Tabu
CULTURESlider

PIERCE BROWN: e în natura noastră să creăm, să inventăm și să descoperim consecințele abia după o vreme

Pierce Brown unul dintre cei mai traduși autori de generație nouă ai literaturii SF & Fantasy, a fost și în România pentru a se întâlni cu fanii. S-a luptat mult cu sistemul editorial până a reușit să publice trilogia „Furia roșie”. După ce în sfârșit a reușit să-și publice prima carte aceasta a ajuns rapid în topul bestseller​uri​ al​ prestigioaselor​ ​The ​New York Times și USA Today​, ​​cu drepturile de ecranizare vândute ​către Universal Pictures, ​practic făcând valuri în rândul cititorilor de profil.​ I-am pus și eu câteva întrebări despre inteligența artificială, bine și rău și despre posibilitatea oamenilor de a vizita alte sisteme solare. Oamenii care vorbesc despre entuziasmul noilor lumi fără patimă sau optimism inutil au cumva, ceva irezistibil.

TABU: Îți amintești prima scenă SF pe care ai citit-o? Cum te-a afectat ea? Există vreun autor pe care să-l admiri?

PIERCE BROWN: cred că a fost Dune. Descoperisem genul fantasy și ficțiunea istorică înaintea genului științifico fantastic dar apoi, când am dat de Dune, totul s-a schimbat. În prezent sunt fascinat de Josiah Bancroft și Scott Sigler.

TABU: Care ar fi filmele și serialele tale preferate?

PIERCE BROWN: Sunt foarte, foarte multe. Prea multe chiar. La Grande Bellezza, Bladerunner, Lawrence of Arabia, 28 Days Later, Star Wars, Gettysburg, Raiders of the Lost Ark, Gone With the Wind. As for TV: Battlestar Galactica, Game of Thrones, The Wire, Frasier.

TABU: Ce părere ai despre dezvoltarea inteligenței artificiale din prezent? Crezi că inteligența artificială ar putea veni cu beneficii pentru umanitate, ar putea fi un pericol sau ceva ambiguu?

PIERCE BROWN: Când vorbim despre tehnologie totul este posibil. Facebook spre exemplu conectează lumea dar erodează intimitatea. Tehnologia nucleară furnizează foarte multă energie, previne războaie între marile puteri dar plutește deasupra capetelor noastre ca o ghilotină. Deci când vorbim despre inteligența artificială trebuie să vorbim în aceiași termeni. Ceea ce acum arată ca o mare realizare va deveni curând un pericol. Dar e în natura noastră să creăm, să inventăm și să descoperim consecințele abia după o vreme.

TABU: Ce fel de lume ai vrea să vezi? Trebuie să părăsim Pământul pentru a supraviețui ca specie așa cum spun unii oameni de știință? Crezi că oamenii vor reuși să părăsească vreodată sistemul nostru solar?

PIERCE BROWN: Cred că umanitatea trebuie să părăsească planeta dacă vrea să supraviețuiască. Dar am dubii că oamenii vor reuși să părăsească sistemul nostru solar. Dacă nu se vor inventa niște motoare mai rapide decât lumina nicio expediție a oamenilor nu va putea să supraviețuiască timpului de călătorie necesar ieșirii din sistemul nostru solar. Cred că mai degrabă inteligența artificială va reuși să facă asta, pentru ea anii lumină nu au niciun efect.

TABU: Genul științifico-fantastic este un gen foarte popular în lumea jocurilor pentru calculator, te-ai gândit vreodată să scrii pentru industria aceasta?

PIERCE BROWN: Da, înainte să devin scriitor de romane m-am gândit. Dar limitările din lumea asta a jocurilor de calculator sunt mai puțin ofertante în acest moment. În cărți ai parte de control și flexibilitate, în cazul jocurilor nu. În orice caz, cele mai recente experiențe ale mele cu realitatea virtuală s-ar putea să-mi fi schimbat puțin părerea despre industrie.

TABU: Crezi că binele învinge mereu? Ești o persoană religioasă?

PIERCE BROWN: Nu, nu sunt religios deși am fost crescut creștinește. Nu, binele nu învinge mereu răul. Foarte des pierde și istoria este plină cu astfel de exemple. Ce este cu adevărat important este să promovăm poveștile în care binele câștigă și învinge răul. Să creăm societăți care să încerce să mulțumească toți oamenii nu doar pe cei puternici. Natura inspirațională este mai importantă pentru mine decât religia pentru că vorbește despre speranța și visele din noi de a trăi într-o lume mai bună, mai egală.

TABU: Ce anume ai citit despre România în presa vestică în ultimii trei ani?

PIERCE BROWN: Foarte, foarte puțin. Știrile despre România apar în presa vestică rar pentru că de obicei vestul se preocupă de vest. Am citit câteva articole în Economist despre eșecul idealurilor democratice și a întregului sistem din Europa de Est din cauza unor figuri politice puternice care au ajuns la putere sau prin guverne și care se folosesc de naționalism ca să confiște instituțiile democratice – de altfel aceasta este ceva ce se petrece deja și în țările vestice.

Pierce Brown a devenit celebru la 26 de ani cu primul volum al trilogiei „Furia roşie”. Cartea, ajunsă rapid în topul bestselleruri al prestigioaselor The New York Times şi USA Today, având drepturile de ecranizare vândute către Universal Pictures, a fost tradusă şi în România la editura Paladin de Iulia Pomagă. Autorul s-a născut în 1988. Este licenţiat în Ştiinţe Politice şi Economie. A scris şase cărţi fantasy şi de ficţiune istorică, care i-au fost respinse de nu mai puţin de 120 de ori. A început să scrie “Furia Roşie” (Red Rising) la 22 de ani, pe când locuia deasupra garajului părinţilor săi, inspirat de “Antigona” dar și aceasta a fost respinsă de edituri. În 2011, Pierce s-a mutat în Los Angeles şi a început să lucreze la NBC ca stagiar.

În 2013, editura Random House i-a cumpărat romanul, care a fost publicat în 2014 şi, în următorii ani, tradus în peste 25 de limbi. În februarie 2014, Universal Pictures a cumpărat drepturile de ecranizare pentru “Furia Roşie” în urma unei licitaţii care a trecut de 1 milion de dolari. Urmarea, “Golden Son” (Furia Aurie), a apărut în anul 2015 şi a ajuns pe locul şase pe lista de bestseller-uri The New York Times. În 2016, al treilea volum al trilogiei “Morning Star” (”Furia Dimineţii”) a ajuns pe locul 1 în lista de bestseller-uri din The New York Times şi pe locul 1 în lista de bestselleruri din USA Today.

ARTICOLE SIMILARE

Irinel Columbeanu şi Monica, din nou un cuplu?

Andreea Damian

Hantavirus | Ce este, cum se transmite și ce simptome apar

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Eco Rom, programul de colectare selectivă a ambalajelor

realitatea

Idei de cadouri pentru ea: cum o faci fericita pe femeia iubita

realitatea

Mutaţia suferită de tot mai mulţi oameni în ultima perioadă

Andreea Damian

Scrie un comentariu