Tabu
LIFESTYLESlider

3 motive pentru care suntem mai amabili cu străinii decât cu cei pe care îi iubim

Comportamentul nostru se schimbă în jurul diferiților oameni și este posibil să nu fim întotdeauna conștienți de asta. Există un studiu științific care explică mecanismele ascunse care practic „controlează” ceea ce facem și spunem. După 3 decenii de cercetări asupra agresiunii, profesorul de psihologie Deborah South Richardson a reușit să afle de ce comportamentul nostru variază în funcție de oamenii din jurul nostru și ce provoacă schimbări în comportamentul nostru.

Iată de ce ne acționăm atât de diferit în jurul străinilor în comparație cu cei dragi și cum putem preveni acest lucru în viitor.

Credem că relația noastră este suficient de puternică pentru a o suporta.

Ne petrecem o mare parte din timp cu oameni, cunoscuți sau străini la întâmplare. Fie că este la serviciu sau la școală, de multe ori trebuie să punem o față fericită în fața celorlalți și să adoptăm cel mai politicos comportament al nostru, pur și simplu pentru că vrem să arătăm amabili și interesanți în fața celorlalți. Dar când venim acasă sau când suntem în compania unor oameni de care suntem aproape, ne relaxăm imediat.

Ne simțim mai confortabil să fim noi înșine cu oamenii pe care îi iubim. Dar a fi noi înșine înseamnă a arăta fiecare parte a caracterului nostru, inclusiv partea cea rea. Și, un studiu confirmă că suntem predispuși să ne eliberăm inconștient de furia față de oamenii de care ne simțim cel mai aproape, deoarece credem că relația noastră cu ei este suficient de puternică pentru a o suporta. Cu cât ne apropiem de cineva și cu cât ne-am stabilit mai multă încredere, cu atât simțim că putem depăși limitele acelei relații.

Ne simțim mai puțin în siguranță să fim doar noi înșine în preajma unor oameni noi.

Când întâlnim oameni noi, nu ne arătăm cu adevărat adevăratele caracteristici. Pur și simplu nu ajung să vadă versiunea reală a noastră până când ajungem în punctul în care dezvoltăm o legătură mai profundă cu ei. Chiar dacă ceva ne deranjează la ei, nu vom face mare lucru din asta pentru că nu suntem relaxați cu acea persoană și nu știm cum va răspunde.

Nu același lucru este valabil și pentru cei mai apropiați de noi. Dimpotrivă, atunci când cei dragi noștri fac ceva ce ni se pare iritant, ne simțim suficient de confortabil pentru a discuta acest aspect. De fapt, pentru că suntem atât de apropiați de membrii familiei noastre sau de persoane semnificative, este mai probabil să fim deschiși cu privire la lucrurile care ne plac sau nu ne plac la ei. Cu ei, am dezvoltat un fel de relație despre care știm că nu va fi pusă în pericol, chiar dacă țipăm și ne certam unii cu alții din când în când.

Nu tolerăm calitățile negative ale oamenilor cu care petrecem cel mai mult timp.

Nu începi brusc să urăști anumite caracteristici la colegul tău de cameră, membrii familiei sau cel mai bun prieten al tău. Chiar dacă se simte așa, ceea ce se întâmplă este că ai încetat să mai tolerezi lucruri care nu ți-au plăcut la ei de la început. Cu cât petreci mai mult timp cu cineva, cu atât devii mai puțin tolerant cu părțile sale negative.

Acest lucru nu se întâmplă cu străinii pentru că nu petreci suficient timp cu ei pentru a dezvolta această intoleranță față de caracteristicile lor personale. Chiar dacă ceva te deranjează la ei, nu o spui pentru că știi că nu va trebui să petreci suficient timp cu ei pentru ca asta să conteze.

Există modalități prin care putem preveni acest tip de comportament.

După cum poți vedea, există un motiv pentru care tratăm oamenii pe care îi iubim mai puțin amabil decât străinii. Acum că știm de ce ne comportăm așa cum ne comportăm cu cei dragi în comparație cu străinii, să vedem ce putem face pentru a preveni acest tip de comportament pe viitor:

Ia o pauză de la cei dragi când ai nevoie. Dacă petrecem prea mult timp cu oamenii pe care îi iubim, s-ar putea să fim din ce în ce mai puțin toleranți cu ciudațiile lor. Petrecerea unui timp departe de ei ne va permite să reflectăm asupra relației cu o perspectivă proaspătă și să apreciem binele celor dragi.

Petrece timp cu cei dragi în compania celorlalti. Când suntem în compania unor oameni cu care avem o relație scurtă și superficială, ne trezim că ne comportăm mai politicos și mai amabil, iar acest lucru este valabil și pentru cei dragi. În acest fel, ne putem observa unul pe celălalt atunci când avem cel mai bun comportament.

ARTICOLE SIMILARE

Adrian Mutu, surprins în timp ce se săruta cu un bărbat

Andreea Damian

Un “selfie” realizat de Jacqueline Kennedy în urmă cu 60 de ani, publicat pe Twitter

Egosofia | Nici prea egoist, nici prea altruist

Andreea Damian

PRIMA REACŢIE a Valentinei Pelinel, după DECIZIA de a DIVORŢA

O femeie a câștigat Cursa Transcontinentală 2019

Andreea Damian

Cazurile de anorexie la copiii de opt ani s-au dublat în ultimul deceniu

realitatea

Scrie un comentariu