Tabu
Image default
CULTURE Slider

274 000 € pentru un tronson dintr-o scară a Turnului Eiffel

Fragmentul de scară care făcea legătura dintre al doilea și al treilea etaj al Turnului Eiffel, datând din 1889 și având o înălțime de aproape 3 metri, a fost adjudecat recent la o licitație pentru suma de 274 000 €.

20 000 pentru o singură treaptă

O porțiune dintr-o scară elicoidală din Turnul Eiffel, formată din 14 trepte, a fost vândută marți cu 274 475 € (cu tot cu taxe) și a intrat într-o colecție europeană privată, conform anunțului venit din partea casei de licitații Artcurial. 

Cu o înălțime de aproape 3 metri, tronsonul face parte dintr-o scară elicoidală a Damei de Fier (numele sub care mai este cunoscut Turnul Eiffel în rândul francezilor), datând din 1889 și care lega al doilea și al treilea etaj al monumentului detestat de Maupassant. Valoarea tronsonului care a aparținut unei colecții private canadiene a fost estimată între 30 000 și 40 000 euro, dar așteptările au fost depășite, prețul final de achiziție fiind de aproximativ 10 ori mai mare.

Anul 1983

În 1983, instalarea unui lift între ultimele etaje ale turnului a impus demontarea scării și tăierea acesteia în 24 de fragmente. Un unic tronson a rămas la Turnul Eiffel, fiind expus la primul etaj al monumentului, în timp ce alte trei au fost oferite muzeelor franceze: d’Orsay, de la Villette (Paris) și Muzeul de Istorie a fierului (Nancy).

Restul de 20 de elemente rămase au fost vândute colecționarilor din lumea întreagă. Două tronsoane au rămas în Franța, fiindachiziționate de cântărețul Guy Béart, care le-a vândut ulterior în 2015.

A patra licitație

Este pentru a patra oară când Artcurial scoate la licitații un fragment de scară din Turnul Eiffel. Primul tronson de 3,5 metri a fost vândut pentru 220 000 € în 2013, al doilea a depășit orice așteptare în 2016, fiind adjudecat pentru suma de 523 800 € și al treilea, în 2018, a fost achiziționat cu doar 176 150 €. 

Cu o înălțime de 324 metri, devenit unul dintre simbolurile centrale ale Parisului alături de Notre-Dame și Basilica Sacré-Cœur din Montmartre, „Dama de fier” a fost construită de Gustave Eiffel pentru Expoziția Universală din 1889. Momentan, Turnul Eiffel este închis din cauza pandemiei, dar din 16 decembrie va primi din nou vizitatori.

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Un bărbat din Marea Britanie are un șoricel care îi face curat zilnic în magazie

realitatea

Cele 8 lucruri pe care milenarii ar trebui să le facă în 2019

Andreea Damian

Prințesa părăsește familia regală să se mărite cu un om de rând

Andreea Damian

Ce-am înțeles din înregistrările cu președintele TVR Doina Gradea de Ziua Presei Libere

Dora Constantinovici

Inspiră-te din tendințele de beauty ale anului 2018 pentru un look îndrăzneț de Revelion

Andreea Damian

Helena Bonham Carter își amintește că l-a înfruntat și ea pe Harvey Weinstein

realitatea

Scrie un comentariu