr-o scrisoare adresată pictorului Gaugin, datând din 1-2 noiembrie 1888, în care vorbește despre planul de a lucra în bordeluri.

Scrisoarea lui Vincent către fratele său, Theo, 21 noiembrie 1888, în colecția Muzeului Van Gogh, Amsterdam (Fundația Van Gogh), scrisoarea 722

Muzeul pandemic

Cu restricțiile pandemiei, Muzeul Van Gogh are momentan o capacitate maximă de  1650 de vizitatori pe zi, ceea ce reprezintă mai puțin de un sfert din numărul obișnuit. Biletele trebuie să fie rezervate online în avans.

Cu drag, Vincent: Marile scrisori ale lui Van Gogh (Your Loving Vincent: Van Gogh’s greatest letters), expoziția recent inaugurată la Muzeul Van Gogh din Amsterdam

O viață în scrisori

Deși nu există niciun catalog al expoziției curatoriate de Nienke Bakker, vernisajul coincide cu publicarea antologiei  Vincent Van Gogh: O viață în scrisori (Vincent van Gogh: a Life in Letters), publicată de Thames Hudson.

De asemenea, cu adnotări detaliate, scrisorile sunt disponibile în format integral pe un site excelent, dedicat special acestora.

sursa: TAN

ARTICOLE SIMILARE

Cum să ai grijă de pielea și părul tău în lunile reci de toamnă

Andreea Damian

10 moduri de a reduce celulita și de a scăpa de aspectul de coajă de portocale

Andreea Damian

Girls and Guitars – CD Tabu

realitatea

Andreea Raicu vine la Cluj la conferinta The Woman

Sărbătoritul zilei

realitatea

Afla cum sa iti faci ochi de felina

realitatea

Scrie un comentariu