Tabu
CULTURESlider

Imaginea virală care ilustrează amploarea dezastrului ecologic din Groenlanda

Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Pe bună dreptate! Climatologul danez Steffen M. Olsen a fotografiat, în urmă cu cinci zile, o misiune de rutină din Golful Inglefield, din nord-vestul Groenlandei, iar în imaginea devenită virală poate fi observat nivelul la care a ajuns topirea gheţii.

Olsen avea sarcina dificilă de a recupera dispozitivele de măsurare care fuseseră montate pe gheață pentru misiunea Blue Action. Dar când a plecat cu sania de câine, a descoperit că stratul de gheață era era acoperit de apă. Fotografia făcută a fost publicată pe Twitter de cercetătorul Rasmus Tonboe, colegul lui, şi a devenit populară, avertizând asupra vitezei de topire a gheţii din zona arctică.

Cifrele oferite de National Snow & Ice Data Center arată că aproximativ 712.000 km pătrați din suprafața Groenlandei s-a topit pe 12 iunie, cu 470.000 de km pătraţi mai mult faţă de aceeaşi dată a anului trecut. De asemenea, a fost şi cu 600.000 km pătraţi faţă de media dintre anii 1981 şi 2010.

S-a estimat că în numai 24 de ore s-au topit 2 miliarde de tone de gheață de pe suprafața insulei. Este posibil ca anul acesta să fie doborât un record în Groenlanda. În 2012, a fost înregistrat cel mai crescut nivel de topire a gheţii în Groenlanda, când timp de câteva zile, 97% din întregul înveliş de gheaţă prezenta suprafaţă topită. Cei care monitorizează stratul de gheață spun că 2019 ar putea rivaliza cu această cifră.

Miercurea trecută, temperaturile din Groenlanda au crescut cu 40 de grade peste normal, iar acum există apă în locuri situate la nord de Alaska, unde rareori a existat vreodată.

„Această apă proaspătă care se varsă în Atlanticul de Nord perturbă modelul de circulaţie din ocean şi nu înţelegem pe deplin consecinţele, dar poate provoca furtuni puternice în nord-vestul Europei”, a declarat profesorul Jason Box de la Geological Survey of Denmark and Greenland, potrivit Euronews.

Multe regiuni ale lumii au experimentat fenomene meteorologice extreme legate de schimbările climatice, cum ar fi valurile de căldură din India, inundațiile din China și furtunile violente ale Europei în ultimele zile. Pe Twitter, Olsen însuși a explicat, de asemenea, că toate comunitățile din Groenlanda se bazează pe gheață pentru transport și vânătoare.

Institutul meteorologic din Danemarca a anunţat luna trecută că sezonul de topire a gheţii a început cu aproximativ o lună mai devreme decât era aşteptat, pentru a doua oară în ultimele patru decenii. Dar există speranțe că o mai bună cunoaștere a schimbărilor climatice de la fotografia lui Steffen Olsen ar putea contribui la încetinirea efectelor. „Mai întâi, trebuie să încetăm să emitem carbon în mod exagerat, apoi trebuie să îl eliminăm din atmosferă şi să îl depozităm cumva în oceane, pentru a preveni intensificarea efectului de seră”, a mai spus Box. Procesul de stocare a carbonului pare să fie esenţial în prevenirea topirii gheţii.

ARTICOLE SIMILARE

Alpin Film Festival – Proiecţii, conferinţe şi provocări sportive

Andreea Damian

Top 5 povești de dragoste ale vedetelor de Dragobete

Tabu Tabu

De ce sa alegi cateva minute de relaxare pe scaunul de masaj si nu masajul la profesionisti?

realitatea

Larisa Iordache, primele declaraţii după ce a spus DA. Cum a fost cerută în căsătorie

Andreea Damian

Gisele Bündchen dezvăluie adevăratul motiv al despărțirii de Leonardo DiCaprio

Andreea Damian

Legătura neștiută dintre Doina Teodoru și Mihai Bendeac

Andreea Damian

Scrie un comentariu