Tabu
LIFESTYLESlider

Abilitățile ciorilor din Noua Caledonie de a folosi un automat cu mâncare “redefinește inteligența”

Ciorile din Noua Caledonie pot rezolva probleme complexe, confecționează și folosesc apoi instrumente pentru a-și procura mâncare.

Ciorile din Noua Caledonie confecționează și folosesc apoi instrumentele confecționate pentru a-și procura mâncare. Ele pot rezolva probleme complexe și au fost surprinse capturând niște insecte pe care le ațâță atât de mult cu un băț încât devine agresive, se agață de bățul respectiv iar ciorile le extrag astfel din locul în care se ascund ca să se protejeze.

Ciorile din Noua Caledonie folosesc bețe din anumite materiale pentru a putea să își procure mâncarea

Recent, un experiment care folosește un fel de automat de mâncare special conceput pentru păsări a dezvăluit ceva nou despre modul în care inteligența ciorilor evoluează. “Experimentul vânzării” este cel mai recent dintr-o investigație în curs de desfășurare care să demonstreze abilităților acestor păsări. Sunt atât de remarcabile încât oamenii de știință au o bază special amenajată pentru a le studia în Noua Caledonie. Ei păstrează păsările sălbatice doar câteva zile ca să le testeze viteza de rezolvare a problemelor, înainte de a le elibera în pădure.

Cum de le-a venit ideea de a construi un astfel de automat de vânzare de hrană pentru păsări?

Acesta este de fapt un test de inteligență foarte eficient. Sarah Jelbert, doctor la Universitatea din Cambridge, cea care a dezvoltat această idee, a explicat că, pentru a descoperi abilitățile cognitive ale păsărilor, a trebuit să le vadă învățând ceva nou. Ideea era să creezi o sarcină nouă, ceva ce n-au mai văzut în natură, în habitatul lor.

“Evident că nu au găsit niciodată hârtie sau carton în sălbăticie”, a spus dr. Jelbert, “așa că am dezvoltat această așa zisă mașină de vânzare automată, astfel încât să poată introduce bucăți mici de hârtie într-un orificiu, pentru a primi recompense – o bucată de carne mică”.

Mai întâi, păsările trebuie să fie “convinse” să opereze acest automat. “Am pus pietre sau bucăți de hârtie pe partea superioară a cutiei iar carnea am ascuns-o dedesupt”, a explicat dr. Jelbert. “Păsările vor pune piatra sau hârtia în orificiu – așa se declanșează mecanismul care le oferă o recompensă de la automatul de vânzare”.

Odată ce păsările au aflat cum a funcționat mașina, echipa le-a dat o bucată de hârtie prea mare pentru a se încadra în orificiu – pentru a vedea dacă ar fi capabile să rupă hârtia astfel încât să o poată folosi. “Aproximativ jumătate dintre păsări au făcut acest lucru imediat”, a spus dr. Jelbert.

Pentru acuratețea studiului lor, care a fost publicat în revista Nature Scientific Reports, oamenii de știință au vrut să știe dacă păsările pot reface din memorie bucățele de hârtie de mărimea celor necesare. Acest lucru, spune dr. Jelbert, ne poate arăta modul în care păsările sălbatice au învățat să-și confecționeze unelte complexe, artizanale – cum sunt cele pe care le folosesc pentru a-și procura insectele. Practic am făcut o demonstrație a felului în care ciorile își dezvoltă propriile instrumente într-un mod diferit decât oamenii, fără să copieze una de la alta. E o descoperire destul de umilitoare pentru oameni și felul în care au evoluat ei. “

ARTICOLE SIMILARE

Regizorul „Fifty Shades of Grey” face un biopic despre Amy Winehouse

Andreea Damian

Bucureștiul dansează: Noaptea Dansului, cel mai mare eveniment de dans din Capitală, are loc pe 26 august

Tabu Tabu

A vrut să se sinucidă pentru ca are orgasm non-stop

Cindy Crawford, despre pictorialele nud: „Sunt o altă formă de frumuseţe”

Andreea Damian

Vacanță cu iubitul peste hotare? Ce greșeli fac multe cupluri când călătoresc

Andreea Damian

Ce (NU) ai voie sa faci in Vinerea si Sambata Mare inainte de Paste!

realitatea

Scrie un comentariu