Tabu
Image default
HEALTH Slider

Cancer de sân | Această vitamină joacă un rol esențial

Noile studii susțin ipoteza unei asocieri între un nivel bun de vitamina D în sânge și un prognostic vital mai bun în caz de cancer de sân, cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei.

Știm că dieta joacă un rol cheie în prevenirea cancerului. Dar rolul său nu se oprește la prevenire. Anumite vitamine protejează bolnavii și în timpul tratamentului. Acesta este cazul vitaminei D, al cărui efect asupra multiplicării celulelor canceroase a fost evidențiat de testele anterioare. Ar intra într-adevăr în joc în reglarea creșterii și diferențierii celulelor tumorale.

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare și Tratament al Cancerului din Buffalo (Statele Unite) arată că femeile cu cancer de sân au un prognostic mai bun dacă nivelul lor de vitamina D din sânge este suficient. Rezultatele preliminare au fost prezentate la o conferință a Societății Americane de Oncologie.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au urmărit aproape 4.000 de paciente timp de zece ani. Acestea și-au crescut nivelul seric de vitamina D în momentul diagnosticului și apoi în mod regulat în anii care au urmat. Rezultatele au arătat că femeile care au menținut un nivel suficient de vitamina D (peste 30 ng/ml) și-au redus riscul de a muri de cancer cu 22% (și chiar cu 27% în unele cazuri). Asocierea dintre nivelul vitaminei D și riscul scăzut de deces în decurs de zece ani a fost prezentă în special la femeile slabe, precum și la cele cu cancer mamar avansat.

„Aceste rezultate susțin utilizarea suplimentelor zilnice de vitamina D pentru a menține niveluri suficiente după diagnosticarea cancerului de sân, în special la paciente aflate stadii avansate ale bolii”, conchide prof. Christine Ambrosone, unul dintre autorii acestui eseu.

Vitamina D, esențială după 65 de ani

Sintetizată în mod natural de organism în contact cu soarele, vitamina D este esențială pentru sănătatea persoanelor în vârstă. Are multiple beneficii deja demonstrate: luptă împotriva osteoporozei, previne scăderea forței musculare sau a infecțiilor respiratorii, ameliorează simptomelor intestinului iritabil. Cu toate acestea, știm că persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt mai expuse riscului de deficiență. Încă un motiv pentru a vă monitoriza cu atenție aportul și, dacă este necesar, pentru a lua în considerare suplimentele alimentare cu vitamina D.

ARTICOLE SIMILARE

Cinci metode eficiente pentru purificarea aerului din casă

Andreea Damian

Ellen DeGeneres, decizie importantă privind cariera sa

Andreea Damian

Speak a cerut-o în căsătorie pe Ștefania. Moment unic la televizor

Tabu Tabu

Bilanț îngrijorător: peste 100.000 de specii sunt amenințate cu dispariția

Andreea Damian

Cele mai influente 10 femei din 2021 când vine vorba de stil

Andreea Damian

Robotul Somnox care se presupune că te adoarme dar arată ca un copil de-al lui Darth Vader

realitatea

Scrie un comentariu