Tabu
Image default
CULTURE Slider

Boeing 737 Max: un angajat spune că avionul a fost „proiectat de clovni” pentru profit

Dezvăluirea publică a unui lot de mesaje interne arată că compania Boeing știa că există riscul ca avioanele 737 Max să se prăbușească și oamenii să moară dar a riscat pentru profit.

Într-unul dintre mesaje, un angajat al companiei a spus că avionul a fost „proiectat de clovni”. Modelului 737 Max i-a fost interzis să mai zboare încă din martie 2019, după două accidente fatale în Indonezia și Etiopia, care au ucis aproape 350 de persoane în total. Boeing a spus că a publicat sutele de mesaje care erau până acum disponibile doar companiei ca parte a angajamentului său pentru transparență – sursa BBC.

Un angajat anonim a scris mai multe mesaje în care se plângea de modelul Boeing încă din aprilie 2017: „Acest avion este proiectat de clovni care, la rândul lor, sunt supravegheați de maimuțe”. Documentele, care au fost publicate de Washington Post, arată că Boeing a refuzat să-și instruiască piloții în simulatoare înainte să lanseze modelul de avion, pentru că asta ar fi dus la costuri mai mari pentru clienții săi, ceea ce ar fi făcut ca aeronava să fie mai puțin atractivă din punct de vedere financiar. Pe scurt – și-au asumat riscuri în numele oamenilor nevinovați care au murit pentru profit.

“Vreau să subliniez faptul că nu va exista niciun tip de pregătire cu ajutorul simulatorului pentru trecerea de la NG la Max”, a afirmat Mark Forkner, pilotul tehnic șef al Boeing Max 737 de la acea vreme, într-un e-mail din martie 2017. “Boeing nu va permite așa ceva. Și vom contesta orice autoritate de reglementare care va încerca să ne oblige să îndeplinim această cerință.” Începând de marți, săptămâna aceasta, Boeing și-a schimbat poziția recomandând pentru avionul 737 Max antrenament pe simulator.

Un alt mesaj din noiembrie 2015 arată cum compania a făcut lobby împotriva apelurilor autorității de reglementare a aviației care cerea instruirea piloților cu ajutorul simulatoarelor. “Vom fi foarte tari pe poziții în acest sens și probabil vom avea nevoie de sprijin la cel mai înalt nivel când va veni vremea pentru negocierea finală”, se arată în mesaj.

În alte e-mailuri și mesaje instantanee, angajații au vorbit despre frustrarea lor față de comportamentul companiei, plângându-se că Boeing caută intenționat cei mai ieftini furnizori și „programe imposibile”.  Într-un mesaj din mai 2018, un angajat anonim al Boeing a spus: „Încă nu am fost iertat de Dumnezeu pentru felul în care am mușamalizat ceea ce a făcut compania anul trecut”. Fără să spună efectiv ceea ce a făcut pentru companie, angajatul a adăugat: „Nu mai pot face asta o dată, pentru mine porțile Raiului s-au închis”.

Cronologie:

29 octombrie 2018: Un 737 Max 8 operat de Lion Air s-a prăbușit după ce a părăsit Indonezia, toate cele 189 de persoane aflate la bord au murit.

31 ianuarie 2019: Boeing raportează o cerere pentru 5.011 avioane Max din partea a 79 de clienți.
10 martie 2019: Un 737 Max 8 operat de Ethiopian Airlines se prăbușește, toate cele 157 de persoane aflate la bord au murit.

14 martie 2019: Boeing reține la sol întreaga flotă de avioane Max 737

ARTICOLE SIMILARE

Celine Dion, despre impactul tehnologiei asupra vieților noastre: „Poate duce la agresiune”

Andreea Damian

Decizie istorică la Casa Regală. Palatul Buckingham a făcut anunțul pentru Harry și Meghan

Andreea Damian

Iarna la tara – fotografii Sorin Onisor

realitatea

Meghan Markle reia un proiect important de pe urma căruia va câștiga foarte mulți bani

Andreea Damian

Creeaza-ti anul 2015 cu Nicoleta Svarlefus!

Celebritati nascute pe 8 mai!

realitatea

Scrie un comentariu