Home > Health > Diete > Băutura potrivită pentru hidratare. Indiciu: nu e apa!

Băutura potrivită pentru hidratare. Indiciu: nu e apa!

băutură

Când îți este sete și ai nevoie de o băutură, care este cea mai bună pentru a te menține hidratată? Desigur, poți oricând să găsești un pahar cu apă – dar apa simplă nu este cea mai hidratantă băutură din jurul tău, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea St. Andrews din Scoția.

Oamenii de știință au descoperit că în timp ce apa face o treabă destul de bună pentru că te hidratează rapid, de fapt, băuturile îndulcite, cu grăsimi sau cu proteine îți mențin organismul hidratat mai mult timp.

Motivul are legătură cu modul în care organismul nostru răspunde la băuturi, potrivit lui Ronald Maughan, profesor la Școala de Medicină de la St. Andrews și autorul studiului. Un factor este volumul: cu cât bei mai mult, cu atât mai rapid se va absorbi la nivelul stomacului, care apoi va fi aborbit în fluxul saguin, unde poate dilua fluidele din corp și vă poate hidrata.

Celălalt factor se referă la compoziția băuturii. De exemplu, s-a constatat că laptele este chiar mai hidratant decât apa obișnuită, deoarece conține lactoză și zahăr, proteine ​​și grăsimi, toate acestea ajută la încetinirea procesului de absorbție la nivelul stomacului, menținând organismul hidratat mai mult timp.

Laptele are, de asemenea, sodiu, care acționează ca un burete și reține de apă în organism. Același lucru se poate spune și despre soluțiile de rehidratare care sunt utilizate pentru tratarea diareei. Acestea conțin cantități mici de zahăr, precum și sodiu și potasiu, care pot contribui, de asemenea, la promovarea retenției de apă în organism.

Dar iată partea interesantă a cercetării. Băuturile cu un conținut ridicat de zahăr – cum ar fi sucurile sau siropurile – nu sunt neapărat la fel de hidratante. Aceste băuturi stau mai mult timp în stomac și se absorb mai greu decât apa, dar odată ce ajung în intestinal subțire, are loc osmoza. Concentrația mare de zahăr se diluează cu ajutorul apei din organism. Din acest punct, în loc să te simți hidratat, te vei deshidrata.

Așadar, băuturile cardogazoase și sucurile nu doar că sunt mai puțin hidratante, dar conțin mult zahăr și multe calorii. Dacă trebuie să alegi între o băutură carbogazoasă și apă, alege întotdeauna apa. La urma urmei, rinichii și ficatul nostru are nevoie de apă pentru a scăpa de toxinele din organism. Mai mult, apa joacă un rol cheie în menținerea elasticității pielii.

 

 

Articole asemanatoare
lapte
Cultura migdalului pune în pericol albinele, iar lactatele ne fac rău. Deci, ce lapte ar trebui să bem?
Un cocktail Baby Yoda este acum servit la Disneyland în barurile Sam Tiki
Apa e bună, e sănătos să bei cât mai multă apă – ni se zice. Dar cât e legendă și cât e realitate?
Nestlé nu poate pretinde că apa publică și îmbuteliată de corporație este „serviciu public”

Comenteaza acest articol

Băutura potrivită pentru hidratare. Indiciu: nu e apa!

by Andreea Damian   2 min
0