Tabu
HEALTHSlider

Simptomele „ceții” din creier pe care le au unii pacienți de COVID-19

Un studiu arată că 9 din 10 pacienți vindecați de Covid-19 rămân cu sechele. Printre efectele secundare amintim oboseala, amețeală, lipsa coerenței verbale, confuzia, dificultățile de concentrare, dar şi pierderea mirosului şi a gustului.

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea le numește simptomele ceții în creier. Acesta spune că sistemul nervos nu trebuie forțat cu medicamente sau stimulente când apar simptomele neurologice specifice după o îmbolnăvire și un tratament dur.

„În ce constau? O durere de cap, ca o presiune asupra capului, exact în vertex câteva zile. Nu seamănă cu migrena. Migrena e un atac de durere de cap, cefalee și dispare. Aici se menține ca o apăsare, amețeli, nu-și găsește cuvintele, deci centrii vorbirii sunt afectați, memoria, pierderi de memorie, se produce o ceață în creier, o înmâlire a creierului. Parcă sunt beat, confuz, nu sunt prezent, parcă sunt în altă lume și nu reușesc nici să mă adun. Au găsit un termen: «brain fog». «Fog» înseamnă ceață.

Sistemul nervos, creierul, se află în ceață, în plutire, nu reușesc să fiu eu cu eu. Nu ține o zi, două, ci asta e partea de după. Discutăm de sechele. Nu se resetează creierul, încearcă să funcționeze, apare și în stres, apare și după antibiotice date în doze mari, apare și după boli autoimune, apare și după tratamente cu chimioterapeuticele din cancer, arată o dereglare a funcțiilor cerebrale.”, a declarat specialistul la Digi 24.

ARTICOLE SIMILARE

Povestea cutremurătoare a lui Cabral. Prezentatorul s-a confesat fanilor

Andreea Damian

Pierce Brosnan, mesaj emoționant pentru soție, la aniversarea a 25 de ani de relaţie

Andreea Damian

David Puşcaş, dezvăluiri traumatizante despre copilăria cu Luminiţa Anghel: „M-a călcat în picioare efectiv!”

Andreea Damian

Shailene Woodley, dezvăluiri despre scenele intime cu Sebastian Stan

Andreea Damian

Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie după ce a renunțat la silicoane

Andreea Damian

Beyonce a înlocuit limonada cu martini și toți sunt convinși că va interpreta coloana sonoră pentru Bond 25

Andreea Damian

Scrie un comentariu