Tabu
PEOPLESlider

Blestemul diamantului pe care îl poartă regina Elisabeta a II-a pe cap

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a făcut un anunțat neașteptat în ziua jubileului său de platină,. Viitorul titlu de regină consoartă va fi acordat soției prințului Charles, iar acest lucru pune din nou coroana regală britanică în centrul dezbaterii. Și mai ales legendarul și controversatul său diamant tăiat, Koh-I-Noor.

Este cu siguranță cea mai cunoscută piesă din comoara colosală de pe capul suveranei. Pentru acest exemplar rar, realizat în 1937 de bijutierii oficiali ai coroanei Garrard & Co (care au realizat și inelul de logodnă al Dianei) pentru Regele George al VI-lea și purtat la încoronare de Regina Elisabeta a II -a în 1953, prezintă o colecție uimitoare de 2800 de diamante. Piatra centrală este iconicul Koh-I-Noor (însemnând în persană „munte de lumină”), de 105,6 carate.

Diamantul din urmă, la fel ca majoritatea pietrelor care alcătuiesc această coroană, a fost oferit cadou de fostul Imperiu Indian Reginei Victoria și a atras întotdeauna toate privirile. Se spune că este blestemat, aducător de nenorociri pentru bărbați, iar regina Victoria, foarte superstițioasă, ceruse la acea vreme ca să fie purtat întotdeauna exclusiv de femeile din familia regală.

Aceast nestemată legendară se află acum în centrul unei bătălii acerbe între guvernul britanic și fostul său vasal, India, care dorește să recupereze fragmentul din istoria lor națională – despre care ei cred că nu ar fi trebuit să fie dus niciodată la Londra. Cu toate acestea, cu mult înainte ca cele două țări să dispute Koh-I-Noor, acesta din urmă atragea deja lăcomia unei întregi regiuni. Chiar și un întreg continent.

Trecută în 1739 din mâinile Imperiului Mughal în cele ale Persiei, piatra a ajuns la începutul anilor 1800 în mâinile unui șef sikh, Ranjît Singh, care a protejat-o de lăcomia Companiei Britanice a Indiilor de Est, pentru a o încredința la moartea sa unei secte hinduse. După o lungă luptî, britanicii au pus în sfârșit mâna pe râvnita piatră în 1849 datorită Tratatului de la Lahore, forțându-l astfel pe suveranul Dhulîp Singh să-și abandoneze regatul. Victoria a purtat-o ​​apoi de multe ori ca broșă sau ca tiară, la balul dat de Napoleon al III-lea în 1855 la Versailles, înainte ca acesta din urmă să fie încrustat în coroană.

Cererea Indiei de a-și recupera comoara națională este actualizată după ce regina Elisabeta a II-a a anunțat zilele trecute că își dorește ca nora sa, Camilla Bowles, să devină regină consoartă. Rămâne doar să așteptăm până la încoronarea Prințului Charles pentru a afla dacă soția sa va purta această bijuterie legendară, care nu a mai părăsit Turnul Londrei de la înmormântarea Reginei Mame din 2002.

ARTICOLE SIMILARE

Angelina Jolie dă cărțile pe față! Iată adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Brad Pitt

Andreea Damian

Pe cine va avea Laura Cosoi alături când va naște

Tabu Tabu

Prima nuntă gay în familia regală britanică. Mirele, o rudă foarte apropiată Reginei

Andreea Damian

Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2021. Zodia care se trezește într-un iureș de certuri

Andreea Damian

Să sărbătorim ZIUA COPILULUI cu niște cifre despre ce facem cu el tot restul anului

Dora Constantinovici

Atitudinile care fac femeile (și mai) atractive

Andreea Damian

Scrie un comentariu