Tabu
CULTURESlider

Big Brother te urmărește: Camerele de luat vederi cu recunoaștere facială îi scandalizează pe orășeni

Orașele din întreaga lume își extind rețeaua de camere de supraveghere și de recunoaștere facială – dar care dintre ele își urmăresc cel mai îndeaproape cetățenii? Sistemul de supraveghere al unul oraș scanează trăsăturile faciale ale oamenilor din cele mai aglomerate locuri în timp real, creând o hartă virtuală a feței. Sistemele de recunoaștere facială sunt folosite, de exemplu, în China pentru a ajuta poliția locală să rezolve cazurile de crimă.

Chongqing, un oraș din sud-vestul Chinei, s-a clasat recent pe primul loc într-o analiză a celor mai controlate orașe din lume. Cu 2,58 milioane de camere de supraveghere raportate la o populație de 15 milioane de locuitori – o cameră de luat vederi la fiecare șase cetățeni – Chongqing are mai multe camere de supraveghere decât oricare alt oraș din lume raportat la populația sa, bătând chiar Beijingul, Shanghai și centrul tehnologic Shenzhen. Opt dintre cele mai analizate 10 orașe incluse în cercetare se află în China. Londra s-a clasat pe locul șase cu 627.707 de camere care acoperă 9 milioane de locuitori, iar Atlanta, Georgia, a ajuns pe locul 10 cu 7.800 de camere pentru 501.178 de locuitori.

Chongqing a făcut parte dintr-o schemă-pilot pentru combaterea criminalității. Multe crime comise într-o anumită zonă din Chongqing au avut autori nerezidenți, astfel că sistemul de recunoaștere facială au fost văzut ca o modalitate de a combate criminalitatea. Potrivit Ministerului Chinez al Securității Publice, se anticipează că în China vor exista 626 de milioane de camere video în funcțiune până anul viitor.

Criticii avertizează însă că o astfel de supraveghere extinsă încalcă drepturile garantate la nivel internațional la confidențialitate. Pentru a îndeplini standardele internaționale de confidențialitate consacrate în Pactul Internațional privind drepturile civile și politice, atât colectarea cât și utilizarea datelor biometrice ar trebui să fie limitate la persoanele considerate implicate în infracțiuni și nu populații largi care nu au nicio legătură specifică cu criminalitatea. Indivizii ar trebui să aibă dreptul să știe ce date biometrice deține guvernul. Sistemele automate de recunoaștere facială din China încalcă aceste standarde, scrie The Guardian, care citează Human Rights Watch.

Dar Chongqing nu este singurul oraș împânzit de camere. Britanicii sunt tot mai îngrijoraţi de faptul că sunt supravegheaţi în locurile publice din Londra, iar unele companii private pot afla ce fac sau unde au fost. Ultimul semnal de alarmă tras de organizaţiile neguvernamentale a fost după ce în afara unei staţii de metrou din centrul Londrei au fost instalate camere cu recunoaştere facială, o măsură considerată abuzivă de către reprezentanţii asociaţiilor care apără libertăţile civile din Marea Britanie. Dacă până acum se ştia că doar poliţia controlează camerele de supraveghere, acum au intrat în sistem şi companiile private, care pot aduna date personale sub pretextul întăririi securităţii.

În mai, San Francisco a devenit primul mare oraș american care a impus o interdicție. De atunci, alte două orașe californiene, Oakland și Berkeley, au adoptat, de asemenea, interdicții asupra utilizării de către guvern a tehnologiei de recunoaștere facială. Somerville, Massachusetts, a adoptat o lege similară în această vară.

ARTICOLE SIMILARE

Îngrijirea părului | Ce se întâmplă dacă îl speli în apă prea fierbinte

Andreea Damian

Lituania la Bienala de la Veneția – artă despre nepăsarea omului în fața sfârșitului lumii

Dora Constantinovici

Și Kylie Jenner a folosit elicopterul lui Kobe Bryant. „Încă nu-mi vine să cred”

Andreea Damian

Bill Murray se alătură universului Marvel

Andreea Damian

Descopera tendintele anului 2017 pentru o manichiura perfecta

realitatea

„Sibiul de Odinioară” invită publicul la o călătorie în timp – vezi invitații de pe scenă

Andreea Damian

Scrie un comentariu