Home > Agenda > Arheologii au folosit Inteligența Artificială pentru a descoperi 143 de desene antice în Peru

Arheologii au folosit Inteligența Artificială pentru a descoperi 143 de desene antice în Peru

Civilizațiile antice aveau și ele toate formele și metodele de comunicare pe care le avem și noi în mod normal. De la picturile rupestre la diverse alte forme de comunicare, aceste demonstrații vizuale primitive sunt vitale pentru înțelegerea vieții într-o perioadă din care nu ne-a rămas foarte mare lucru. În Peru, enormele geoglife găsite la Nazca ajută la descoperirea misterului vieții între 500 î.e.n. și 500 e.n. Schițele Nazca au fost mult studiate încă de când au fost descoperite în secolul al XVI-lea. Și acum, 143 de noi geoglife au fost dezvăluite datorită unei combinații de muncă umană pe teren și tehnologie 3D.

Deci ce sunt geoglicele? Aceste modele mari măsoară de obicei cel puțin 13 metri lungime și pot fi pozitive sau negative. Geoglicele pozitive sunt create prin stivuirea pietrelor, a copacilor, a pământului sau a pietrișului, în timp ce geoglicele negative se realizează prin îndepărtarea unui strat superior de sol. Liniile Nazca se încadrează în această din urmă categorie, cu desene de mamut desenate direct în straturile de pământ. Menționate pentru prima dată de către conchistadorul spaniol Pedro Cieza de León, care le-a confundat cu marcajele traseului în cartea sa din 1553, acestea au fost redescoperite de un arheolog peruan la sfârșitul anilor 1920. De atunci, arheologii și istoricii au încercat să dezlege misterul motivului pentru care acestea au fost făcute. De obicei formate din mici tranșee oriunde de la patru până la șase centimetri adâncime, ele înfățișează adesea animale precum păsări, păianjeni și maimuțe. Datorită mediului deșertic, desenele au fost bine păstrate și, în 2018, cercetătorii de la Universitatea Yamagata și IBM Japonia au descoperit aceste geoglife nevăzute anterior. Unul dintre acestea include primul geoglif care a fost descoperit folosind Inteligența Artificială.

Descoperirile lor includ o pasăre, un șarpe cu două capete, un pește și un umanoid cu două fețe. În ceea ce privește geoglif-ul găsit cu ajutorul Inteligenței Artificiale, arată ceea ce se numește un „umanoid în picioare pe două picioare.” Situat aproape de un drum, cercetătorii au emis ipoteza că figura de 16 metri lățime a fost folosită ca un fel de reper. Aceste descoperiri interesante sunt doar începutul mai multor lucrări care pot fi acum făcute cu ajutorul noii tehnologii. „Această tehnologie și aceste eforturi sunt de așteptat să promoveze înțelegerea tuturor liniilor Nasca în ansamblu și să accelereze cercetarea și conștientizarea activităților de protejare a acestui patrimoniu mondial”, scriu cercetătorii.


1 Response

Comenteaza acest articol

Arheologii au folosit Inteligența Artificială pentru a descoperi 143 de desene antice în Peru

by realitatea   1 min
1