Tabu
LIFESTYLEWhat's hot

Meloterapia – o solutie pentru organism

Despre vindecarea sau ameliorarea anumitor boli cu ajutorul muzicii, anticii aveau deja informatii si dovezi medicale, ca urmare a unor practici si mai vechi. Cu atat mai multe cunosteau despre efectul binefacator al muzicii asupra oamenilor sanatosi. Nu degeaba au aparut in Grecia atatea legende despre lira miraculoasa a lui Orfeu care a reusit sa imblanzeasca pana si fiintele malefice ale Hadesului cu muzica sa, pentru a o readuce la viata pe iubita lui Euridike. Pitagora, marele om de stiinta grec, a sustinut ideea ca intregul Cosmos este construit pe o structura la baza careia stau muzica si numerele. Tot el a sustinut ca muzica este un excelent mijloc terapeutic pentru calmarea starilor sufletesti depresive, la fel cum este si alimentatia vegetariana. Se stie ca era foarte sever cu cei care nu respectau cerinta lui de a urma postul si alimentatia vegetariana inainte de a incepe lectiile. De fapt, la scoala pe care o conducea, dimineata incepea cu muzica, pentru activarea mintii elevilor si orele se incheiau tot cu muzica, pentru relaxare si calmare.

Egiptenii sustineau ca insomnia se trateaza cu cantece calme. Pentru odihna faraonului exista chiar un cor care, cat timp acesta se odihnea, canta in surdina.

Si in medicina asiatica se foloseau in vechime incantatiile si repetitiile anumitor silabe sau sunete care duceau la linistire, calmare si intrarea in transa. Putem afirma fara sa gresim ca terapia prin muzica este la fel de veche precum omul. Cum altfel sa judecam faptul ca mamele stiu sa-si linisteasca pruncii cantandu-le cantece de leagan? Nu degeaba spunea Shakespeare acum o jumatate de mileniu: “In muzica dulce este o asemenea putere, ca necazurile inimii si grijile ucigatoare, ascultand-o, adorm si mor.”

Cercetarile medicale mai recente au demonstrat faptul ca muzica poate influenta functionarea si chiar sanatatea la urma urmei, a unor organe si functii ale organismului. Tensiunea, pulsul, respiratia, sensibilitatea la durere, toate sunt influentate de ritm sau de anumite lungimi de unda ale sunetelor. Cand esti relaxat, pulsul, de exemplu, se modifica usor. Insa daca ti-e frica, te doare ceva sau esti stresat, ritmul cardiac ramane “inghetat” pe o anumita frecventa.

Efectuand diferite teste, medicii au descoperit ca nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizolul, pot fi coborate cu 19% cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale. Acest fapt este folosit de medicina din multe tari. Sunt multe clinici si cabinete medicale, sali de operatie si de nastere in care se asculta muzica, pentru a induce pacientilor calmul si linistirea. In functie de muzica aleasa se poate interveni si asupra ritmului cardiac, a respiratiei, a digestiei, a functionarii muschilor. Stresul, oboseala, tristetea, depresia, angoasele sunt ameliorate sau inlaturate prin ascultarea anumitor bucati muzicale. Acest lucru se intampla pentru ca, asa cum spun cercetatorii, apare o rezonanta intre un anumit tip de muzica si vibratiile diferitelor organe si sisteme din organism. Sistemul respirator este sensibil la anumite sunete, cel digestiv, la altele, cel muscular la cu totul altele. In medicina chinezeasca sunt liste intregi cu anumite sunete care trebuie repetate, cantate, pentru ca anumite functii ale organelor sa se echilibreze. Ba mai mult, s-a demonstrat de exemplu, ca tubul digestiv este influentat de nota muzicala Fa, care ajuta la eliminarea toxinelor, nota Do ajuta la tratarea psoriazisului, iar combinatia dintre Si, Sol si Do ajuta in tratarea cancerelor. S-au facut cercetari si mai aprofundate, pentru a observa legatura dintre grupa sanguina a unui pacient si tipul de muzica benefic pentru tratarea bolilor de care sufera. In toate aceste cercetari, indiferent daca ele au fost realizate in Europa sau Asia, in America sau Australia, concluzia a fost aproximativ aceeasi: muzica amelioreaza anumite boli prin crearea de emotii estetice, reduce teama, spaima, stresul, induce calmul si linistea, echilibreaza.

In ultima vreme, sunt clinici specializate in care nu numai ca se asculta muzica, in functie de afectiunile si bolile pacientilor, dar acestia sunt solicitati sa cante, fie la un instrument, fie vocal.

Toti cercetatorii care s-au ocupat de meloterapie, de tarapia prin muzica, sustin insa importanta alegerii muzicii in functie de boala, si in acelasi timp, stabilirea intensitatii muzicii, care de cele mai multe ori trebuie sa fie joasa sau medie, nicidecum prea tare.

ARTICOLE SIMILARE

Dumitru Tudor acuzatii grave catre Ana Maria Prodan:” S-a prostituat pentru un trening”!

Uite blocul modest in care a locuit PEPE inainte sa devina star

Sfarsitul unui mit: BUTE KO!

Ilie Năstase a dezvăluit cum s-a PREGĂTIT pentru propria NUNTĂ: “Mă duc în… CHILOŢI!”

Un bol zilnic de afine te ferește de obezitate, cancer și diabet

Proprietarii de trotinete, obligați să plătească asigurare RCA

Andreea Damian

Scrie un comentariu