Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

Violența ginecologică: cum să o recunoaștem?

Gesturi nepotrivite, remarci vinovate. Violența ginecologică implică multe. Dar ce este mai exact? Cum să o recunoaștem? Recent, un grup de șapte femei australience a dat în judecată Qatar, după ce a fost supus unor examinări medicale invazive, pe aeroportul internațional Doha. Autoritățile au vrut să afle cui aparține un bebeluș descoperit într-o pungă de plastic.

Violența ginecologică include gesturi nepotrivite, remarci sexiste, umilințe sau chiar judecăți făcute de un profesionist din domeniul sănătății în cadrul unui consult de ginecologie. „Violența ginecologică și obstetricală sunt cele mai grave acte sexiste care pot avea loc în contextul monitorizării ginecologice și obstetricale a femeilor”, notează Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Ce este violența ginecologică?

Violența ginecologică poate fi și verbală sau psihologice. „Verbal când medicului îi lipsește tactul, face glume proaste și psihologic când practicantul manifestă o mare lipsă de empatie” , explică Estelle Dossin, psiholog clinician și psihanalist. Cuvintele care poartă judecăți asupra sexualității, comportamentului, greutății, voinței sau nu de a avea un copil fac parte din aceasta.

Refuzarea tratamentului este și violență ginecologică. „Este atunci când practicianul deduce viețile pacienților săi și refuză o practică în care anumite situații care îl privesc pe pacient nu se încadrează în valorile practicianului”, indică Estelle Dossin. Psihologul citează un exemplu: un profesionist din domeniul sănătății care crede „că o femeie care tocmai a divorțat nu va mai avea nevoie să poarte sterilet pentru că cu siguranță nu se va recăsători”.

Violența ginecologică este și fizică. Dar „când vine vorba de o practică ginecologică fizică care se face fără acordul pacientului, nu ne mai aflăm în contextul violenței ginecologice, ne aflăm într-adevăr în contextul violenței sexuale”, spune Estelle Dossin.

Identificați violența ginecologică

„Consultația ginecologică sau obstetrică nu este o consultație ca celelalte deoarece afectează intimitatea pacienților”. De aceea, neluarea în considerare a disconfortului pacientului legat de caracterul intim al consultației se înscrie și în actele sexiste legate de urmărirea ginecologică și obstetricală.

„Ginecologul nu este orice medic. Ginecologul este medicul intimității”, adaugă Estelle Dossin. Astfel, „dacă în timpul examinării te simți umilită, te simți inconfortabil, acesta este deja un semn foarte rău”, explică psihologul. Odată ieșit din cabinetul medicului, „dacă te simți rușinată, vinovată uneori furioasă, chiar murdară, este pentru că există și ceva care a mers foarte prost”, adaugă ea.

Consecințele violenței ginecologice sunt numeroase. Ele nu sunt doar psihologice, ci pot avea și impact asupra urmăririi ginecologice și, prin urmare, asupra sănătății femeilor. „Se poate ajunge până la a nu vrea să te întorci la medic. Iar cel mai rău caz este să preferi să nu fii tratată”, subliniază Estelle Dossin.

 

ARTICOLE SIMILARE

Alerta in showbiz! Unde au disparut sanii Biancai Dragusanu?

Michelle Obama, comentariu deplasat la adresa lui Trump. Bărbații divorțați o consideră „insensibilă”

Andreea Damian

Kate Hudson vrea să-și crească fiica fără să țină cont de gen

Andreea Damian

Delia, dezvăluiri uluitoare despre abuzurile din liceu: „Nu mai pot tolera glumele sexuale”

Andreea Damian

Theo Rose, primele declarații după ce s-a aflat că e însărcinată: ”E adevărat!”

Andreea Damian

„Câți copii mai trebuie să moară?” Strigătul de disperare al Olenei Zelenska, soția președintelui ucrainean

Andreea Damian

Scrie un comentariu