Tabu
CULTURESlider

Cum decid membrii Academiei americane cine primește un Oscar

În fiecare an, milioane de cinefili încremenesc literalmente în fața ecranelor TV și urmăresc ceremonia de decernare a premiilor Academiei americane de film timp de câteva ore. Nu numai că include premiile pentru cele mai bune roluri, dar servește și drept recunoaștere publică pentru regizori și speranța lor pentru câștiguri mari în viitorul apropiat. Iar covorul său roșu, la rândul său, a devenit o adevărată pistă pentru prezentarea ținutelor la modă.

Mereu am fost curioși să aflăm cine alege câștigătorii premiilor Oscar. Iată câteva lucruri interesante despre gală în sine.

Destinul fiecărui nominalizat la o categorie Oscar este decis de membrii Academiei de Arte și Științe Cinematografice (AMPAS). A fost fondată acum aproape 100 de ani, în 1927, și includea doar 36 de lucrători în industria cinematografică la acea vreme. În prezent, peste 10.000 de oameni din diferite țări sunt membri ai Academiei. Toți sunt realizatori de film ale căror lucrări au fost făcute publice. Se poate intra pe lista celor care aleg cele mai bune filme doar prin recomandarea a 2 membri actuali ai AMPAS.

Membrii academiei sunt împărțiți în 17 „ramuri” diferite, de la scenariști, regizori și actori până la make-up artiști și specialiști în grafică pe computer. Fiecare membru are voie să voteze pentru câștigătorul din toate categoriile.

Lista completă a membrilor Academiei nu se află pe site-ul AMPAS, totuși, ei publică adesea lista noilor membri acolo. Astfel, în 2020, actrițele Zendaya și Yeo-jeong Cho au devenit noi membri ai Academiei. Iar Jennifer Lawrence selectează câștigătorii Oscar din 2012. Într-o emisiune TV, actrița a povestit chiar și o poveste despre cum mama ei a primit buletinul de vot și a încercat să-l completeze și să-l trimită ea însăși, fără să știe că Lawrence era cea care trebuia să o facă.

Membrii Academiei votează pentru cel mai bun film, cei mai buni actori, cel mai bun scenariu original, cel mai bun montaj de film și chiar cel mai bun machiaj și coafură. Rezultatele acestui proces sunt numărate de compania auditorului, PricewaterhouseCoopers. Câștigătorii dintre cei nominalizați trebuie să obțină mai mult de 50% din voturi. După procesarea buletinelor de vot, doar 2 reprezentanți ai PricewaterhouseCoopers cunosc rezultatele votului. Ei păstrează secretul până când celebrele plicuri sunt deschise pe scenă în timpul ceremoniei decernării Premiilor Academiei.

ARTICOLE SIMILARE

Divorț șoc în showbiz-ul românesc! Oana Radu se desparte de soț după trei ani de căsnicie

Andreea Damian

Untold 2024 | Ce nume celebre vor urca pe scenă la cel mai așteptat festival din România

Andreea Damian

DJ Fresh – Gold Dust

realitatea

Intelege-ti propriile emotii, asculta-ti corpul!

realitatea

MIRCEA BADEA: Ce-i ureaza Banciu si Gainusa de ziua lui!

Sărbătoritul zilei

realitatea

Scrie un comentariu