Tabu
Image default
PEOPLESlider

A murit actorul francez Jean-Paul Belmondo

Actorul francez Jean-Paul Belmondo a murit pe 6 septembrie la vârsta de 88 de ani, anunţă Le Figaro.

În ultimii ani, după ce a suferit un AVC în 2001, sănătatea lui a fost în centrul atenţiei. După o lungă convalescenţă, a reuşit să se recupereze. În septembrie 2019, a suferit o ”cădere urâtă”, iar o lună mai târziu el a fost prezent la ceremonia Gants d’or la Bruxelles în scaun cu rotile.

Belmondo, o emblemă a Noului Val Francez, care a colaborat cu regizori precum Jean-Luc Godard şi Phillippe de Broca, a devenit celebru în cu filmul ”Cu sufletul la gură/ A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, din 1960. Sinonim al expresiei ”French cool”, este cunoscut şi pentru rolurile din filmele franceze cu gangsteri, precum ”Classe tous risques” (1960), de Claude Sautet, şi ”Borsalino” (1970), de Jacques Deray.

Printre titlurile sonore din filmografia starului francez, care alegea de multe ori să interpreteze el însuşi scene care ar fi presupus dublajul unui cascador, se află pelicule precum ”Panică în oraş/ Peur sur la ville” (1975), de Henri Verneuil, şi două filme regizate de celebrul Claude Lelouch – romanţa în stil hollywoodian ”Un bărbat care îmi place/ Un homme qui me plaît” (1969) şi drama ”Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d’un enfant gâté” (1988).

Belmondo a jucat şi rolul unui membru al Legiunii Franceze într-un film din seria ”James Bond”, thrillerul ”Casino Royale” din 1967. De la jumătatea anilor 1960, a început să joace în filme de succes comercial şi a devenit un star al comediei franceze. Urmând exemplul actorului Alain Delon, şi-a înfiinţat propria casă de producţie, Cerito, botezată astfel după numele bunicii lui.

A jucat şi teatru, mai recent la Theatre Marigny din Paris. Preşedintele Franţei i-a acordat, în 2019, însemnele Legiunii de onoare. De două ori nominalizat la BAFTA, pentru rolurile din ”Léon Morin, prêtre” (1961) şi ”Pierrot le Fou” (1965), Belmondo a fost recompensat cu Cesar în 1989, pentru interpretarea din „Itinéraire d’un enfant gâté”.

Festivalul de Film de la Cannes i-a acordat un trofeu onorific Palme d’Or în 2011, iar festivalul de Film de la Veneţia l-a recompensat pentru întreaga carieră în 2016. Ultimul lungmetraj în care a jucat a fost drama ”Un homme et son chien”, lansată în 2008.

ARTICOLE SIMILARE

Mușcăturile de insecte | 8 uleiuri esențiale eficiente pentru a le combate

Andreea Damian

Cea mai tristă și frumoasă carte de nedragoste – Iubire amară de Elena Ferrante

Dora Constantinovici

Ce matinal e Mihai Morar chiar și în vacanță

Tabu Tabu

Cele mai folosite masti naturale pentru tenul uscat

realitatea

Te ajută dieta pentru fertilitate să ai succes în conceperea unui copil? Părerea experților

Andreea Damian

Pe fondul poluării, un bar de oxigen le vinde locuitorilor din Delhi aer curat

realitatea

Scrie un comentariu