Tabu
CULTURESlider

ARTA E O ARMĂ ⎥ 105 arme Kalashnikov într-o expoziție a MARe

Muzeul de Artă Recentă din București pregătește o nouă instalație în cadrul expoziției „Import”. Alături de desene și lucrări ale artistei austriece VALIE EXPORT, va fi prezentată instalația „Kalashnikov”, o creație compusă din 105 arme reale. Vernisajul va avea loc pe 18 decembrie 2020.

Cu câteva ore în urmă, pe pagina de Facebook a MARe (Muzeul de Artă Recentă din București) a fost publicat un anunț privind pregătirile noii expoziții dedicate artistei austriece VALIE EXPORT. Piesa centrală este o instalație denumită Kalashnikov, care va fi compusă din 105 arme reale.

VALIE EXPORT, Kalashnikov

În comunicatul venit din partea MARe, organizatorii și coordonatorii acestui nou proiect fac un apel către bucureșteni de a se alătura voluntar la procesul de descărcare și depozitare a armelor care vor sosi mâine, 11 decembrie, la sediul muzeului din cartierul Primăverii. 

Breaking news! MARe importă ARMe

Un transport de 105 arme Kalashnikov a intrat în România, pe data de 10 decembrie 2020, pentru a ajunge la București, pe data 11 decembrie, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, din bulevardul Primăverii nr 15. Armele sunt transportate în 26 de cutii mari, fiecare conținând câte 4 bucăți, fiecare dintre acestea fiind depozitată în propria cutie. Plus un Kalashnikov care vine separat. Și fiecare armă cântărește aproximativ 5 kilograme.

Sună cel puțin straniu, dar este adevărat. Nu, nu ne pregătim de război, iar muzeul (uneori asemuit unui buncăr) nu se înarmează. Sau o face, dar se înarmează – ca și până acum – cu artă. 

Cele 105 arme Kalashnikov, (reale, de altfel!) constituie tot atâtea părți componente ale instalației ”Kalashnikov”, de artista austriacă VALIE EXPORT.

Lucrarea va figura în expoziția „Import”, care se va deschide la MARe, din data de 18 decembrie, alături de alte lucrări (desene, fotografii și video) ale artistei.

Așadar, avem nevoie de circa 5 voluntari. Nu contează dacă au făcut sau nu armata, dacă sunt băieți sau fete, dar contează să poată și să știe să mânuiască lucrări de artă, chiar și atunci când acestea au trăgaci.

Îi așteptăm pe cei interesați la sediul muzeului din Primăverii 15, București, mâine, în jurul orei 12:00. 

Pentru înscrieri, vă așteptăm – începând de acum – cu mesaje la adresa de email [email protected] 

Arta e o armă! Iar noi avem nevoie de oameni care să o mânuiască.

comunicatul de pe pagina de Facebook MARe

*Pentru ilustrare am folosit imaginea unui Kalashnikov, model 1974, Rusia (AK-74). Sursa, Wikipedia

VALIE EXPORT

VALIE EXPORT este o artistă din Austria ale cărei creații includ instalații video, animații digitale, performance-uri, fotografii, sculpturi și publicații despre arta contemporană. Născută Waltraud Lehner, artista și-a schimbat numele în 1967, devenind VALIE EXPORT. La acea vreme, exista un brand de țigări foarte popular cu același nume, însă artista a explicat originea ideii sale într-o conversație cu Gary Indiana pentru revista BOMB.

Nu am vrut să mai port numele tatălui meu (Lehner), nici pe cel al fostului soț, Hollinger. (…) Pachetul de țigări avea un design și un stil pe care le puteam folosi, dar nu ele au fost motivul de inspirație.

VALIE EXPORT

ARTĂ TABU

Odată cu acest gest de auto-determinare, EXPORT și-a asociat identitatea artistică cu scena de artă vieneză dominată, în acea perioadă, de performance-uri tabu realizate de artiștii Hermann Nitsch, Günter Brus, Otto Mühl și Rudolf Schwarzkogler.

Despre mișcarea acționistă, EXPORT a declarat „A fost foarte influențată nu atât de acționism în sine, ci de mișcările de stradă din oraș. (…) Aveam scandaluri uriașe, uneori, împotriva politicii; asta m-a ajutat să-mi exprim ideile.”

Precum ceilalți artiști ai generației sale, și VALIE EXPORT și-a supus corpul la diferite acțiuni dureroase sau periculoase pentru a confrunta conformismul postulat de cultura postbelică austriacă. Examinarea și explorarea relațiilor de putere inerente în reprezentările din mass-media au oferit un caracter feminist creațiilor sale.

Österreichischer Filmpreis 2013 – Valie Export

În MARe

Muzeul de Artă Recentă din București a fost inaugurat în 2018. Inițiatorii proiectului au hotărât lansarea sa într-un an de o deosebită importanță istorică pentru România. La 100 de ani de la Mare Unire, a luat naștere MARe…

Colecția permanentă a muzeului propune o perspectivă unică asupra artei românești. Accentul este pus atât pe creația din perioada comunistă, cât și pe direcțiile artistice actuale din spațiul autohton, fără a pierde legătura cu mediul artistic internațional. De la discursul realist socialist al artei comuniste și până la ciocnirea cu civilizația consumului și a divertismentului, MARe le propune vizitatorilor o explorare a procesului de re-modernizare și evoluție a artei recente.

Muzeul este situat pe locul fostei reședințe temporare a Anei Pauker din cartierul bucureștean Primăverii. Clădirea a beneficiat de o nouă identitate vizuală. Spațiul care găzduiește în prezent MARe oferă senzația unui „monolit plutitor”datorită aspectului exterior al etajelor superioare îmbrăcate în cărămidă aparentă și susținute de un parter cu pereți din sticlă.

Noua arhitectură face trimitere la istoria recentă a totalitarismului și a izolării României. O altă caracteristică inedită a design-ului MARe o reprezintă amenajarea spațiilor interioare. În locul unor camere albe și neutre, vizitatorii sunt invitați la experiența intimă a întâlnirii cu arta contemporană într-un traseu labirintic, prevăzut cu coridoare și încăperi, luminișuri și ocnițe.

ARTICOLE SIMILARE

Stii cum ar arata Pamantul daca ar avea 100 de locuitori?

realitatea

Arnold Schwarzenegger și Cindy Crawford, împreună!

Andreea Damian

Adina Buzatu alungă ploaia de la Sibiu

15 ani de Grey’s Anatomy: îți mai amintești cum arătau actorii în primul episod? Iată transformarea!

Andreea Damian

Verișorul reginei Elizabeth s-a căsătorit în prima nuntă regală între persoane de același sex

realitatea

Prințesa Urbană părăsește România definitiv. Care este motivul plecării ei – VIDEO

Andreea Damian

Scrie un comentariu