Tabu
CULTURESlider

Bilanț îngrijorător: peste 100.000 de specii sunt amenințate cu dispariția

De la pisica de mare până la primate, lista roșie actualizată recent de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) prezintă o imagine sumbră asupra speciilor lumii. Un total 105.732 specii de animale și plante sunt amenințate cu dispariția, circa 9.000 de specii fiind adăugate recent pe listă după ce au fost considerate amenințate. Din aceste specii, peste 28.000 de animale sunt amenințate cu dispariția în mare parte din cauza supraexplotării umane.

De exemplu, maimuțele din specia Mangabeile cu pleoapă albă (Cercocebus torquatus), sunt în pericol din cauza vânătorii ilegale și transformarea habitatului în câmpuri pentru agricultură. Iar în Africa de Est, o specie de țestoase (Malacochersus tornieri) ar putea dispărea din cauza comerțului lor ca animale de companie și distrugerea habitatelor în care trăiesc. „Cu peste 100.000 de specii evaluate acum pentru lista roșie a IUCN, această actualizare arată în mod clar cât de mulți oameni din întreaga lume supraexploatează viața sălbatică. Trebuie să conștientizăm faptul că protejarea diversității naturii este în interesul nostru și este absolut esențială pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a declarat Grethel Aguilar, director general al IUCN.

Conform celei mai recente actualizări, 873 specii sunt acum dispărute, în timp ce 73 de specii au dispărut în sălbăticie, iar aproximativ 6.127 de specii sunt la un pas de dispariție. Specia care a înregistrat cea mai mare scădere și este cea mai vizată ca fiind pe cale de dispariție este peștele de apă dulce, după cum raportează IFLScience. Jumătate din toate speciile de apă dulce originare din Japonia sunt în prezent amenințate de dispariție, la fel ca o treime din cei originari din Mexic. Acest lucru se datorează poluării agricole și urbane, secarea răurilor, a digurilor, a pescuitului nedurabil și a altor specii mai invazive în apă, scrie Unilad.

William Darwall, șeful unității IUCN pentru biodiversitatea apelor dulci, a spus: „Speciile de pești de apă dulce din lume, care numără aproape 18 000 de ființe, suferă o scădere dramatică și în mare măsură nerecunoscută la nivel global, așa cum s-a arătat în cazul nivelurilor ridicate de amenințare cu dispariția speciilor de pești dulci din Japonia și Mexic”. „Pierderea acestor specii ar priva miliarde de oameni de o sursă critică de alimente și venituri și ar putea afecta întregul ecosistem. Pentru a stopa aceste scăderi, avem nevoie urgentă de politici privind utilizarea umană a apelor dulci, care să permită satisfacerea nevoilor multor alte specii care împărtășesc aceste ecosisteme.”

Șapte specii de primate au fost, de asemenea, împinse până la pragul dispariției, dintre care șase apar doar în Africa de Vest, sugerând că despăduririle și vânătoarea provoacă rate de declin uriașe pentru populațiile primate.

„Africa de Vest este una dintre cele mai importante zone prioritare de pe Pamant pentru conservarea primatelor”, a declarat Russ Mittermeier, președinte al Comisiei de Supraviețuire a Speciilor IUCN Primate Specialist Group. „Menținerea diversității uimitoare a primatelor din această regiune va necesita crearea de noi arii protejate, o mai bună gestionare a celor existente, o aplicare mai eficientă a legislației de protecție și alternativele economice care prețuiesc primatele ca ceva mai mult decât o sursă de carne, cu ecoturism vizionat de primate, bazat pe modele de succes din alte părți ale Africii, pe lista de top”, a adăugat expertul.

„Statele, întreprinderile și societatea civilă trebuie să acționeze de urgență pentru a stopa supraexploatarea naturii și trebuie să respecte și să sprijine comunitățile locale și popoarele indigene în consolidarea modului de existență durabil”, a spus Grethel Aguilar.

ARTICOLE SIMILARE

DANIELA CRUDU nu mai e asistenta lui Capatos! Vezi ce post a primit!

Laura Cosoi va deveni din nou mamă!

Tabu Tabu

Ştiaţi de ce bărbaţii puternici sunt infideli?

realitatea

Gina Pistol, prima reacție după ce a fost înlocuită la „Chefi la cuțite”

Andreea Damian

De Crăciun facem cea mai mare risipă. Ce să faci ca să ai un impact cât mai mic asupra mediului

Andreea Damian

Apple va produce un film despre Napoleon Bonaparte

Ciocîrlan

Scrie un comentariu