Tabu
HEALTHSlider

Afla de ce trebuie sa renunti la junk food si cum o poti inlocui

Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Clinica de Nutritie KiloStop
www.totuldespreslabit.ro

Orice persoana pe care o cunosc mi-ar raspunde cu siguranta ca nu a mancat niciodata gunoi. Dar daca ti-as spune ca mananci gunoi fara sa stii? Cum anume? Consumand junk food.

Desigur ca ai auzit de nenumarate ori despre junk food. Si cu siguranta asociezi asta cu fast food. Dar acest lucru este corect doar pe jumatate.

Asadar, mancam gunoaie? Din pacate da, pentru ca tot ce intra in categoria junk food (sau mancare-gunoi pe romaneste) este de proasta calitate, fara nutrienti si de cele mai multe ori fabricata din resturi.

Astazi vreau sa-ti enumar cateva dintre aceste junk food de care sa te feresti si pe care sa le elimini definitiv din alimentatia ta.

  1. Mezelurile

Mezelurile de orice fel – de la parizer, crenvursti si pana la salamuri si pateuri – sunt fabricate in cea mai mare parte din resturi. Tot ce nu se foloseste in industria alimentara ca materie prima nu se arunca, ci se refoloseste. Asta deoarece concurenta preturilor este acerba. Iar ca sa scada preturile, cei din industria alimentara recurg la scaderea calitatii.

Prin urmare, preturi mici inseamna de cele mai multe ori mancare proasta.

Cum se obtin aceste mezeluri? Se macina toate resturile (piele, oase, zgarciuri etc), se condimenteaza, se adauga potentiatori de aroma si se coloreaza ca sa para totul cat mai proaspat si mai atragator.

Pe cand eram la inceputul carierei mele de nutritionist, nu eram atat de vehementa impotriva mezelurilor, pentru ca au putine calorii, sunt alimente accesibile din punct de vedere al pretului  si oamenii isi doreau sa manance si asa ceva. Pana cand, la un moment dat am avut o pacienta care lucra in industria alimentara, in caramangerie, si care mi-a povestit cum se fabrica toate aceste produse.

Am ramas socata si de atunci nu mai recomand mezeluri nimanui, ba mai mult, spun aceasta poveste oricui vrea sa ma asculte.

Pacienta mea mi-a povestit cum veneau sacii cu resturi – ciocuri, gheare, oase, tendoane si organe, practic orice particica din animalele sacrificate – care erau macinate ca atare. Pasta astfel obtinuta – denumita pompos pe eticheta „carne separata mecanic” – este „imbunatatita” ca gust si culoare cu coloranti si conservanti, dupa care este introdusa in conserve, membrane de plastic si trimisa in galantare. Iar din galantare ajunge pe mesele multora dintre noi sub forma de parizer, crenvusti, salamuri si carnati de tot soiul. Iar noi habar nu avem ca mancam la propriu gunoaie.

Asa ca data viitoare cand o sa mai vrei sa cumperi mezeluri, gandeste-te ca dai banii pe niste resturi pe care parintii si bunicii nostri nu si-ar fi pus vreodata problema sa le manance oricat de saraci ar fi fost.

Asta se intampla cu carnea separata mecanic din care se obtine parizer, crenvursti, carnati, salam si altele. Dar muschiul file e din alta categorie, nu-i asa?

Ei bine, vestile nu sunt dintre cele mai bune nici in acest caz. Si ca sa constientizez ca lucrurile nu sunt chiar asa cum par a fi, ce crezi ca m-a intrebat pacienta mea? „Doamna doctor, unde ati vazut dumneavoasta muschi de porc atat de gros?”

Am stat, m-am gandit si ce crezi? Avea dreptate. Nu am vazut niciodata un muschi de porc atat de gros. Ce se intampla cu el de ajunge asa? In cazul fericit este injectat cu saramura. In cazul nefericit, este carne cu … lipici. Adica cu transglutaminaza, folosita pentru a lipi resturi mai mici intr-o bucata mai mare.

Nu stii cu ce sa inlocuiesti mezelurile? Alege carne dintr-o sursa in care ai incredere, indeparteaza-i bine grasimea si prepar-o la cuptor cu o crusta din condimentele preferate.

Feliaz-o subtire si foloseste-o in sandvisul de dimineata atat pentru tine, cat si pentru cel mic. Mai ales pentru cel mic, pentru ca ultimele studii sugereaza ca ADHD-ul este cauzat de monoglutamatul de sodiu, un potentiator de aroma folosit pe scara larga in industria alimentara.

Daca iti place pateul, am pentru tine o solutie la fel de simpla: prepara-l in casa din ingredientele tale preferate.

2. Patiseria si mancarea la punga

Daca te-am convins ca mezelurile sunt junk food, hai sa vedem ce e cu produsele de patiserie – branzoaice, merdenele, covrigi, placinte – si ceea ce eu numesc „mancare la punga”, adica: biscuiti, covrigei, prajiturele etc. Sunt sau nu sunt junk food?

Indraznesc sa spun ca sunt, si asta din mai multe motive.

In primul rand pentru ca sunt facute cu margarina ieftina si uleiuri hidrogenate, care nu sunt altceva decat grasimi trans, cele mai periculoase tipuri de grasime, mai rele chiar si decat grasimea de porc! Procesul de hidrogenare este un proces industrial, care transforma grasimile vegetale, nesaturate (adica bune), in grasimi solide, cu o durabilitate mare. Aceste grasimi sunt corelate cu un risc crescut al bolilor de inima, de ficat, cu acidentul vascular cerebral, dementa si in general toate bolile degenerative cronice.

In al doilea rand, contin gluten si faina alba, care nu sunt altceva decat calorii goale. Si asta in cazul fericit. Pentru ca mai am o poveste de la o alta pacienta despre cum se fac covrigii.

Ce mare secret este in fabricarea covrigilor, ai putea spune. O coca dulce si ceva mac, sare, susan sau alte seminte. Dar daca ti-as spune ca nu e nici macar coca, si ca uneori se foloseste doar praf? Nu spun ca asta se intampla cu toti covrigii, dar cu unii dintre ei, da.

Cum ii recunosti? Atunci cand se usuca. Daca se rup ca lemnul uscat, sunt cu siguranta facuti din praf. Daca dimpotriva sunt moi, atunci sunt din faina.

3. Fast food

Probabil ca ai auzit multe povesti despre fast food si durata de viata a unui hamburger. Dincolo de legendele urbane, ceea ce ar trebui sa stii despre fast food este ca este o mancare cu multi conservanti, coloranti, care vine in restaurant gata congelata.

Nu e nimic in neregula cu faptul ca este congelata. Dar stim noi oare de cate ori a fost intrerupt lantul frigului?

Asa ca cel mai bine, fa-ti acasa chiftele la cuptor sau hamburgeri din carne slaba, tocata de tine.

4. Sucurile

Sucurile sunt pline de calorii si nu au aproape nicio valoare nutritionala. Verifica etichetele si o sa te convingi singur.

De fiecare data cand bei dintr-o cutie sau sticla de suc de pe raftul unui magazin, te alegi doar cu sute de calorii goale. Sucurile cu zahar, carbogazoase sau nu, sunt cauza multor kilograme in plus. Asta pentru ca au, in medie, 45 Calorii/100 ml, adica 112 Calorii in fiecare pahar! Ca sa nu mai vorbim de daune colaterale provocate de indulcitori nesanatosi si consevanti!

Nici variantele zero sau light (fara zahar) nu sunt o alegere prea fericita. Indulcitorii artificiali folositi in industria alimentara la prepararea bauturilor dietetice, precum aspartamul, trimit mesaje confuze creierului, ceea ce te poate face sa mananci ulterior mult mai mult.

Ca alternativa, incearca apa infuzata. Taie bucati din fructele si legumele preferate si lasa-le la infuzat timp de cateva ore intr-o carafa cu apa. Vei obtine apa cu gust si fara calorii, pe care o poti bea oricand, in cantitate nelimitata.

Din păcate, există unele produse despre care nu pot să spun decât că sunt … gunoi. Gunoi pentru corpurile noastre. Urmărește filmulețul de mai jos și vezi care sunt acestea! Vrei să afli mai multe? Click aici: https://totuldespreslabit.ro/junk-food/

Publicată de Totul despre slabit pe Miercuri, 1 noiembrie 2017

ARTICOLE SIMILARE

O colecție de modă inspirată de cele mai populare meme-uri a făcut furori la Paris

Andreea Damian

De ce oamenii care părăsesc biroul la ora 17:00 au o viață mai bună

Andreea Damian

KuToo, o campanie împotriva obligativităţii purtării tocurilor înalte la serviciu

Andreea Damian

Stevie Wonder va suferi o intervenție medicală majoră

Andreea Damian

Decizie grea pentru Harry și Meghan: trebuie să aleagă nașii bebeluşului. Serena Williams, printre favoriți

Andreea Damian

Cum arată Adelina Pestrițu după ce a renunțat la implanturile mamare

Andreea Damian

Scrie un comentariu